Hyppää sisältöön

Ilkka-Yhtymä lakkauttaa sanomalehtipainon Seinäjoella, irtisanoo 19 – toimitusjohtaja: Ei vaikuta lehtien ilmestymiseen

Jatkossa Ilkka-Yhtymä hankkii sanomalehtipainamisen ostopalveluna. Työsuhteiden loppumiset ajoittuvat tämän vuoden joulukuulle. Syy sanomalehtipainamisen ulkoistamiseen on muun muassa sisältöjen kulutuksen digitalisoitumisessa. Pääluottamushenkilö kuvailee tunnelmaa tehtaalla apeaksi.

pääluottamusmies Mauno Heinonen
I-printin pääluottamushenkilö Mauno Heinonen kommentoi yt-neuvottelun tulosta

Ilkka-Yhtymään kuuluvan I-print Oy:n huhtikuussa aloittamat yt-neuvottelut ovat päättyneet. 19 henkilön työsuhde päättyy irtisanomiseen.

Jatkossa Ilkka-Yhtymä on päättänyt hankkia sanomalehtipainamisen ostopalveluna. Näin sanomalehtipainaminen päättyy Seinäjoella vuoden 2021 loppuun mennessä.

– Nämä ratkaisut ovat totta kai ikäviä päätöksiä. Meidän henkilökunta on vaikeissa toimintaympäristöissä pystynyt hyvin toimimaan täällä Lehtitehtaalla, mutta tässä on kyseessä pidemmän aikavälin kehitys, joka johti tähän päätökseen, sanoo Ilkka-Yhtymän toimitusjohtaja Olli Pirhonen.

Pirhonen toteaa, että päätöksen edellytyksenä oli myös se, että ostopalvelu on järkevämpi ratkaisu myös taloudellisesti.

Pirhosen mukaan painettujen lehtien ilmestymiseen ei ole tulossa muutoksia.

– Tietysti me panostamme digitaaliseen puoleen ja siellä julkaistaan meidän uutisia, ja siinä mielessä painoaikataulun merkitys on vähentynyt. Myöhemmin näemme, mitä vaikutuksia tällä on meidän toimintaan, mutta isoja merkittäviä muutoksia ei ole luvassa.

Ilkka-Yhtymä ei kerro vielä paikkaa, jossa lehdet tullaan ensi vuoden alusta alkaen painamaan. Päätös tehdään vasta myöhemmin.

Työsuhteiden päättymiset ajoittuvat joulukuulle 2021. Uusia työsopimuksia tarjotaan kolmelle henkilölle irtisanomisperusteisten ehtomuutosten johdosta.

I-print Oy:n muut painotoiminnot eli erikois-, arkki- ja digipaino jatkavat toimintaansa normaalisti.

Sanomalehtipainaminen päättyy Seinäjoella vuoden 2021 loppuun mennessä. Kuva: Olli Koski / Yle

Sisältöjen kulutus on digitalisoitunut

– Painopaikan vaihtuminen ei vaikuta Ilkka-Pohjalaisen, paikallis- tai kaupunkilehtiemme painettujen lehtien ilmestymiseen, kehittämiseen tai journalistiseen sisältöön, sanoo tiedotteessa Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila.

Päätös oman sanomalehtipainamisen sulkemisesta johtuu konsernin mukaan mediakulutuksen ja toimintaympäristön muutoksesta sekä tarpeesta tehostaa toimintaa.

Sisältöjen kulutus on digitalisoitunut viime vuosina. Painoaikataulujen merkitys uutisten julkaisemisessa on vähentynyt nopean digitaalisen julkaisemisen myötä.

Painon sulkemispäätöksen johdosta Ilkka-Yhtymä kirjaa vuoden 2021 toiselle vuosineljännekselle arviolta 0,6 miljoonan euron kertaluontoisen kulun, joka koostuu koneiden ja kaluston arvonalentumisesta sekä uudelleenjärjestelykuluista.

Henkilökunta otti irtisanomiset raskaasti

I-Printin pääluottamushenkilö Mauno Heinonen kertoo henkilökunnan olevan apealla mielellä päätöksestä.

– Kuusi viikkoa tässä on neuvoteltu ja tämä oli lopputulos eli emme saaneet parempaa tulosta aikaan. Harmittaahan tämä kaikkia. Monta työpaikkaa menee, muutamalle tarjotaan ehkä jatkoa. Ikävä tilanne, Heinonen kuvailee.

Käytännössä Heinosen mukaan kaikki I-Printin Lehtitehtaan työntekijät irtisanotaan, osalle tarjotaan muuta työtä konsernista, ja osa henkilöstöstä pääsee niin sanottuun eläkeputkeen.

– Nuoremmilla ei ole oikein muuta vaihtoehtoa kuin kouluttautua uudelleen. Alan töitä ei ole tarjolla Seinäjoella eikä oikein lähellä muutenkaan. Työmahdollisuudet ovat muutenkin vähentyneet, tämä on ollut jo parikymmentä vuotta ala, joka on ollut muutoksen kourissa ja hiipunut hiljalleen, Heinonen toteaa.

Painotoiminta keskittyy

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg kommentoi tilannetta yleisellä tasolla. Hänen mukaansa painotoiminta keskittyy Suomessa.

– Meillä on vähemmän sanomalehtipainoja kuin aikaisemmin. Aiemmin jokainen lehti painettiin omalla paikkakunnalla, mutta nykyisin pystytään painamaan myös jollakin lähistön paikkakunnalla, Holmberg sanoo.

Printin rooli on Holmbergin sanoin muuttunut siinä mielessä, että sanomalehden suurin arvo ei ole enää se, että siinä on yön viimeisimmät uutiset.

– Ne löytyvät digitalisaation myötä verkkopalveluista. Lehti voidaan laittaa kiinni ja painaa vähän aikaisemmin, ja kuljettaminen onnistuu yön aikana hieman pidemmänkin matkan päähän.

Holmberg painottaa, että painetun sanomalehden merkitys on edelleen erittäin suuri vielä pitkään ja mainitsee, että vielä tälläkin hetkellä 80 prosenttia sanomalehtien tuloista tulee painetusta lehdestä.

– Se, mihin aikaan lehti on lukijalla on tärkeintä, ei se, missä ja milloin se on painettu. Trendi on selvä, että painopiste lukemisessa siirtyy hitaasti kohti digitaalista lukemista, mutta paperilehden merkitys tulee säilymään erittäin suurena vielä 2030-luvullekin asti.

I-Printin pääluottamushenkilö Mauno Heinonen ei katso alan kehitystä suopeasti.

– Näin painajana näen, että se ei ole hyvää kehitystä. Että kaikki menee nettiin ja luetaan vain digilehtiä. Tämä on semmoinen kuoleva ala. Painomiehenä olisin toivonut, että hommat jatkuisivat niin kuin ennenkin, hän miettii.

Lue myös: Ilkka-Yhtymä aloittaa yt-neuvottelut – suunnitelmissa on ulkoistaa sanomalehden painaminen

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 17.6. kello 23 saakka.