Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäinen erämuseo tulee Imatralle – kaupungintalo muuttuu museoksi: "Olemme todella innoissamme"

Erä- ja luontokulttuurimuseon hankekilpailutus on päättynyt. Loppukahinoissa oli mukana kolme paikkakuntaa: Imatra, Pyhtää ja Riihimäki. Uuden museon ohjausryhmän mielestä Imatran tarjous oli houkuttelevin.

Imatran kaupungintalo
Imatran apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino iloitsee siitä, että Suomen erä- ja luontokulttuurimuseo tulee Imatralle.

Suomen ensimmäisen erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikaksi on valittu Imatra. Suomen erä- ja luontokulttuurimuseon ohjausryhmän mielestä Imatra jätti houkuttelevimman tarjouksen.

– Olemme todella innoissamme tästä hankkeesta ja varmoja, että museosta tulee merkittävä tekijä Saimaan alueen ja koko Järvi-Suomen matkailun edistäjänä, Imatran apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino iloitsee tiedotteessa.

Kaikkiaan lähes sata kuntaa oli kiinnostunut uudentyyppisestä museosta, ja 25 kuntaa tarjoutui museon sijaintipaikaksi. Lopullisen tarjouksen hankkeen rahoittamisesta tekivät Imatran lisäksi Pyhtää ja Riihimäki.

Lue lisää: 25 kuntaa kilpailee uudesta valtakunnallisesta museosta, joka esittelisi Suomen luontokulttuuria – hintalappu voi olla jopa 30 miljoonaa euroa

Ohjausryhmän mielestä kaikkien kuntien ehdotukset olivat laajoja, laadukkaita ja tarkkaan pohdittuja. Riihimäen vahvuutena nähtiin eräklusterin verkostot ja pääkaupunkiseudun läheisyys sekä Pyhtäällä laaja ympäristökuntien yhteistyö.

Imatra vei voiton monipuolisuudellaan.

– Matkailu on tietysti iso tekijä. Metsästys, kalastus, retkeily ja kaikki luonnon virkistyskäyttö on sillä alueella hyvin monipuolista, hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko sanoo.

Pyhtään kaupunginjohtaja Jouni Eho Aeronautica Arenan ulkopuolella Pyhtäällä.
Pyhtää ei saanut Suomen ensimmäistä erä- ja luontokulttuurimuseota laajasta kampanjoinnista huolimatta. Kunnanjohtaja Jouni Eho haluaa onnitella Imatraa voitosta.

Kaupungintalosta museo

Imatra on tarjonnut sijaintipaikaksi kaupungintaloa, joka muutettaisiin museoksi.

– Kaupungintalo on mittava rakennus ja yksi onnistuneimmista kaupungintaloista Suomessa. Pilaripalkkirakenteen takia kaikkia välipohjia ja seiniä voidaan vapaasti purkaa ja muotoilla. Se soveltuu museokäyttöön erittäin hyvin, projektipäällikkö Timo Kukko sanoo.

Apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino kertoo, että kaupungintalon hallinto lähtee alta pois ja siirtyy todennäköisesti Imatrankoskelle keskustaan. Heino pitää kaupungintalon uusiokäyttöä hienona esimerkkinä arvorakennusten hyödyntämismahdollisuudesta.

– Museon paikka rautatieaseman läheisyydessä tekee paikasta helposti saavutettavan retkeilykohteen esimerkiksi koululuokille ympäri maata, Kaisa Heino sanoo.

Suomen erä- ja luontokulttuurimuseo alkaa luoda Imatran kanssa uuden museon konseptia, jossa suunnitellaan tulevan museokeskuksen ansaintalogiikkaa ja palvelumalleja.

Museotoimijat huomauttavat, että päätökset museon perustamisesta voidaan tehdä vasta toimintakonseptin tarkennuttua ja sitten, kun siihen liittyvä rahoitus on selvinnyt.

Timo Kukon mielestä Imatran kaupungintalo on onnistuneimpia koko Suomessa. Kaupungintalo on rakennettu vuonna 1970. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Matkailuvaltit painoivat valinnassa

Ohjausryhmä näki matkailuun liittyvät seikat Imatran erityisiksi vahvuuksiksi. Ryhmän mielestä Imatra pystyy tarjoamaan museolle hyvät toimintaedellytykset, kasvun mahdollisuuden sekä vahvan valtakunnallisen merkittävyyden.

Hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko on innoissaan Imatran kaupungin tarjoamista tiloista erämuseon käyttöön.

– Imatralla on valmiina toimiva, suuri rakennuskokonaisuus ja kulttuurikeskus, joka sisältää yli 500 hengen konserttisalin ja kirjaston. Imatralla on myös osaamista tapahtumatuotannon järjestämisestä ja aktiivinen matkailun markkinointiorganisaatio.

Hän kiittelee myös kaupungintalon sijaintia Vuoksen vesistön ja liikenneyhteyksien varrella erinomaiseksi.

– Tuleva erä- ja luontokulttuurimuseo pystyy järjestämään kalastukseen liittyviä työpajoja heti museon pihapiirissä, Timo Kukko sanoo tiedotteessa.

Imatran kaupunki tarjoaa myös muita alueita museon pedagogiseen käyttöön.

– Metsäiset erämaat alkavat heti kaupungin keskustan rajalta, ja aktiivinen yritys- ja yhdistystoiminta mahdollistaa laajalla skaalalla monipuolista erämatkailua, Timo Kukko sanoo.

Uusi erämuseo on tulossa Vuoksen läheisyyteen. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Saimaan järviseutu

Ohjausryhmä kiinnitti erityisesti huomiota Imatran matkailullisiin valmiuksiin, kuten Punkaharjun ja Kolin läheisyyteen. Imatra, Punkaharju ja Koli ovat houkutelleet matkailijoita jo 1800-luvulta lähtien.

Raadin mielestä myös Saimaan järviseutu tarjoaa erinomaiset puitteet luontomatkailulle. Saimaan ranta-alueiden pyöräilyreittejä on kehitetty viime vuosina paljon.

Lue lisää: 154 kilometriä pitkä uusi pyöräilyreitti kulkee halki Suomen suurimman järven – selvitimme, kannattaako sinne lähteä

Myös liikenneyhteydet painoivat valinnassa: Naapurikaupunki Lappeenrannassa sijaitseva lentokenttä mahdollistaa nopeat yhteydet Eurooppaan, ja museo tulee sijaitsemaan rautatien ja linja-autoyhteydet yhdistävän matkakeskuksen lähellä. Pietarin ja Imatran välille on myös puuhattu junayhteyttä.

Uuden museon toiminnan järjestämiseksi perustetaan säätiö vuoden loppuun mennessä. Säätiön perustajatahojen ja yhteistyökumppaneiden haku on parhaillaan käynnissä.

– Rakennustöihin voitaisiin päästä vuosina 2023–2024. Jos kaikki etenee hyvin, niin museo voitaisiin avata vuosien 2024–2025 aikana, projektipäällikkö Timo Kukko kertoo.

Imatran kaupungintalon aula
Imatran valintaa erämuseon sijoituspaikaksi perustellaan muun muassa vesistöjen läheisyydellä ja mahdollisuudella tarjota vanhalle kaupungintalolle uusiokäyttö museona.

Lue lisää: Moni kunta haluaa uuden erä- ja luontokulttuurimuseon – asiantuntijaraati kiertää arvioimassa kärkihakijoita, nyt vuorossa ovat Pyhtää ja Imatra

Kuusi kuntaa nousi kärkikahinoihin uuden erämuseon sijainnista – projektipäällikkö: "Nyt pitää katsoa huolella, ettemme tee valuvirhettä"

Pyhtää kaavailee uutta erä- ja luontokulttuurimuseota Kymijoen varrelle elämyskeskus Siriuksen viereen – kuntaa tuetaan museon paikaksi Venäjältä asti