1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kilpailuttaminen

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy menettää miljoonien sopimuksen – ammattijärjestöltä voimakasta arvostelua

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kritisoi kovin sanakääntein ateriapalvelun ulkoistamista Attendolle.

Ateriapalveluiden ulkoistamisen pelätään heikentävän laatua ja nostavan samalla hintoja. Kuvituskuva. Kuva: Monica Slotte / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän esitys ateriapalveluiden siirtämisestä Attendolle on kova isku Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:lle.

Ateriatoimintaa tähän asti hoitaneen Ateriapalveluiden yhteistyösopimus hyvinvointiyhtymän kanssa on ollut arvoltaan yli 10 miljoonaa euroa, mikä on lähes puolet Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n liikevaihdosta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kilpailutti ateriapalvelunsa tuottamisen vuonna 2020 ja kolmen toimijan joukosta valikoitui Attendon tekemä tarjous. Sen katsottiin olevan vaihtoehdoista paras hinta-laatusuhteeltaan.

Palmia Oy:n ohella tarjouskilpailun Attendolle hävinnyt Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy menettää merkittävän asiakkaan, mutta yhtiö pyrkii nyt tarkastelemaan omaa toimintaansa ja keskittymään tulevaan.

– Meillähän on vielä sivistystoimen ruokapalvelukokonaisuus, joka on reilut 13 miljoonaa euroa liikevaihdoltaan, ja tietysti me sopeutamme nyt toimintaamme tähän kokonaisuuteen. Mutta totta kai tämä on meille merkittävä menetys, ja mielellämme olisimme nämäkin asiakkaat hoitaneet, sanoo Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:n toimitusjohtaja Tuulia Pelli.

Pellin mukaan käänne ei kuitenkaan ollut yllätys, sillä yhtiö ei voinut jättää tarjousta, joka ei ole taloudellisesti kannattava. Samalla Ateriapalvelut Oy kuitenkin virittelee uusia yhteistyösuunnitelmia.

– Keväällä perustetun tytäryhtiön saralla on sekä uusia tuotteita että palveluita. Uusia yhteistyökuvioita on ilmassa, mutta niistä ei sen enempää, kun ei ole vielä niin sanotusti nimiä paperissa, Pelli toteaa.

JHL kritisoi ulkoistamista voimakkaasti

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on kritisoinut voimakkaasti ateriapalveluiden ulkoistamista Attendolle. JHL:n mukaan kyse on käytännössä sopimusshoppailusta ja työntekijöiden työehtojen kurjistamisesta.

JHL kertoo tiedotteessaan tehneensä hyvinvointiyhtymän kilpailutuspäätöksestä kunnallisvalituksen, joka kuitenkin hylättiin. Liiton näkemyksen mukaan kilpailutuksessa laatu on ollut toissijaista ja vain hinta ratkaisee.

JHL:n mukaan eri puolilla maata on ollut aiemmin useita varoittavia esimerkkejä ulkoistamisen seurauksista. Liiton mukaan hyvinvointiyhtymän tulisi nimensä mukaisesti edistää hyvinvointia, mutta nyt ollaan tekemässä päinvastoin.

Tiedotteessa JHL mainitsee esimerkin, jossa Attendo ketjutti Raaseporissa vanhuspalveluiden tuotannon eteenpäin aliurakkatyyppisesti ja aluehallintovirasto joutui puuttumaan vakaviin laatupuutteisiin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus päättää maanantaina 21. kesäkuuta ateriapalveluidensa tuottajasta. Esityksen mukaan ateriapalvelut siirtyisivät ensi vuoden alussa Attendo Oy:n ja ISS Palvelut Oy:n ryhmittymälle.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.