Itä-Suomen yliopisto alkaa tutkia rahkasammaleen viljelymahdollisuuksia soilla – tavoitteena korvata kasvuturve

Tutkimus kohdentuu Metsähallituksen omistamille soille, jotka on ennallistettu kymmenen vuotta sitten. Tutkimuskysymyksenä on selvittää, kuinka paljon rahkasammal kasvaa näillä soilla seuraavan kymmenen vuoden aikana. Kyseessä on koko maailman mittakaavassa ainutlaatuinen tutkimus.

Vain Suomessa on runsaasti metsäojitettuja soita, jotka ovat erityislaatuisia rahkasammalten kasvatuskohteina. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Itä-Suomen yliopistossa aletaan tutkia rahkasammaleen kasvatusmahdollisuuksia soilla.

Tavoitteena on tutkia ojitettujen soiden käyttöä rahkasammaleen viljelyalustana. Lisäksi pyritään löytämään ratkaisu kasvuturpeen korvaamiseksi, tutkimuksessa mukana olevan Biolan oy:n tiedotteessa kerrotaan.

Tutkimus kohdentuu Metsähallituksen omistamille soille, jotka on ennallistettu kymmenen vuotta sitten. Tutkimuskysymyksenä on selvittää, kuinka paljon rahkasammal kasvaa näillä soilla seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Biolanin kanssa. Yritys haluaa löytää ratkaisuja kasvuturpeen korvaamiseksi kiertotalouden ja uusiutuvien raaka-aineiden avulla. Rahkasammaleen kasvuominaisuudet ovat turpeeseen verrattuna erinomaiset. Sitä ei myöskään tarvita multaseoksiin yhtä paljon kuin turvetta

Aiemmin tutkimusta rahkasammaleen kasvatuksesta on tehty lähinnä Saksassa ja Kanadassa, mutta toimintaympäristö siellä on erilainen kuin Suomessa. Vain Suomessa on runsaasti metsäojitettuja soita, jotka ovat erityislaatuisia rahkasammalten kasvatuskohteina.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.