Hyppää sisältöön

Geolämpö kiinnostaa Oulun Energiaa, joka selvittää uuden energiamuodon kaukolämpömahdollisuuksia

Oululaisyhtiö on mukana Tampereella alkaneessa kokeilussa, jossa porataan kolme kilometriä syvä koekaivo. Mukana on kaikkiaan 15 energiayhtiötä eri puolilta Suomea. Niitä kiinnostaa ympäristöystävällisen geolämmön soveltuvuus kaukolämmön tuotantoon.

Tampereella alkoi keskiviikkona energiayhtiöiden kokeilu, jossa selvitetään geolämmön soveltuvuutta kaukalämmön tuotantoon. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Oulun Energia selvittää geolämmön soveltuvuutta kaukolämmön tuotantoon.

Yhtiö on mukana Tampereella alkaneessa kokeilussa, johon osallistuu 15 energiayhtiötä eri puolilta Suomea. Yhtiöiden kaupunkilämpö-konsortio testaa tekniikkaa ensin Tarastenjärven voimalaitosalueella. Siellä on tarkoitus porata aluksi kolme kilometriä syvä kaivo, jonka poraaminen aloitettiin keskiviikkona.

Laskelmien mukaan noin seitsemän kilometrin syvyydessä on riittävän lämmintä, jotta geolämmöstä saadaan merkittävä kaukolämmön lähde. Sen eduiksi arvioidaan päästöttömyys, uusiutuvuus, säädettävyys ja vuodenaikariippumattomuus. Se ei aiheuta kuljetuskustannuksia, ja sille on valmis asiakaskunta kaukolämpöverkossa.

Oulun energia tutkii geolämpöä mahdollisena vaihtoehtona ilmastoystävällisen tuotantoon ja ensi vuosikymmenellä käytöstä poistuvan Toppila 2 -polttolaitoksen korvaajaksi.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.