Hyppää sisältöön

Oulun yliopiston opiskelijoista kaksi kolmasosaa kärsi yksinäisyydestä etäopetusaikana

Oulun yliopiston ylioppilaskunta toteutti keväällä etäopetuksen hyvinvointivaikutuksiin liittyvän kyselyn yliopisto-opiskelijoille. Yksinäisyyttä tai vuorovaikutuksen puutetta koki paljon tai kohtalaisesti lähes 70 prosenttia vastaajista. Tukea oli vaikea saada.

Korona-aikaan opiskelijaelämä on ollut hiljaista, kun kokoontumisia ei ole sallittu ja baarit ovat olleet kiinni. Kuva opiskelijavapun juhlinnasta Oulun torilta ennen koronapandemiaa vuodelta 2019. Kuva: Hanna Holopainen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkisti keskiviikkona selvityksen, jonka mukaan yli puolet korkeakouluopiskelijoista kertoo yksinäisyyden tunteen lisääntyneen koronrajoitusten aikana.

Vastaavanlaista viestiä on kantautunut Oulun yliopiston opiskelijoiden keskuudesta.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) toteutti etäopetuksen vaikutuksista kyselyn keväällä. Siinä yksinäisyyttä tai vuorovaikutuksen puutetta koki paljon tai kohtalaisesti lähes 70 prosenttia vastaajista.

Oulun yliopistossa opiskelu on tapahtunut täysin etänä yli vuoden ajan, suurin osa opinnoista on suoritettu joko etäyhteyksien päässä tai kirjatenttinä. Keväällä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto suositteli, että opiskelijat olisivat voineet palata lähiopetukseen. Mutta suuri kysymys on, olisiko se käytännössä onnistunut.

– Olisiko opetusta voitu järjestää jollakin toisella tavalla, että opiskelijat olisivat voineet tavata toisiaan enemmän esimerkiksi pienryhmissä? On vaikea arvioida, kenen vastuulla se olisi, ja miten olisi voitu tehdä eri tavalla, miettii OYY:n sosiaalipoliittinen asiantuntija Sanna Kangasniemi.

Yksi tuen antaja olisi voinut olla Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS, jonka yhtenä tehtävänä on opiskeluympäristön tukeminen.

Oulussa YTHSn resurssit opiskelijoiden tukemiseen ovat olleet kuitenkin rajalliset, kun asiakasmäärä lisääntyi ammattikorkeakouluopiskelijoiden siirryttyä palvelujen piirin vuoden alusta, Kangasniemi arvioi.

– Selkeä resurssipuute on ollut, kun YTHS ei ole voinut edes vastaanottoaikoja purkaa hyvässä tahdissa. Siellä on ollut pitkiä jonoja. Valitettavasti he eivät ole ehkä voineet tähän tuen tarpeeseen vastata.

OYY:n keväinen hyvinvointikysely lähetettiin kaikille Oulun yliopiston opiskelijoille sekä väitöskirjatutkijoille. Siihen vastasi noin kymmenen prosenttia Oulun yliopiston opiskelijoista, eli 1 315 henkilöä.

Valtakunnalliseen THL:n ja Kelan kyselyyn oli kutsuttu 12 000 iältään 18–34-vuotiasta korkeakouluopiskelijaa. Heistä hieman yli puolet, eli 6 258 henkilöä vastasi kyselyyn.

Tästä voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.