1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

Pietarissa koronarajoitukset tiukentuvat – jalkapallokisojen fanikatsomoihin ei saa enää tuoda ruokaa, juomaa kyllä

Pietarissa vasta 14 prosenttia asukkaista on rokotettu koronavirusta vastaan. Suurin osa venäläisistä ei halua rokotetta.

Venäläiset kannattajat heiluttivat lippuja, kun he kokoontuivat Pietarin fanialueelle katsomaan Venäjän ottelua Belgiaa vastaan ​​12. kesäkuuta 2021. Kuva: Olga Maltseva / AFP

Pietarin koronatilanne on heikkenemässä, ja kaupungin viranomaiset kiristävät sen takia rajoituksia tästä päivästä, eli torstaista lukien, jotta suuret väentungokset estettäisiin.

Rajoitukset eivät kuitenkaan ole kovin tiukkoja, eivätkä ne juuri vaikuta kaupungissa käytäviin jalkapallon EM-kisaotteluihin. Stadionille otetaan edelleen puolet sen katsojakiintiöstä.

Ravintoloiden aukioloaikoihin tulee rajoituksia ja maskipakko on voimassa kaikissa julkisissa tilaisuuksissa, myös ulkosalla. Kaikki yli 3 000 ihmisen julkiset tilaisuudet on kielletty. Tosin EM-kisojen fanikatsomoihin Konjushennajan aukiolla ja Palatsiaukiolla päästetään 5 000 ihmistä.

Fanikatsomoissa ei kuitenkaan enää saa myydä ruokaa eikä fanituotteita. Juomien, myös alkoholijuomien myynti saa edelleen jatkua, linjaavat Pietarin viranomaiset.

Pietarin miljoonakaupungissa koronatilanne oli kevään ajan suhteellisen vakaa, kertoo Ylen haastattelussa Suomen Pietarin pääkonsulaatin lehdistö- ja kulttuurivirkamies Anna Kotaviita. Keväällä kaupungissa oli viikoittain virallisten lukujen mukaan noin 700 uutta koronatartuntaa. Nyt luku on noussut päälle 800:n.

Kotaviidan mukaan jalkapalloyleisö juhlii kisamenestystä, ja esimerkiksi matkalla pelipaikalle saattaa syntyä hieman ruuhkaa, jolloin turvaetäisyyksiä on hankala noudattaa.

Joka tapauksessa näyttää siltä, että koronasäädöksiä pyritään noudattamaan, Kotaviita kertoo viitaten suomalaisturisteihin.

– Kyllä meillä on se kuva, että ihmiset ottavat tämän korona-asian todella vakavasti ja haluavat toimia vastuullisesti.

Todellinen kuva voi olla pahempi

Koronarokotustilanne on Venäjällä edelleen huono. Pietarissakin väestöstä on rokotettu vasta noin 14 prosenttia.

Sosiaalisessa mediassa vihjaillaan, että sairastuneita on paljon enemmän kuin viralliset luvut kertovat. Twitterissä on levinnyt kuvia sairaaloiden eteen muodostuneista ambulanssijonoista.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kansalaisten into ottaa venäläisvalmisteinen Sputnik V -rokote on heikko, kertoi toukokuussa puolueeton Levada-tutkimuslaitos (siirryt toiseen palveluun). Vain 26 prosenttia vastanneista oli valmis ottamaan Sputnik-rokotteen ja 62 prosenttia kieltäytyi siitä.

Venäläisten kielteisten asenteiden syistä ei ole tehty tutkimusta. Osa ei luota maan hallitukseen eikä maan tiedotusvälineisiin. Osa ei myöskään luota Venäjällä valmistettuun rokotteeseen. Venäjällä liikkuu myös paljon vääriä huhuja ja disinformaatiota rokotteiden vaaroista.

Lisää aiheesta:

Euro 2020 Host St. Petersburg Tightens Virus Restrictions (siirryt toiseen palveluun)

Moskovassa dramaattinen tilanne – rokotukset määrättiin pakollisiksi