1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huippukokous

Bidenin ja Putinin tapaaminen oli arvioijasta riippuen joko tärkeä keskustelunavaus tai virhearvio – "Oli jo saavutus, ettei nimitelty"

Asiantuntija-arvioissa Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien tapaamista Genevessä on kuvailtu keskustelun avaajaksi, joka jäi konkreettisilta tuloksiltaan melko köyhäksi. Yhdysvaltain republikaanien riveistä Bidenia syytetään hyväuskoiseksi.

Joe Bidenin ja Vladimir Putinin tapaaminen kesti lähes neljä tuntia. Kuva: Sergei Gunejev / AOP

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilinen huipputapaaminen Genevessä herättää reaktioita, jotka vaihtelevat varovaisesta optimismista lopputuloksen tyrmäämiseen.

Asiantuntija-arvioissa on kuvailtu presidenttien tapaamista tärkeäksi keskustelunavaajaksi, jonka konkreettiset tulokset jäivät melko vähäisiksi. Kiitosta ovat keränneet normaalimpiin diplomaattisuhteisiin palaaminen sekä aserajoituskeskustelun jatkaminen.

Presidentit ilmoittivat molempien maiden suurlähettiläiden palaavan taas asemapaikkoihinsa. Lisäksi tapaamisessa sovittiin keskusteluista niin ydinaseiden rajoittamissopimuksen jatkamisessa kuin kyberturvallisuusasioissakin.

Venäjä saavutti asiantuntija-arvioiden mukaan tärkeän tavoitteensa, kun sitä kohdeltiin huipputapaamisessa Yhdysvaltain kanssa tasaveroisena valtiona. Biden sanoi Venäjän olevan vahva valtio kuten Yhdysvallat

– Tämä on juuri sitä mitä Kreml haluaa. Käydä keskustelua Yhdysvaltojen kanssa tasa-arvoisena ja siten, ettei toinen osapuoli vaadi aseman muutosta ehtona vuoropuhelulle, arvioi International Crisis Groupin Venäjä-analyytikko Oleg Ignatov uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltalaisen Kennan-instituutin Venäjä-asiantuntija Yuval Weber sanoo pitävänsä hyvänä tuloksena jo sitä, ettei huipputapaamisessa ajauduttu nimittelyn ja läksyttämisen tasolle.

– En ole varma kuinka paljon paremmin se olisi voinut mennä, mutta se olisi voinut mennä paljon huonommin, Weber arvioi.

– Jännite maiden välillä on ollut suuri, joten kyllä tällaista tapaamista ehdottomasti tarvittiin. Erilliset lehdistötilaisuudet tekivät sen, ettei noussut kysymystä kumpi voitti. Saatiin tasapainoisempi tilanne, arvioi Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja, Venäjä-asiantuntija Hanna Smith Ylelle.

Putinia miellyttänee se, että Biden sanoi Venäjän olevan vahva kuten Yhdysvallat. Kuva: Mihail Metzel / AOP

Bidenin tyyliä kehutaan ja haukutaan

Venäläinen oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza katsoo Bidenin pärjänneen Putinin kanssa hyvin, sillä hän ei ollut liian sovitteleva. Hän arvioi Bidenin hallinnon etuna olevan Venäjä-osaamisen ja oppimisen edeltäjä Donald Trumpin hallinnon virheistä.

Kara-Murzan mukaan aikaisemmat Yhdysvaltain presidentit ovat tehneet virheitä sulkiessaan silmänsä Venäjän hallinnon väärinkäytöksiltä.

Yhdysvaltain republikaanien pitkäaikainen senaattori ja vahva vaikuttaja Lindsey Graham taas näkee Bidenin toiminnan täysin päinvastoin. Hänen mielestään Biden arvioi väärin sen, kenen kanssa hän on tekemisissä.

Biden sanoi tiedotustilaisuudessaan muutamaan kertaan nostaneensa esille sen, että Putinin pitää ajatella mitä maailma hänen ja Venäjän toimista ajattelee. Biden mainitsi asian sekä Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisen että Venäjällä vangittuna olevan oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin kohdalla.

Grahamin mielestä Putin kuitenkin vähät välittää siitä mitä maailma ajattelee ja suorastaan nauttii maineestaan muiden maiden asioihin puuttujana. Republikaanien riveistä onkin jo valiteltu sitä, ettei Bidenin tyyli ollut hyökkäävä.

– Huipputapaamisissa on kyse tulosten saavuttamisesta, sanoo konkreettisten tulosten puuttumiseen pettynyt senaatin ulkoasiainvaliokunnan republikaanijäsen Jim Risch.

Lue myös:

Ylen huippukokousseuranta

Presidentti Niinistö Ylen haastattelussa: Navalnyin tilanne tuskin muuttuu huippukokouksen myötä

Kirjeenvaihtajalta: Trump laukoi omaan maaliin, Biden otti pallon haltuun – 75 prosenttia eurooppalaisista tykkää Bidenin pelitavasta

Bidenin ja Putinin ilmeistä näki, että suurvaltojen välit eivät ole lämpimät – Yle koosti huippukokouksen kiinnostavimmat hetket

"Bidenin Euroopan-matka meni loisteliaasti" – asiantuntijat arvioivat, mitä huippukokous ennakoi Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteille