1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtaja: sote-malli antaa hyvät mahdollisuudet parempiin, tasavertaisiin palveluihin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erholan mukaan Päijät-Hämeessä päästään sote-uudistuksen hallinnollisessa toteuttamisessa vähemmällä kuin monilla muilla alueilla.

PHHYKYn toimitusjohtaja Marina Erhola on seurannut vuosia sote-valmistelu kansallisissa asiantuntijaryhmissä ja nähnyt kaikki eri vaiheet. Hän uskoo, että uudistuksen tavoitteet on mahdollista toteuttaa nyt eduskunnan hyväksyttäväksi menevällä mallilla. Arkistokuva maaliskuulta 2020. Kuva: Marjo Pirilä / Yle

Uudella sote-mallilla on hyvät mahdollisuudet parantaa ja tasavertaistaa palveluja, sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola.

Viitisentoista vuotta työn alla ollut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus näyttää vihdoin valmistuvan. Soten toteutuminen vaatii vielä hyväksynnän eduskunnalta, joka äänestänee asiasta ennen juhannusta. Sote-palveluiden järjestäminen siirtyisi kunnilta 22:n hyvinvointialueen vastuulle vuonna 2023.

Erhola on seurannut uudistuksen valmistelua jo seitsemän hallituksen aikana. Nyt käsillä oleva malli on Erholan mukaan hyvin riisuttu, ja se keskittyy nimenomaan soteen, ei muuhun maakuntahallintoon.

– Erityisesti malli antaa mahdollisuudet siirtää voimavaroja yhden budjettilinjan kautta erikoispalveluista peruspalveluihin, joissa niitä eniten kaivataan.

Päijät-Hämeessä on korkea valmius toteuttaa tulevaa mallia, koska hyvinvointiyhtymässä ollaan jo pitkällä hallinnon yhteensovittamisessa. Maakunta on siis askelen edellä monia muita tulevia hyvinvointialueita, ja energiaa voidaan käyttää enemmän käytännön asioihin.

– Meillä on vakaa tahto keskittyä hyvin vahvasti ihmisten palvelujen parantamiseen, palveluntuotannon uudistamiseen ja henkilöstökysymyksiin, toimitusjohtaja Marina Erhola toteaa.

Virkamiehet tarvitsevat vahvaa päätöksentekojärjestelmää

Erholan mukaan uudistuksen hyvä toteutus vaatii huolellista johtamista ja poliittista suunnittelua. Sote tuo mukanaan uudenlaisen demokraattisen päätöksentekojärjestelmän, kun hyvinvointialueelle valitaan oma valtuusto ja hallitus.

– Meidänkin pitäisi kiinnittää hyvin paljon huomiota siihen, että aluevaltuutetut saavat hyvin perusteellisen perehdytyksen heti alusta asti. Virkamiehet eivät yksin selviä tällaisen mallin kanssa, jos meillä ei ole hyvin viisas ja harkitseva poliittinen päätöksentekojärjestelmä taustalla.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.