Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö Ylen haastattelussa: Navalnyin tilanne tuskin muuttuu huippukokouksen myötä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Bidenin ja Putinin tapaaminen on merkittävä Suomen vakauden kannalta. Hän pitää tärkeänä sitä, että vaikka maiden johtajat eivät olisi kaikesta samaa mieltä, on tärkeää, että he edes keskustelevat.

Presidentti Niinistö: "Mitä vähemmän jännitteitä, sitä parempi meille"
Presidentti Niinistö: "Mitä vähemmän jännitteitä, sitä parempi meille"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei usko, että venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin tilanne muuttuu Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien välisen huippukokouksen myötä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat keskiviikkona huippukokouksessa Genevessä. Putin otti kokouksen aikana puheeksi myös vankilassa olevan oppositiojohtaja Navalnyin.

Niinistö kertoo puhuneensa Navalnyista Putinin kanssa useampaan otteeseen. Huippukokous ei tuonut yllätyksiä asian suhteen.

– En osaa sanoa, tuleeko siihen merkittäviä muutoksia, ainakaan näkyvästi.

"Se, että ylipäätään tavattiin, on jo todellakin tulos"

Niinistö ei usko, että Venäjän ja Yhdysvaltain välit muuttuvat merkittävästi, vaikka Biden ja Putin nyt tapasivatkin.

– En usko, että arvioita vielä kovin paljoa voidaan muuttaa. Mutta on tärkeää, että erimielisetkin keskustelevat keskenään ja toisaalta tietävät, mistä mahdollisesti löytyy samanmielisyyttä ja mistä ollaan eri mieltä.

– Se, että ylipäätään tavattiin, on jo todellakin tulos. On äärimmäisen tärkeää, että maailman mahdeilla on keskusteluyhteys. Vaikka yksimielisyyttä ei löytyisikään, niin ainakin tiedetään, mitä kukin ajattelee.

Tapaamisessa nostettiin esiin myös konkretiaa. Niinistö mainitsee teemoista etenkin asevalvonnan, josta puhuivat molemmat presidentit.

– Esimerkiksi presidentti Biden totesi, että siitä keskusteltiin hyvin yksityiskohtaisesti ja että jatkoa mahdollisesti seuraa. Se on hyvä uutinen.

Toinen Suomen kannalta tärkeä teema on arktiseen alueen ympäristö.

– Tietysti toivoisi, että kaikki se ympäristö- ja ilmastoajattelu, jota mekin olemme pitäneet esillä, mustan hiilen torjuminen ja metaanin torjuminen, olisivat niitä ensimmäisiä asioita. Toivottavasti sekin etenee, kun arktinen alue selvästi kiinnostaa molempia.

Niinistö kiinnitti tapaamisessa myös huomiota siihen, että puheissa kahden suurvallan rinnalle nousi kolmas: aiemmin Yhdysvaltain ja Venäjän välisissä tapaamisissa on puhuttu enimmäkseen kahdenvälisistä asioista, nyt sekä Biden että Putin ottivat esiin Kiinan.

– Me olemme selvästi tilanteessa, että ei ole kahta ilman kolmatta, Niinistö toteaa.

Keskustelut edistävät myös Suomen vakautta

Niinistön mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet vaikuttavat Suomeen yksinkertaisella kuviolla: mitä paremmin ne tulevat toimeen keskenään, sitä parempi Euroopalle ja erityisesti Suomelle.

Niinistön mukaan kaikki Yhdysvaltain ja Venäjän väliset keskustelut edistävät myös Suomen vakautta.

– Jos jännitteet Yhdysvaltojen ja Venäjän kesken kasvavat Euroopassa, niin me olemme tässä aika lailla keskiössä. Mitä vähemmän jännitteitä, sitä parempi meille.

Niinistön mukaan Biden pyrkii selvästi luomaan Euroopan kanssa uudelleen perinteistä kumppanuutta, joka otti takapakkia presidentti Donald Trumpin aikana.

Voit katsoa koko haastattelun alla olevasta videosta.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamista on seurattu luonnollisesti myös Suomen valtiojohdossa. Millainen tapaamisen anti oli tasavallan presidentin Sauli Niinistön mielestä?

Voit keskustella aiheesta 18.6. kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.