Hyppää sisältöön

Työmatkaliikenne Virosta avautuu – hallitus päättää torstaina rajoitusten keventämisestä Suomen maa- ja merirajoilla

STT:n tietojen mukaan hallitus linjaa torstaina myös, että maahantuloa ei enää rajoiteta täyden rokotussuojan saaneiden osalta. Helsingin kaupunki valmistelee uusia ohjeita satamiin, vaikka pakollisten terveystarkastusten osalta tilanne on vielä epäselvä.

Virosta saapuville matkustajille tehdään sisärajatarkastuksia. Kuvituskuva. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Työmatkaliikenne Suomeen Virosta, Ruotsista ja Norjasta on avautumassa. STT:n tietojen mukaan hallitus päättää rajoitusten keventämisestä maa- ja merirajoilla torstaina ja kevennykset tulevat voimaan viikon vaihtuessa.

Varsinkin Viro on vedonnut näkyvästi Suomen hallitukseen rajoitusten keventämiseksi. Pääministeri Kaja Kallas kirjoitti viime viikolla Helsingin Sanomien vieraskynä-kirjoituksessa suoraan pääministeri Sanna Marinille (sd.), jotta neljä ja puoli kuukautta erossa olleet perheet pääsisivät jälleen tapaamaan toisiaan.

Tähän asti Suomeen ovat päässeet maa- tai merireittiä lähinnä vain sellaiset työntekijät, jotka tekevät yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävää työtä.

Lentoliikenteessä työhön liittyvä matkustaminen EU- ja Schengen-maiden välillä sallittiin jo aiemmin.

Helsinki valmistautuu laivamatkustajien määrän kasvuun

Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoo, että hän on juuri saanut tiedon työmatkailun mahdollisesta avaamisesta Suomen ja Viron välillä.

Toistaiseksi avin määräyksen mukaan kaikille maahan tulijoille tehdään terveystarkastus satamassa – myös Suomen kansalaisille. Turpeinen ei vielä osaa sanoa, miten jatkossa toimitaan.

– Kyllä tässä on riskejä, jos ajatellaan, että meidän täytyisi toimia kuten nyt.

Jos työmatkailua avataan, niin Turpeisen mukaan ei ole realismia, että kaikki matkustajat testattaisiin satamassa. Osa tulijoista täytyisi silloin ohjata muihin testipisteisiin.

– Olemme lähteneet valmistelemaan tarkempia ohjeita satamiin, sillä käytännössä tämä tarkoittaa matkustajamäärien lisääntymistä. Yritämme saada Finentryn mahdollisimman monelle käyttöön.

Finentry-palvelusta (siirryt toiseen palveluun) näkee, mitä on otettava huomioon, kun saapuu Suomeen. Sen kautta voi varata myös ajan koronatestiin. Finentry on tarjolla useilla kielillä.

Terveystarkastuksen osana maahan saapuville laivamatkustajille tehdään tarvittaessa koronatesti. Sitä ei tehdä silloin, jos matkustajalla on todistus koronarokotteesta tai tuoreesta negatiivisesta koronatestistä. Testiä ei myöskään edellytetä vuonna 2005 tai myöhemmin syntyneiltä lapsilta. Yksityiskohtaisempaa tietoa laivamatkustajien terveystarkastuksista löytyy Helsingin kaupungin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

– Suomessa on naapurivaltioihin verrattuna selkeästi parempi koronatilanne. Kyllä tässä täytyy olla tarkkana ja seurata tilannetta, summaa Turpeinen.

Lisää turvallisia maita

STT:n tietojen mukaan hallitus linjaa torstaina valtioneuvoston istunnossa myös, että maahantuloa ei enää rajoiteta täyden rokotussuojan saaneiden osalta. Myös kausityöntekijöiden pääsy Suomeen aiotaan varmistaa työnantajien sitouduttua terveysturvallisuuteen eli esimerkiksi testausten varmistamiseen.

Epidemiatilanteen helpottumisen takia maahantuloa ei enää rajoiteta muutamista maista. Tällaisia uusia maita ennakoidaan tällä hetkellä olevan esimerkiksi Puola, Romania ja Unkari. Rajana on pidetty ilmaantuvuuslukua 25 sataatuhatta ihmistä kohden kahden viikon tarkastelujaksona. Koronatilanne on hyvää vauhtia helpottumassa monissa muissakin maissa.

Lisäksi Venäjältä avataan liikennettä kiinteistöomaisuuden perusteella eli esimerkiksi mökinomistajille. Taustalla on kysymys siitä, voiko valtiolle tulla korvausvelvollisuutta, jos ihmiset eivät pääse huoltamaan omaisuuttaan.

Lue aiheesta lisää:

Viron pääministerin viesti toi matkustuskiistan julkisuuteen – Kaja Kallaksen avoin kirje Sanna Marinille kertoo maiden suhteiden vaikeuksista

Virolaismepit ovat kannelleet EU-komissiolle Suomen maahantulorajoituksista: "Suomen toimet eivät ole enää kohtuullisia tai oikeutettuja“