Hyppää sisältöön

"On aika ottaa laskelmoitu riski" – Thaimaa aikoo avautua täysin matkailulle neljän kuukauden sisällä

Thaimaan pääministeri sanoi televisiopuheessa, ettei turismista riippuvaisella maalla ole varaa odottaa avautumista pidempään. Jatkossa maahan pääsisivät rokotetut ulkomaiset matkailijat ilman karanteenivaatimusta.

Lentomatkailualan työntekijöitä rokotettiin matkustajista tyhjentyneellä Bangkokin lentoasemalla huhtikuussa. Kuva: Rungroj Yongrit / EPA

Thaimaan pääministeri Prayut Chan-ocha kertoi keskiviikkona hallituksen suunnitelmista avata maa jälleen ulkomaisille matkailijoille seuraavan 120 päivän sisällä.

– Maan jälleenavaaminen on yksi tärkeistä keinoista, joilla aletaan lievittää elantonsa menettäneiden ihmisten suurta kärsimystä. Kun otetaan huomioon ihmisten taloudelliset tarpeet, nyt on aika ottaa tämä laskelmoitu riski, Prayut sanoi televisiopuheessa kansainvälisten uutistoimistojen mukaan.

Suunnitelman mukaan Thaimaahan päästettäisiin syksyyn mennessä molemmat koronarokotukset saaneita ulkomaanmatkaajia. Karanteenijaksoa ei rokotetuilta matkaajilta vaadittaisi.

"Emme voi odottaa"

Pääministerin mukaan avautumissuunnitelmaa puoltaa se, että rokotteiden tilauksissa Thaimaahan on ylitetty tavoitteet.

Heinäkuusta eteenpäin rokoteannoksia aiotaan jakaa keskimäärin 10 miljoonaa kuukaudessa. Lokakuuhun mennessä 50 miljoonaa thaimaalaista olisi saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen. Maassa on vajaa 70 miljoonaa asukasta.

Koronarokotuksia annettiin Bangkokissa maanantaina. Thaimaalaisista noin seitsemän prosenttia on tähän mennessä saanut rokotteen. Kuva: Narong Sangnak / EPA

– Emme voi odottaa maan avaamisessa sellaista aikaa, jolloin jokainen on saanut kaksi rokotusta tai maailma on viruksesta vapaa, Prayut sanoi puheessaan.

Pääministerin mukaan tavoitteena on, että Thaimaa voidaan julistaa täysin avoimeksi matkailulle 120 päivän eli neljän kuukauden kuluttua. Jotkut turistialueet saattavat avautua jo aiemmin, mahdollisuuksien mukaan.

Esimerkiksi Phuketin, jonka asukkaista suurin osa on jo rokotettu, on määrä avautua kokeiluluontoisesti rokotetuille turisteille ilman karanteenivaatimusta heinäkuun alussa. Phuketin koronatilanne tosin herätti huolta vielä kuukausi sitten.

Taloudellinen katastrofi

120 päivän tavoitteesta tingitään Prayutin mukaan vain, jos koronatilanne kääntyy erittäin huonoksi.

Tähän mennessä Thaimaassa on varmistettu lähes 205 000 koronatartuntaa ja 1 525 virukseen liittyvää kuolemaa.

Tiukoilla maahantulorajoituksilla ja karanteenivaatimuksilla koronaviruksen leviäminen on saatu Thaimaassa pidettyä suhteellisen hallinnassa.

Sen sijaan taloudelliset tappiot turismista riippuvaiselle maalle ovat olleet katastrofaaliset. Vain murto-osa tavallisesta 40 miljoonasta matkailijasta saapui Thaimaahan viime vuonna, ja maa menetti turismituloissa yli 40 miljardia euroa.

Etenkin hotelli-, ravintola- ja kuljetusalat ovat kärsineet mittavista tulonmenetyksistä. Vastaavan suuruusluokan talousvaikeuksia ei ole Thaimaassa koettu sitten vuoden 1997 Aasian talouskriisin.

Lue lisää:

.
.