1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Markus Lohi: "Kun kuntien sote-ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle, lappilainen asukas ei huomaa muutosta verotuksessaan"

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa sote-uudistuksesta. Eduskunnassa alkoi keskiviikkona sisältökeskustelu uudistuksen sisällöstä ja perjantaina siitä äänestetään. Lopullinen äänestys soten hyväksymisesta on keskiviikkona 23. kesäkuuta.

Lapin keskussairaala siirtyy Lapin maakunnassa toimivan hyvinvointialueen alaisuuteen. Kuva: Mia Sivula / Yle

Sote-uudistus on valtavan suuri ja rakenteellinen muutos nykyiseen. Muutos tarkoittaa meille kaikille tuttujen palveluiden järjestämistä uudelleen.

Lapin kannalta tämä tarkoittaa kahta asiaa. Ensinnäkin, kaikki sosiaali- ja terveydenhoitoalan palvelut, kuten lääkäripalvelut tai ikäihmisten hoivaan tai kotiapuun liittyvät palvelut, siirtyvät kunnilta pois. Jatkossa niistä vastaa Lapin maakunnan alueella toimiva hyvinvointialue.

Lisäksi Lapissa olevien ja erikoissairaanhoidosta vastaavien sairaanhoitopiirien, eli Lapin sairaanhoitopiirin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin toiminnot, siirtyvät hyvinvointialueelle sellaisenaan.

Muutoksen jälkeen Lapin keskussairaala ja Länsi-Pohjan keskussairaala toimivat saman hyvinvointialueen hallinnon alaisuudessa.

– Merkittävin seuraus tästä on se, että näiden välttämättömien ja tärkeiden arjen palveluiden kustannukset, jotka ovat vuosi vuodelta nousseet, siirtyvät uudistuksessa valtiolle, kertoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi.

Kuntien paine järjestää sote-palvelut hellittää

Lohen mukaan muutos helpottaa kuntien painetta kasvavien sote-kustannusten osalta.

– Lapin kuntien, joista moni on ollut hieman taloudellisessa ahdingossa näiden johdosta, veronkorotuspaineet hieman laskevat. Talouden suunnittelu on kuntien päättäjillä tulevaisuudessa helpompaa, sanoo Lohi.

Lohen mukaan uudistuksen laajuutta kuvastaa se, että Lapissa sote-palveluiden yhteinen rahoituspohja on noin 700 miljoonaa euroa.

Sote-palveluiden lisäksi maakunnan pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle. Ensihoidon yksiköt siirtyvät pelastuspalveluiden mukana.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Tavoitteena perusterveydenhoidon säilyminen kaikissa kunnissa

Yleensä uudistukset toteutetaan siksi, että tavoitellaan säästöjä. Tämä on myös sote-uudistuksen tavoite.

Kuinka sitten pystytään varmistamaan, että luvatut palvelut pysyvät kunnissa, kun kunnilta lähtee valta päättää sote-asioista?

– Meillä tulee ensi tammikuussa olemaan aluevaalit. Niissä valitaan päättäjät, jotka tekevät päätöksiä soten järjestämisestä. On selvää, että siinä seurataan myös lähipalveluiden toteutumista, Lohi sanoo.

Lohen mukaan Lapissa aikaisemmillla vaalikausilla tehdyt sote-uudistushankesuunnitelmat osoittavat, että perusterveydenhuollon yksiköitä, terveyskeskuksia tai vastaavia, tarvitaan jokaisessa Lapin kuntakeskuksessa.

– Oma näkemykseni on erittäin vahva. Tästä suunnitelmasta tulee pitää kiinni. Me tarvitsemme eri puolilla Lappia sellaisia palvelupisteitä, joissa on ympärivuorokautinen lääkäripäivystys. Sitten on nämä kaksi keskussairaalaa. Eli tällä tavalla palvelut järjestetään kolmella tasolla: lähipalvelut, alueelliset palvelut, sekä kaksi keskussairaalaa, joihin keskitetään erityisosaaminen eli erikoissairaanhoidon palvelut, Lohi listaa.

Keskussairaala säilyy myös Kemissä uudistuksen jälkeen. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Muutos ei näy kuntalaisen lompakossa

Sote-hyvinvointialueen rahoitus tulee suoraan valtiolta. Rahaa kuitenkin kerätään suomalaisilta entiseen tapaan veroina.

Uudistuksen myötä kunnille maksettavien verojen osuus pienenee Lohen mukaan 13 prosenttia.

Uudistus ei Lohen mukaan lisää lappilaisten verotaakkaa. Lappilaiset eivät Lohen mukaan todennäköisesti alkuun edes huomaa mitään eroa verrattuna entiseen.

– Mutta tietenkin sote-uudistuksen tavoitteena on, että uudistus olisi omiaan parantamaan palveluita ja turvaamaan myös lähipalvelut tulevaisuudessa.

– Siinä rahasummassa, mikä tulee tilille palkasta tai eläkkeestä tai muista tuloista, kukaan ei tule muutosta huomaamaan. Se toteutetaan niin, että kenenkään verotus ei kiristy, Lohi vakuuttaa.

Verotuksen lisäksi kunnilta lähtevät ne valtionosuudet, jotka oli aiemmin tarkoitettu siirtyvien palveluiden rahoittamiseen. Ne siirtyvät hyvinvointialueille, joskin ensin ne siirtyvät valtiolle. Valtio jakaa ne sitten tarpeen mukaan kullekin alueelle.

– Voi sanoa, että kansalaisista ei kukaan huomaa uudistusta verotuksessa. Siihen kokonaisveroasteeseen, mikä kohdistuu kunkin tuloihin, ei aiheudu välitöntä muutosta, Lohi sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.