Hyppää sisältöön

Moni sote-alalle hakenut jäi ilman opiskelupaikkaa Tampereella – Koulutuspäällikkö: "Nuorten jaksaminen on ollut kovilla"

Tampereen seudun ammattiopistossa ei tiedetä, miksi niin moni alisuoriutui valintatesteissä. Valintakokeiden tulokset ovat edelleen selvitettävänä, eikä tarkkoja lukuja koulutukseen päässeistä ole vielä julkaistu.

Koulutuskeskus Tredun rakennus.
Tampereen seudun ammattiopiston koulutuspäällikkö Riitta Silas muistuttaa, että oppi-laitoksessa on käynnissä jatkuva haku. Häntä haastattelee Katri Tapola.

Kevään yhteishaussa ammatilliseen- ja lukiokoulutukseen haki yhteensä 74 490 henkilöä, joista 89 prosenttia tuli valituksi (siirryt toiseen palveluun) ja sai opiskelupaikan. Vuoden takaiseen verrattuna luku on prosenttiyksikön vähemmän, jolloin koko Suomen hakijoista 90 prosenttia sai opiskelupaikan.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatus- ja ohjausalan linjalla tilanne on toinen: valintakokeet suorittaneista monet jäivät ilman opiskelupaikkaa.

– Näyttää siltä, että hylättyjä tuloksia soveltuvuuden arvioinneista on aika paljon, Tredun koulutuspäällikkö Riitta Silas kertoo.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun koulutuspäällikkö Riitta Silas kannustaa hylätyn opiskelupaikkapäätäksen saaneita opiskelijoita käymään valintatestin uudestaan. Kuva: Marko Melto / Yle

Valintakokeiden tulokset ovat edelleen selvitettävänä, eikä tarkkoja lukuja koulutukseen päässeistä ole vielä julkaistu.

Myöskään aikaisempiin vuosiin vertailukelpoista lukua ei ole esittää, sillä viime vuosien haku- ja valintaprosessin ovat poikkeusoloista johtuen olleet erilaisia. Vuonna 2020 valinta- ja soveltuvuuskokeet tehtiin kokonaan etänä, ja tänä vuonna osittain.

Lue lisää: 4 000 Tredusta valmistunutta sai virheellisen tutkintotodistuksen – tuli ilmi uuden todistusvalinnan yhteydessä

Opetushallituksen asiantuntija Satu Hornborg huomauttaa, että aikaisempina vuosina sosiaali- ja terveysalan valintakokeessa nollatulos ei automaattisesti tarkoittanut opetuspaikan epäämistä. Nyt asia on toisin. Nollatuloksen saanut hakija tulee automaattisesti hylätyksi valinnassa.

– Liekö se vaikuttanut asiaan, Hornborg pohtii.

Tampereen seudun ammattiopiston koulutuspäällikön mukaan koronan tuomat poikkeusolot, saattavat osaltaan vaikuttaa heikkoon opiskelupaikan saavutustuloksiin.

– Nuorten jaksaminen on ollut kovilla. Tekijöitä voi olla useita, mutta tämä voi olla yksi, Silas arvioi.

Opetushallituksen mukaan, vuonna 2018 sosiaali- ja terveysalan opintovalinta prosesseja muutettiin, mikä osaltaan saattaa vaikuttaa heikkoon opiskelupaikkapäätös tuloksiin. Kuva: Marko Melto / Yle

Hän muistuttaa, että hylätyn opiskelupaikkapäätöksen saaneilla on oikeus käydä kokeessa uudestaan vuoden sisällä. Hakijoille on toimitettu kirje, jossa kerrotaan, kuinka testin voi tehdä uudestaan.

– Ei kannata luovuttaa, Tredu on monien mahdollisuuksien talo, jossa opintolinjoja on monenlaisia.

Entä olisiko kokeessa voinut olla jotain, joka selittäisi hylättyjen suurta määrää? Siihen koulutuspäälliköllä ei ole vastausta.

– Tämä on sellainen kysymys, jota pitää analysoida myöhemmin, Silas summaa.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka!