1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huippukokous

Kirjeenvaihtajalta: Trump laukoi omaan maaliin, Biden otti pallon haltuun – 75 prosenttia eurooppalaisista tykkää Bidenin pelitavasta

Konkreettisia tuloksia ei paljon tullut, mutta jo Bidenin Eurooppa-kiertueen imagovoittoa pidetään Washingtonissa tärkeänä, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden (oik.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat Genevessä. Kuva: Sergei Bobylev /All Over Press

WASHINGTON Presidentti Vladimir Putinilla on draamantajua. Hän lainasi Genevessä pitämässään tiedotustilaisuudessa Leo Tolstoita, jonka mukaan ihminen ei oikeasti voi saavuttaa onnellisuutta, vaan hänen on tyytyminen pelkkiin onnenhäivähdyksiin.

Siteeraus oli entiseltä KGB-mieheltä kuultuna täysosuma Yhdysvalloissa. Kommentaattorit kaivoivat esiin muitakin venäläisklassikkojen viisauksia vielä myöhäisillan lähetyksissä.

Pelkät häivähdykset onnellisuutta kuvaavat maiden suhdetta.

Slaavilainen alakuloinen ja pessimistinen mielenlaatu leimaa suurvaltapolitiikkaa, jonka ytimessä on ydinsodan uhka. Ydinasevarustelun rajoittaminen oli teemana jo Dwight D. Eisenhowerin ja Nikita Hrustsovin tavatessa Genevessä vuonna 1955.

Putinin ja Joe Bidenin huipputapaamisessa kyberturvallisuus ohitti ensimmäistä kertaa ydinaseet.

Vakavia kyberuhkia aiheuttavat valtiollisten toimijoiden lisäksi terroristit ja rikolliset kaikkialla maailmassa. Putin ja Biden sanoivat tiedostavansa, etteivät voi hallita niitä nappia painamalla, vaan siihen tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä.

Samalla he kuitenkin syyttelivät toisiaan. Putin muistutti, että myös amerikkalaiset tekevät kyberhyökkäyksiä venäläisiä vastaan.

Biden taas varoitti Putinia vakavista seuraamuksista, mikäli venäläiset jatkavat Yhdysvaltain ministeriöiden ja suuryritysten hakkerointia. Vaikka hakkerit olisivatkin itsenäisesti toimivia rikollisia, Yhdysvaltain mielestä Putin on avainhenkilö heidän jäljittämisessään.

Biden kertoi selittäneensä Putinille, miksi hän painottaa niin paljon ihmisoikeuksia. Siksi, että ne ovat ihan oikeasti tärkeitä yhdysvaltalaisille. Draamantajua ei Bideniltakaan puutu, sillä hän väitti niiden kuuluvan kansakuntansa dna:han.

Putin ja Biden olivat kärjekkäitä, mutta asiallisia.

He eivät antaneet toisilleen lahjoja eivätkä teeskennelleet olevansa ystäviä.

Helsingin huippukokoukseen kolme vuotta sitten Putin toi tuliaisina jalkapallon. Venäjällä pelattiin tuolloinkin jalkapallon arvoturnausta, MM-kisoja.

Tiedotustilaisuudessa Donald Trump upotti Putinilta saamansa pallon omaan verkkoon, kun hän Venäjän vaalivaikuttamisesta kysyttäessä vastasi uskovansa Putinia. Trump asettui näin eri kannalle jopa Yhdysvaltain omien tiedustelupalvelujen kanssa (siirryt toiseen palveluun).

Helsinkiä pidetään Washingtonissa maan ulkopolitiikan pohjakosketuksena. Siksi Geneven tapaamisen suurimmat odotukset täällä liittyivät Bidenin käytökseen: Biden ei saanut vaikuttaa heikolta Putinin rinnalla. Pelin oli pysyttävä hänen hallinnassaan.

Niin myös tapahtui.

Vaikka maaleja ei vastustajan päädyssä tullut, ei omissakaan enää soinut. Biden ja Putin jättivät jälkeensä varovaista toiveikkuutta maiden jäätävien suhteiden sulamisesta lähivuosina. (siirryt toiseen palveluun)

Bidenin Euroopan-kiertueella edettiin monessa asiassa, mutta varsinaisista yhteisistä toimista sopiminen jäi tulevaisuuteen niin Genevessä kuin aiemmissa tapaamisissa.

Konkreettinen tulos saatiin tiistaina Brysselissä, kun Biden ja EU-johtajat kertoivat periaatteellisesta sovusta lentokonevalmistajien valtiontukia koskevassa kiistassa. Yhdysvallat ja EU ovat vääntäneet Boeingin ja Airbusin tuista jo 17 vuotta.

Teollisuusmaiden G7-kokouksessa ja Naton huippukokouksessa Biden sai tahtonsa läpi.

Kumpikin kokous laati Bidenin vaatimuksesta tiukan julkilausuman Kiinasta. Nato määritteli ensimmäistä kertaa Kiinan sotilaalliseksi haasteeksi puolustusliitolle (siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäisissä arvioissa Washingtonissa presidentin Euroopan-vierailun tärkein saavutus oli kuitenkin brändin kirkastaminen.

Trumpin Amerikka ensin -politiikan vastailmiönä yhä useammat yhdysvaltalaiset ovat viime vuosina kiinnostuneet siitä, mitä heistä ulkomailla ajatellaan, ja tässä suhteessa Biden on pystynyt hälventämään huolia.

Biden on onnistunut vakuuttamaan eurooppalaiset johdonmukaisuudestaan.

Tämä käy ilmi Pew-tutkimuslaitoksen 12 Euroopan maassa tekemästä kyselystä. Siinä 75 prosenttia vastaajista sanoo luottavansa Bideniin (siirryt toiseen palveluun). Samassa kyselyssä vuosi sitten Trumpiin luotti vain 17 prosenttia eurooppalaisista.

Lue lisää:

Yle seurasi huippukokousta tässä artikkelissa