1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhuspalvelut

Sairaanhoitajista ja lähihoitajista huutava pula Seinäjoella, Attendon hoivakoti haki hätäapua somessa – rekrytointi vaikeaa etenkin kotihoidon paikkoihin

Seinäjoella palveluiden tarve on kasvanut, mikä on lisännyt myös hoitajien tarvetta. Työntekijöitä on jouduttu etsimään jopa Facebookista ja muutama vakipaikkakin on täyttämättä. Etenkin kotihoitoon on vaikeaa löytää työntekijöitä.

Palvelujen tarve on kasvanut entisestään Seinäjoella, mikä lisää hoitajien tarvetta. Arkistokuva. Kuva: Tanja Kröger / Yle

Sairaanhoitajista ja lähihoitajista on huutava Seinäjoella.

Seinäjoen kaupungin ikäihmisten palvelujen tulosaluejohtaja Anneli Saarinen kertoo, että ikäihmisten hoitajien määrä on huonontunut viimeisen vuoden aikana huomattavasti.

– Palvelujen tarve on kasvanut entisestään, mikä lisää myös hoitajien tarvetta. Myös väen ikääntyminen ja sen tuomat haasteet huolettavat, Saarinen kertoo.

Tällä hetkellä Seinäjoella on jopa muutama vakituinen lähihoitajan paikka täyttämättä. Toukokuussa haetut kesäsijaisuudet on kuitenkin saatu täytettyä kohtuullisen hyvin. Vaikeuksia ovat aiheuttaneet lyhyen ajan sisällä tehdyt peruutukset.

– Peruutuksien tilalle on vaikea saada henkilöstöä. Todennäköisesti työntekijä on saanut toisen paikan ja siitä syystä peruukin tulonsa. Työntekijöiden saamisesta on muodostunut tietynlainen kilpailuasema, Saarinen toteaa.

Kotihoidon itsenäisyys saattaa pelottaa vastavalmistuneita

Etenkin kotihoitoon on vaikeampi saada työntekijöitä kuin hoivayksiköihin. Kotihoidon työ on eri tyyppistä kuin hoivayksiköissä.

– Täytyy kantaa vastuu yksin, eikä ole ryhmän tukea kuten hoivayksiköissä. Uskon, että se saattaa vieroksuttaa etenkin vastavalmistuneita hoitajia. Kotihoitoon tarvitaan myös tietynlainen luonteenpiirre, Saarinen jatkaa.

Seinäjoella on kasvatettu myös sijaisresurssia eli lisätty varahenkilöiden määrää. Tämä tarkoittaa sitä, että palkataan vakinaisia hoitajia sijaistarpeita varten.

Seinäjoella on yli 450 työntekijää ikäpalveluiden parissa, joten sijaistajat ovat välttämättömiä.

– Ei voi laskea sen varaan, että saisimme sijaisia ulkopuolelta. Kun laskee pelkästään näiden 450 ihmisen vuosilomat, pystyy palkkaamaan monta vakinaista varahenkilöä.

Tällä hetkellä sijaissysteemissä on reilut 20 henkilöä. Ensi vuodelle on suunnitteilla lisätä varahenkilöiden määrää sekä vakinaistaa enemmän vuosilomien sijaistajia.

Rekrytointia sosiaalisen median kautta

Pula hoitajista on Seinäjoella paikoin erittäin akuutti. Kesätuuraajia on yritetty hakea sosiaalisessa mediassakin.

Esimerkiksi Attendon hoivakoti Pihlakartano haki sijaisia pikaisesti tälle ja ensi viikolle Facebookin kautta.

Pihlakartanon johtaja Carita Tammiranta kertoo, että sosiaalisen median voima on tuottanut huikeaa tulosta.

– Henkilökohtaiselta seinältäni ilmoitusta jaettiin melkein 70 kertaa, ja nyt olemme saaneet jo täytettyä kiireellisen rekrytoinnin paikat, Tammiranta iloitsee.

Koko hoitoala kärsii työvoimapulasta. Tammiranta arvelee, että etenkin sairaanhoitajia on vaikea saada.

Pihlakartanon pikaista ratkaisua vaativa hoitajapula oli monen syyn summa.

– On ollut vapaa-ajan tapaturmaa, sairastumista, paikkakunnalta pois muuttoa, muuttuneen elämäntilanteen takia johtuvaa poissaoloa, Tammiranta listaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 19.6.