Hyppää sisältöön

Savon Voima ja Kuopion Energia mukana tutkimassa geolämmön mahdollisuuksia – 15 energiayhtiötä kokeilevat uutta poraustekniikkaa Tampereella

Energiayhtiöt tutkivat yhteistyössä, miten geolämpöä voisi hyödyntää kaukolämmön tuotannossa. Ensimmäinen pilottilaitos tulee Tampereelle. Lisäksi Savon Voima selvittää lämmöntuotannon potentiaalia Joensuussa.

Savon Voima on lisäksi käynnistänyt Joensuussa oman esiselvityksen, jossa tutkitaan geolämmöntuotannon potentiaalia Joensuun alueella. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Savon Voima ja Kuopion Energia ovat mukana tutkimassa, miten geolämpöä voisi hyödyntää ympäristöystävällisessä kaukolämmön tuotannossa. Yhteensä viidentoista suomalaisen energiayhtiön perustama yhteenliittymä tutkii ja kehittää geolämmön mahdollisuuksia.

Ensimmäisenä toimena Tampereella on aloitettu poraushanke, jossa tutkitaan geolämmön poraamista Suomen maaperästä vesivasaratekniikalla ja yhden kaivon periaatteella.

Tampereella on tarkoitus porata aluksi kolme kilometriä syvä kaivo. Tämän vaiheen, joka sisältää myös geolämpölaitoksen rakentamisen, on arvioitu kestävän noin vuoden.

Jos kokeilu onnistuu, geotermisiä lämpölaitoksia voisi kenties ilmestyä eri puolille maata.

Savon Voima on lisäksi käynnistänyt Joensuussa oman esiselvityksen Geologian tutkimuskeskuksen kanssa. Selvityksessä tutkitaan maaperän geologiaa ja lämmöntuotannon potentiaalia Joensuun alueella.

Geolämmön etuja ovat esimerkiksi sen päästöttömyys, uusiutuvuus, säädettävyys ja riippumattomuus vuodenajoista.

Lue myös:

Energiayhtiöt yrittävät murtaa geolämmön kirousta yhteisvoimin – uutta poraustekniikkaa kokeillaan nyt Tampereella