1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tehdastyöt

Satoja ihmisiä työllistävistä akkumateriaalitehtaista iloitaan Kotkassa ja Haminassa: "Viisas strateginen veto valtiolta"

Tehdasprojektien valmistelu jatkuu läpi kesän ja investointipäätös pyritään tekemään tämän vuoden aikana. Jos hankkeet toteutuvat, niillä on merkittävä vaikutus paitsi Kotkan-Haminan seudulle, myös maakunnalle ja laajemmin koko Kaakkois-Suomelle.

Kuva: Markku Rantala / Yle

Tieto uusista akkumateriaalitehtaista on otettu ilolla vastaan Kotkan ja Haminan seudulla. Kymenlaakso on saamassa kaksi akkumateriaalitehdasta: yhden Kotkaan ja toisen Haminaan.

Jos projektit toteutuvat, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin toimitusjohtajan David Lindströmin mukaan niillä on merkittävä vaikutus paitsi seudulle, myös maakunnalle ja toivottavasti myös laajemmin koko Kaakkois-Suomelle.

– Näiden projektien kautta syntyy konkreettisesti työpaikkoja, ja tietenkin verotuloja. Verotuloja tulee myös kiinteistöverojen kautta ja miksei ihan tonttivuokrien muodossa. Tämä kaikki tietenkin omalta osaltaan lisää elinkeinoelämän vahvuutta, sanoo Lindström.

Lindström kokee, että konkreettisten vaikutusten lisäksi projekteilla olisi myös pitkäjänteisempiä vaikutuksia. Hänen mielestään on hienoa, että Kotkan-Haminan seutu pystyy tällä tavalla tuomaan lisäarvoa Suomen akkustrategiaan.

– Tämä on aikoinaan ollut viisas strateginen veto Suomen valtiolta, että on lähdetty rakentamaan tätä tällä tavalla. Toivon, että mekin pystymme olemaan mukana tuomassa siihen lisäarvoa, sanoo Lindström.

Tehtaat toisivat tullessaan satoja työpaikkoja

Projektien valmistelu jatkuu läpi kesän ja investointipäätös pyritään tekemään tämän vuoden aikana. Suomen Malmijalostuksen akkutoimialan johtajan Vesa Koiviston mukaan tänään on allekirjoitettu esisopimukset Kotkan kaupungin ja Haminan kaupungin kanssa tonteista.

Vielä ei ole tarkkoja lukuja siitä, millaisia työllisyysvaikutuksia tehdasprojektit toteutuessaan toisivat Kotkaan ja Haminaan. Aiemmin on arvioitu, että suoria työpaikkoja kumpaankin tehtaaseen tulisi muutama sata.

– Tässä liikutaan vähintään kolmella alueella. Syntyy niin sanottuja suoria työpaikkoja, jotka tarvitaan tehtaiden operointiin. Sitten syntyy työpaikkoja ydintoiminnanympärille ja kolmantena syntyy työpaikkoja rakennusvaiheiden aikana, kertoo Lindström.

Tulevaisuudessa siintää myös lisää mahdollisuuksia.

– Sopii toivoa ja tehdä hartiavoimin töitä sen eteen, että nämä kaksi tehdasta olisivat ensimmäiset askeleet isomman klusterin luomiseksi näiden ympärille. Mitä isompi klusteri, sitä enemmän tietenkin myöskin työpaikkoja.

Lue lisää: Naapurikaupungit Kotka ja Hamina ovat molemmat saamassa omat akkumateriaalitehtaat – työllistävät satoja ihmisiä

Kotka ja Hamina kisaavat edelleen akkumateriaalitehtaista Vaasaan tehdystä aiesopimuksesta huolimatta – Suomen Malmijalostus: "Ne ovat erillisiä hankkeita"