Hyppää sisältöön

Metsään voi rakentaa majan monin eri tavoin – Kangasalla leirikoululaiset saivat aikaan kokonaisen majakylän

Arkkitehtuurikoulu Tiilin majaleirillä tutustuttiin erilaisiin majatyyppeihin, luonnonmateriaaleihin ja liitostapoihin. Itse rakentamalla ja kokeilemalla on syntynyt kokonainen majakylä Lamminrahkan itäosan metsään.

Nuorista puunrungoista rakennettu iso majarakennelma metsässä. Taustalla aikuisia ja lapsia rakentamassa.
Itse rakentamalla ja kokeilemalla on syntynyt kokonainen majakylä Lamminrahkan itäosan metsään. Tässä kolmet rakentajat kertovat majoistaan.

– No ensin tässä oli pelkkä kuoppa ja sitten me laitettiin yks oksa siihen. Sitte me mietittiin, että tähän vois tehdä penkin, Aksel Antio esittelee Aaron Ljundqvistin kanssa nikkaroitua majaa.

Penkinrakennuksen jälkeen maja sai vielä seinät, katon ja tuulisuojan.

Antion ja Ljundqvistin maja on yksi kymmenestä Lamminrahkan metsästä löytyvästä majasta. Majat ovat leiriläisten itse ideoimia ja rakentamia.

Alakoululaiset Mauri Penttinen, Lenni Pirkkalainen ja Otso Berggren rakentamansa majan edustalla Lamminrahkan metsässä Kangasalla. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Leirinohjaajina toimivat arkkitehti ja kaksi opintojensa loppusuoralla olevaa arkkitehtiopiskelijaa arkkitehtuurikoulu Tiilistä. Leiri oli osa Kangasalan Lamminrahka-projektia.

Miina Kanko on yksi leirin ohjaajista. Hän kuvailee leiripäiviä työntäyteisiksi, vaikka aluksi leiriläisiin meinasi iskeä tylsyys.

– Sehän on paras hetki kun on tylsää, silloin voi keksiä lisää tekemistä!, Kanko toteaa.

Alakouluikäiset Santeri Leinonen ja Matias Palonen istuskelevat porukalla rakennetun majan sisällä. Koristeluun on käytetty matonkuteita. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Maastoa myötäillen ja soveltaen

Rakentamisessa on huomioitu maaston eri muotoja ja puiden sekä kivien sijaintia. Maasto tuotti myös hiukan päänvaivaa rakentajille.

– Keppejä ei olla tukevasti saatu maahan jos maaperä on ollut liian pehmeää tai vastaavasti liian kallioista. Mutta soveltamalla on päästy eteenpäin, Kanko kertoo.

– Yhdessä on opeteltu solmuja ja liitostapoja sekä kerrottu erilaisista majatyypeistä. Tärkeää jokaisessa majassa on, että ne sopivat tähän paikkaan.

Ensimmäinen majanrakennusleiri Lamminrahkalla on takana. Toinen leiri pidetään 2.-6. elokuuta. Kuvassa leirinohjaaja Miina Kanko. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Mielikuvitus rajana

Materiaalina on käytetty muun muassa harvennushakkuualueen puuta. Sen lahjoitti leiriläisille Kangasalan kaupunki.

Erilaisten luonnonmateriaalien lisäksi on käytetty, hieman yllättäen, matonkuteita. Kanko on tästä oivalluksesta innoissaan.

– Heti, kun majaan on saatu katto pään päälle, on alkanut oman majan merkitseminen ja koristelu matonkuteilla. Ja se on onnistunut älyttömän hyvin.

Leirin päätyttyä majat jäävät elämään omaa elämäänsä Lamminrahkalle. Ne ovat jokaisen retkeilijän, lenkkeilijän ja tulevan asuinalueen asukkaan hyödynnettävissä.

Kenen muki? Leirillä kertakäyttömuki ei ole kertakäyttöinen. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Leiripaikan vieritse kulkee polkuja ja majat ovat saavutettavissa helposti sekä nykyiseltä että paraikaa rakennettavalta uudelta Kauppi-Kirkkoharju -ulkoilureitiltä eli sekä Kangasalta että Tampereelta käsin.

– Se jää nähtäväksi, kauanko majat täällä säilyy. Toinen majaleiri on elokuussa ja silloin katsotaan, mitä on jäljellä. Uskon, että rungot ainakin säilyy.