Hyppää sisältöön

"Bidenin Euroopan-matka meni loisteliaasti" – asiantuntijat arvioivat, mitä huippukokous ennakoi Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteille

Geneven huippukokouksessa ei saavutettu suuria, mutta presidenttien tapaaminen tuo selkeyttä Yhdysvaltojen ja Venäjän välille.

Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola A-studiossa.
”Yhdysvallat on lähtenyt perinteisemmälle linjalle. Se liittoutuu pienten ja keskisuurten demokraattisten valtioiden kanssa”, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Putinin ja Bidenin tapaaminen tuo Yhdysvaltojen ja Venäjän välille diplomaattista normaaliutta ja keskusteluyhteyttä, arvioivat johtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista ja tutkimusjohtaja Hanna Smith Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta.

– Maiden välisessä suhteessa on ollut paljon ongelmia, ja nyt halutaan paaluttaa, mistä ollaan samaa mieltä ja mistä ollaan eri mieltä. Tämä oli vasta ensi kosketus hallintojen välillä, joilla on hyvin eri näkökulma siihen, miksi ollaan tässä jäätyneessä, huonossa suhteessa, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan Biden halusi tavata Putinin G7-maiden ja Naton tuki takanaan. Myös Putin pääsi kertomaan, mitkä ovat Venäjän niin sanotut punaiset linjat, joita ei voi ylittää.

Huippukokouksessa presidentit keskustelivat muun muassa kyberturvallisuudesta, ihmisoikeuksista, ydinaseista ja Ukrainan tilanteesta sekä onnistuivat sopimaan diplomaattien palauttamisesta asemapaikoilleen Moskovaan ja Washingtoniin. Vaikka isoja avauksia ei tehty, on tapaamisella merkitystä.

– On hyvin tärkeää, mitä presidentti Bidenkin korosti, että nämä asiat on kertaalleen keskusteltu kasvokkain. Jännite maiden välillä on ollut sen verran suuri, että tällaista tapaamista ehdottomasti tarvittiin, sanoo Hanna Smith.

Millaisiksi Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet kehittyvät jatkossa?

Johtaja Mika Aaltola arvioi, että Trumpin kauden jälkeen Yhdysvallat suuntautuu perinteiselle linjalle Bidenin johdolla ja liittoutuu demokraattisten eurooppalaisten maiden kanssa.

– Iso peli pitää sisällään sen, miten Yhdysvallat suhtautuu Eurooppaan ja Venäjään. Sitten on Kiina, joka on Yhdysvalloissa avainkysymys. Miten Kiinaa lähdetään tietyllä tavalla patoamaan, Kiinan vaikutusvallan nousua? Yhdysvaltojen suurstrategian päälinja on aina ollut, että vertaisvastuksen nousua yritetään padota. Venäjää ei tällaisena nähdä, ja tätä tunnustusta ei annettu, vaikka Putin sitä aina haluaisi.

Huippukokouksen lopuksi presidentit pitivät erilliset tiedotustilaisuudet. Smithin mukaan Putin ja Biden pääsivät näin puhumaan omille yleisöilleen, eikä heidän välilleen syntynyt asetelmaa voittajasta ja häviäjästä.

– Se oli tahallaan tehty, ja se oli järkevää, Aaltola toteaa.

– Bidenin Euroopan-matka meni loisteliaasti. Hän on tavallaan ajan henki tällä hetkellä, ja Putin joutui pikkuisen sivusta katsomaan tätä isoa show'ta. Mutta Venäjä on Venäjä, ja se tavoittelee suurvalta-asemansa paluuta.

– Sitä on sanottu, että Venäjä jo ennen tätä tapaamista hiukan voitti, koska se sai tämän tapaamisen, jota on Venäjällä odotettu ja nostettu esille, Hanna Smith muistuttaa.

Koko A-studio katsottavissa Yle Areenassa.

.
.