Hyppää sisältöön

"Olo on kuin hautajaisissa", sanoo pääluottamusmies – Ministerit lupaavat tukea Kemiin, kun Stora Enso irtisanoo 550 henkilöä Veitsiluodosta

Irtisanottavista 440 työskentelee Paper-divisioonassa ja 110 kunnossapitoyhtiö Eforassa. Työntekijäpuoli vaatii tehdasalueelle uutta toimijaa pian. Yhtiön mukaan vaihtoehtojen kartoittaminen kestää, paperikoneitaan se ei myy saman tuotteen tekoon.

Veitsiluodon pääluottamusmies: Tärkeintä on, että saadaan irtisanotuille töitä
Veitsiluodon pääluottamusmies: Tärkeintä on, että saadaan irtisanotuille töitä

Stora Enso irtisanoo 550 työntekijää, kun yhtiö lopettaa sellun ja paperin tuotannon Kemin Veitsiluodossa. Yhtiö tiedotti yt-neuvotteluiden lopputuloksesta tänään.

– Fiilis ei ole hyvä. Olo on kuin hautajaisissa olisi, kommentoi pääluottamusmies Mikko Alamommo tehtaan portilla.

Hän osasi pelätä tällaista päätöstä, sillä huhtikuussa alkaneiden yt-neuvotteluiden askelmerkit veivät tähän suuntaan alusta lähtien, mutta pettymys on silti kova. Hän toivoi enemmän itse yt-prosessilta.

– Henkilöstöryhmillä jäi yt-prosessista sellainen kuva, että tässä mentiin ehkäpä lain määrittelemällä tavalla vain. Paljon kysymysmerkkejä jäi, Alamommo sanoo.

Yhtiö ja työntekijät käyvät läpi muutosturvaesityksiä ja -paketteja tarkemmin läpi perjantaina. Tässä vaiheessa Alamommo ei halunnut kommentoida niitä tarkemmin.

Noin neljännes eläkejärjestelyihin

Stora Enson Paper-divisioonan johtaja Kati ter Horst on tyytyväinen siihen, että 28 prosenttia irtisanomisista on mahdollista toteuttaa eläkejärjestelyillä. Hän kuvaa neuvotteluja rakentaviksi.

– Tietysti aihe on vaikea, kun lähdetään siitä liikeelle, että neuvotellaan sellu- ja paperiliiketoiminnan lopettamisesta, ter Horst kertoo.

Hänen mukaansa neuvotteluissa tutkittiin myös toiminnan jatkamisen mahdollisuutta.

– Laskettiin läpi vielä eri näkökulmista, olisiko tietyillä henkilömäärämuutoksilla kannattavaa tietä eteenpäin, mutta sitä ei valitettavasti löydetty.

Haastattelijana Minna Aula.

Tuotanto loppuu heinä-syyskuussa

Tuotannon on määrä loppua kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä, eli heinä-syyskuussa. Irtisanomiset alkavat pääosin 1. elokuuta, ja suuri osa työsuhteista päättyy tammikuun 2022 loppuun mennessä.

Sulkemisen arvioitiin alun perin vaikuttavan enintään 670 henkilöön. Enintään 21 työntekijää siirtyy Etteplanille Efora Oy:n Veitsiluodon projektointitoiminnon liikkeenluovutuksen myötä elokuun alussa.

Veitsiluodosta suljetaan pysyvästi kolme paperikonetta, kemiallisen sellun ja hiokkeen tuotanto sekä arkittamo. Veitsiluodon saha jatkaa saarella toimintaansa 50 työntekijän voimin.

Veitsiluodon automaatioasentaja Mikko Vähä kertoo, että Veitsiluodon alasajon laajuus ja nopeus yllätti.

"Kyllä päät ovat painuneet alas"

Veitsiluodon tehtaalla lämmittäjänä toimiva ja Paperiliiton paikallisosaston puheenjohtaja Tuomas Huttunen sanoo, että Stora Enson päätös tehtaan lopettamisesta ja työntekijöiden irtisanomisesta oli kova pala, vaikka sitä onkin osattu odottaa.

– Nyt kun asia konkretisoitui siltä osin, mitä työnantaja varoitti huhtikuussa, niin kyllähän päät ovat painuneet alas.

Työntekijöillä on ollut kaksi kuukautta aikaa jo miettiä, mitä haluaa tehdä työpaikan mahdollisen menettämisen jälkeen.

Huttusen mukaan osa aikoo alkaa opiskella, mutta ainakaan Kemistä ei löydy opiskelupaikkoja näin suurelle määrälle. Pois muutto taas ei ole kaikille mahdollista muun perheen työn tai asunnon myyntivaikeuksien vuoksi.

– Jos on rakennettu omakotitalo ja otettu iso velka, niin on vaikeaa saada asunto myytyä ja järjesteltyä perhe uuteen paikkaan, kun tältä alueelta häviää 1 500–2 000 työpaikkaa tällä ilmoituksella.

Huttunen sanoo, että ei olisi ikinä uskonut ennen kevättä, että tehtaan työntekijät joutuvat tällaiseen tilanteeseen. Hänelle kertyi Veitsiluodossa 20 vuotta työuraa, johon hän oli tyytyväinen viime kevääseen asti.

Tällä hetkellä kuitenkin Huttusen tunteita kuvaavat parhaiten sanat pettymys ja katkeruus.

– Suoraan sanottuna vituttaa kuin pientä oravaa, kun käpy on jäässä. Kyllä päällimmäinen tunne on pettymys konsernia kohtaan, kun näkee näitä kohtaloita, mihin ihmiset ovat joutuneet.

Haastettelijana Jyri Tynkkynen.

Kemin kaupunginjohtaja: "Tämä on inhimillinen tragedia"

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen on myös pettynyt, vaikka Stora Enson päätös oli odotettu.

– Ensisijaisesti tämä on inhimillinen tragedia, joka koskettaa ihmisiä, jotka ovat irtisanomisilmoituksia saamassa, hän toteaa.

Kemissä on käynnistetty toimia, joilla tavoitellaan tuhannen uuden työpaikan luomista ja Veitsiluodon tehdasalueelle on jo osoitettu kiinnostusta. Ruotsalainen mukaan ratkaisevaa on, mitä Stora Enso päättää, eli mitä toimintaa yhtiö on valmis hyväksymään.

– Tavoitteena on, että irtisanottujen työntekijöiden osaamista voitaisiin käyttää uudenlaisissa toiminnoissa. Stora Ensolta odotetaan tietoja siitä, miten se suhtautuu jatkossa uusien toimintojen kehittymiseen, Ruotsalainen kertoo.

Kemin taloudelle Stora Enson ilmoitus on ainakin lähiaikoina valtava isku. Kaupungilla on pohjilla jo neljän miljoonan euron vaje, jota tehtaiden lopettaminen kasvattaa Ruotsalaisen mukaan noin viidellä miljoonalla eurolla.

– Kun tulopohja pienenee, kaupunki joutuu väkisin miettimään, miten ja millä tavalla ja mitä kaikkea palveluita tuotetaan.

Ruotsalaisen mukaan tavoitteena on luonnollisesti pitää vaikutukset mahdollisimman vähäisinä.

– Se ei tule olemaan helppoa. Meidän päättäjillemme tulee haastavia keskusteluja ja arvovalintoja, Ruotsalainen ennakoi.

Tukea irtisanottaville

Stora Enso kertoo tehneensä yhteistyötä Stora Enson muiden toimipaikkojen, Kemin kaupungin ja muiden sidosryhmien kanssa tukeakseen työntekijöiden uudelleen työllistämistä ja kouluttamista. Työntekijöille tarjotaan muun muassa uudelleensijoittumispalveluja sekä taloudellista tukea omaan yritykseen.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) lupaa, että valtio käyttää alueen ja työntekijöiden tukemiseen kaikki mahdolliset keinot.

– Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi välittömästi huhtikuussa Lapin ELY-keskukselle työllisyystilanteen akuuttiin hoitoon 2,3 miljoonaa euroa ja tarvittaessa katsomme lisäresursseja uudestaan, Haatainen sanoo tiedotteessa.

Kemin alueen äkillisen rakennemuutoksen rahoituksesta hallitus päättää 29. kesäkuuta.

Stora Enson pepariliiketoiminnan johtaja Kati ter Horst Kemissä
Stora Enson paperiliiketoiminnanjohtaja Kati ter Horst sanoo, että mahdollista jatkajaa Veitsiluodon alueelle haetaan, ja mahdollisuuksia kartoitetaan ulkopuolisen asiantuntijan avulla.

Tehdasalueelle haetaan uutta toimijaa

Stora Enso kertoo tutkivansa parhaillaan, millaista toimintaa Veitsiluodossa voisi tulevaisuudessa olla. Yhtiön mukaan eri vaihtoehtoja selvittää ulkopuolinen asiantuntija.

Pääluottamusmies Mikko Alamommo näkee, että yksi tärkeimmistä muutosturvaan liittyvistä asioista on se, että Veitsiluodon alue annetaan uuteen käyttöön mahdollisimman pian.

Alueen käyttöä tulevaisuudessa tukevat monet seikat, kuten vahva teollinen infrastruktuuri ja syväväylä, yhteys valtakunnalliseen sähköverkkoon, puhtaan veden saatavuus sekä mahdollisuus hyödyntää uusiutuvaa energiaa, laajentaa tiloja ja käyttää jäähdytykseen merivettä.

– Hallitus huolehtii, että Kemin seudulla on tarvittavat edellytykset uudistaa elinkeinorakennetta ja luoda työtä myös tulevaisuudessa, lupaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Stora Enson Paper-divisioonan johtaja Kati ter Horstin mukaan Veitsiluodon paperikoneet eivät tule siirtymään saman tuotteen tekemiseen.

Stora Enso ilmoitti huhtikuussa suunnittelevansa sellun ja paperin tuotannon lopettamista myös Kvarnsvedenissä Ruotsissa. Kvarnsvedenissä yt-neuvottelut ovat vielä kesken.

Vaaleanharmaat savuvanat nousevat Stora Enson Veitsiluodon sellutehtaan piipuista. Taustana pilvinen taivas.
Katso tästä koko lähetys tehdasalueelta torstaina aamupäivällä. Yt-neuvotteluja Ylelle kommentoivat Stora Enson paperiliiketoiminnan johtaja Kati ter Horst ja Veitsiluodon pääluottamusmies Mikko Alamommo.

Lue myös:

.
.