Hyppää sisältöön

Kouluille annetaan 17,5 miljoonan lisäraha Helsingissä – potti on miljoonia enemmän kuin virkamiesten arvio koronan vaikutuksista

Helsingin koulujen koronarahasta on kiistelty kevään aikana kiivaasti, koska virkamiehet arvioivat lisärahan tarpeen huomattavasti kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan esitystä pienemmäksi.

Kaupunginvaltuusto päätti syksyllä budjettisovun yhteydessä, että lautakunnat voivat esittää budjetin ylitysoikeuksia koronan vaikutusten korjaamiseksi. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Helsingin kaupunginvaltuustossa nuijittiin keskiviikkona 17, 5 miljoonan lisäraha koronan aiheuttamien kolhujen paikkaamiseksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla.

Rahoista on kiistelty Helsingissä pitkin kevättä, koska kaupungin virkamiehet arvioivat lisärahan tarpeen huomattavasti kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan esitystä pienemmäksi.

Virkamiehet arvioivat koronakolhujen olevan noin 11,7 miljoonaa euroa.

Kaupunginvaltuusto päätti syksyllä budjettisovun yhteydessä, että lautakunnat voivat esittää kaupunginhallitukselle ja valtuustolle budjetin ylitysoikeuksia koronan aiheuttamien vaikutusten paikkaamiseksi.

Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta esitti toimiallalle 17,5 miljoonan euron ylitysoikeutta jo huhtikuun puolivälissä. Pormestari Jan Vapaavuori (kok) toi asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi vasta 7. kesäkuuta.

Etenkin vhreät ja SDP kritisoivat Vapaavuorta viivyttelystä. Vapaavuoren mukaan asia vaati huolellisen valmistelun ja hänen mukaansa myös muiden toimialojen tarpeet piti selvittää ennen koulurahojen käsittelyä.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Retta Vanhanen sanoo, että korkeampi koronatuki kouluille oli tarpeen, koska yli 40 prosenttia peruskoululaisista tarvitsee aiempaa enemmän tukea.

– Tarve on nyt todella suuri, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan koulujen kannalta parasta olisi ollut, jos rahat olisi saatu jo ennen kesälomia.

– Tärkeintä on, että ne on nyt päätetty. Lautakunta teki jo eilen kohdennukset, jotta rahat ovat varmasti syksyllä koulujen käytössä.

SDP:n valtuutetun Johanna Laisaaren mielestä lasten asiat on asetettava etusijalle. Hän kritisoi Vapaavuoren toimintaa koulurahoja koskevassa asiassa.

– Lasten etu on ensisijainen, eikä näin ollen tarvitse odottaa muiden ihmisryhmien tarpeiden selvittämistä, Laisaari summasi.

Vasemmistoliton valtuutettu Veronika Honkasalo jatkoi Vapaavuoren ryöpyttämistä.

– Koulut ovat nyt joutuneet odottamaan päätöstä rahoista kohtuuttoman pitkään.

Vihreiden Osmo Soininvaara totesi niin ikään, että asia olisi pitänyt valmistella viipymättä.

SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Ville Jalovaara puolestaan sanoi hämmästelevänsä Vapaavuoren tarvetta selitellä toimintaansa nyt juurta jaksain.

Kokoomuksen Sazonov: Kekustelua hämmennetty tarkoituksellisesti

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Daniel Sazonovin mukaan asia on vaatinut huolellisen valmistelun.

Sazonov sanoo, että asia oli tarpeellista käyttää myös kaupungin johtoryhmässä.

– Tuntuu, että tässä on nyt tarkoituksellisesti hämmennetty keskustelua ennen vaaleja ja sen jälkeen, Sazonov sanoo.

Hänen mukaansa kokoomus on ollut muiden ryhmien kanssa yhtä mieltä siitä, että koronan aiheuttamia kolhuja kouluille pitää korjata ja siihen pitää kohdistaa riittävät määrärahat.

Sazonov sanoo, että kokoomus on kuitenkin nojautunut virkamiesarvioon.

– Olemme koko ajan tukeutuneet virkamiesarvioon. Emme lähteneet vaalien alla nähtyyn kilpailuun siitä, että kuka korottaa korkeimman rahasumman.

Kokoomuksen valtuutettu Otto Meri sanoo, että vihervasemmiston koulurahanäytelmä on ollut kokonaisuudessaan surullista katsottavaa.

– Analytiikka on ollut aivan hukassa.

Meri muistutti, että koulutukseen käytetään Helsingissä runsaasti rahaa. Hänen mielestään koulutuksesta ja sen tarpeista on huolehdittava vastuullisesti.

Vasemmistoliiton Kivelä: On vastuullista huolehtia, että koulurahoista ei leikata

Pormestari Jan Vapaavuori kokee turhauttavana, että pormestarin bubjettiesitykseen vaaditaan aina vuosi toisensa jälkeen miljoonia lisää ja niistä iloitaan sitten näkyvästi.

– Tietyt ryhmät eivät ole tästä teatterista halunneet luopua, Vapaavuori sanoo.

Vasemmistoliiton valtuutetun Mai Kivelän mielestä on vastuullista käydä keskustelua ja huolehtia, että koulutuksesta ei leikata.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma on iloinen, että tarpeellisista lisärahoista päästiin viimein päättämään.

– Lautakunta teki yli kuukausi sitten oman esityksensä näistä tarvittavista lisärerursseista ja Vapaavuori viivytteli tämän asian käsittelyyn tuomisen kanssa aivan liian pitkään., Heinäluoma sanoo.

Heinäluoman mukaan koulujen kannalta on ikävää, että rehtorit saavat tiedon lisäresurssista liian myöhään.

Vapaavuoren mukaan kaupungin ylin virkamiesjohto on ollut sitä mieltä, että budjettia ei tulisi avata ollenkaan tässä vaiheessa vuotta.

Vapaavuori korosti, että poliitikkojen vaalien alla ajamiin korkeampiin summiin ei kuitenkaan pitäisi lähteä.

Lautakunnassa koulurahojen kiirehtimistä perustelttiin sillä, että koulujen on voitava valmistella syksyn toimintaansa jo keväällä.

Kaupunginvaltuuston päättämä 17,5 miljoonan euron potti jaetaan siten, että 5 miljoonaa euroa annetaan varhaiskasvatukseen. Perusopetukseen ohjataan 11 miljoonaa euroa koronarahaa.

Ammatillinen koulutus saa kaksi miljoonaa euroa. Lukioille ja oppilas- ja opiskelijahuoltoon ohjataan kumpaankin miljoona euroa.

Virkamiesten arvio koronakolhuista oli siis miljoonia euroja lautakunnan ja nyt kaupunginvaltuuston päättämää lisärahoitusta vähemmän.

17.6. klo 0:45 lisätty Reetta Vanhasen ja Eveliina Heinäluoman kommentit.

Lisää aiheesta:

.
.