Hyppää sisältöön

Juankosken tehtaanomistajat vapautuivat kavallusepäillyistä, mutta eivät saa pankkitiliä Suomeen: "Mikä vitsi! Meillä on suomalainen tehdas"

Juankosken epäonnisen kartonkitehtaan omistaja on vapautunut kavallusepäilyistä Venäjällä. Suomessa Premium Boardia kuitenkin haetaan konkurssiin. Yhtiö lupaa MOT:n haastattelussa edelleen saada tehtaan toimintaan loppuvuonna.

Premium Boardin tehtaalla on ollut hiljaista yli kymmenen vuotta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savossa sijaitsevan Juankosken kartonkitehtaan toiminta on seissyt pitkään.

Yhtiö on pidetty vuosia pystyssä omistajien rahoituksella. Viime viikolla rästissä oleva 19 000 euron velka vakuutusyhtiö Varmalle johti konkurssihakemukseen.

Omistaja lupaa hoitaa velan tällä viikolla.

Vuonna 2019 tehtaalla oli työpäiviä 40. Viime vuonna pieni joukko pitkään lomautettuna olleita työntekijöitä pyöritti tehdasta kymmenenä päivänä.

Yhtiön toimintaa ovat haitanneet useat oikeusjutut. Oikeutta on käyty muun muassa yhtiön omistuksesta Suomessa ja Hollannissa sekä perutusta ympäristöluvasta Suomessa.

MOT kertoi vuonna 2016 yhtiön osallisuudesta myös monimutkaisissa oikeusjutuissa Venäjällä.

Pankin kavallukseen liittynyt rikosjuttu saatiin lopulliseen päätökseen Venäjällä viime vuonna. Juankosken kartonkitehtaan omistajia vastaan ei nostettu syytteitä.

Nyt Juankosken tehtaan omistajan edustaja lupaa, että tehdas pyritään käynnistämään viimeistään loppuvuonna.

Juankoskelle on jo kesällä tulossa joukko venäläisiä insinöörejä suunnittelemaan uutta toimintaa.

– Näkymät ovat hyvin positiiviset, sanoo Premium Boardia Ukrainan Kiovasta käsin edustava asianajaja Oleksandr Skoblia videohaastattelussa.

Neuvottelut muovipakkauksia korvaavien pinnoitettujen kartonkipakkausten tekemisestä Venäjän markkinoille ovat Skoblian mukaan jo pitkällä.

Tehtaan uutta tulemista on tosin luvattu usein ennenkin.

Kavallustutkinta ei johtanut syytteisiin

Kartonkitehtaan todelliset edunsaajat pysyttelivät vuosikausia piilossa.

Vasta vuonna 2016 selvisi, että omistajat ovat armenialainen Artak Tovmasyan ja venäläisyrittäjä Vladimir Telepnev.

Telepnev oli ollut kuvion rahoittaja alusta alkaen, Tovmasyan vasta tehtaan saneerauksesta alkaen.

Juankosken kartonkitehtaan (Premium Boardin) omistaja Artak Tovmasyan tunnetaan kotimaassaan poliittisesti aktiivisena liikemiehenä ja nimeään kantavan säätiön johtajana. Alkuvuonna armenialaismedia Factor kertoi hänen harkitsevan uuden poliittisen puolueen perustamista. (kuvalainaus: https://factor.am/332371.html)

MOT uutisoi joulukuussa 2016, että poliisi epäili Tovmasyanin avustaneen vanhaa tuttavaansa moskovalaisen pankin varojen kavalluksessa.

Rikosjuttu moskovalaisessa tuomioistuimessa istuttiin jo vuonna 2017.

– Olin siellä todistajana, meitä ei koskaan syytetty, sanoo Tovmasyanin asianajaja Oleksandr Skoblia.

Rikostutkinnan syynä on se, että pankki yritti siirtää konkurssipesään kuuluvaa omaisuutta Tovmasyanin omistamalle yritykselle Belizeen. Skoblian mukaan oikeus päätti vasta myöhemmin, että varat olisivat sopimuksen allekirjoittamisen aikaan kuuluneet konkurssipesälle.

Hän myöntää nyt, että ratkaisu oli virhe.

– Minä allekirjoitin ne sopimukset, sanoo Skoblia MOT:lle.

– Jälkikäteen ajateltuna se ei ollut hyvä bisnesliike. Me kärsimme siitä, mainehaitta oli iso.

Rikoksesta ei kuitenkaan ollut kysymys.

Artak Tovamasyanin vanha ystävä sen sijaan tuomittiin viime vuoden lopulla korkeimmassa oikeudessa melkein seitsemäksi vuodeksi vankeuteen.

Suomalaiset pankkitilitkin suljettiin viime vuonna

Mainehaitalla on ollut myös konkreettisia seurauksia. Yhtiön suomalaiset pankkitilit on lopetettu.

– Mikä vitsi. Meillä on suomalainen tehdas, mutta emme saa tänne pankkitiliä. Maksamme tällä hetkellä Saksan kautta brittiläiselle rahoituslaitokselle, jotta pystymme hoitamaan asioita, sanoo Skoblia.

– Ymmärrän, että nykyisten rahanpesusäännösten aikana pankki haluaa tietää, mistä rahat tulevat, mutta meiltä ei ole edes kysytty. Olemme valmiita täysin avoimesti kuvaamaan ja todentamaan todelliset omistajat ja rahan lähteet.

Armenialaisomistaja käy oikeutta perutusta ympäristöluvastaan

Yhtiön 2014 alkanut yrityssaneeraus tarkoitti sitä, että velkojat menettivät pysyvästi yli 20 miljoonaa euroa (siirryt toiseen palveluun).

Ennen Varman konkurssihakemusta yhtiö oli pääosin pysynyt maksusuunnitelmassaan.

– Veloista on jäljellä on enää 1,2 miljoonaa euroa. Olemme pyytäneetkin velkojilta vastaantuloa, jos tuomme taas Suomeen työpaikkoja, sanoo Skoblia.

Kuopion kaupunki vahvistaa yhteydenotot. Kaupungin näkemys on, että yhtiöllä on tässä tilanteessa näyttötaakka siitä, että tuotanto todella käynnistyy.

Savon Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhtiö yritti neuvotella velkojaan anteeksi käynnistymisen ehtona myös muutama vuosi sitten.

Nykyään Kuopioon liitetyssä Juankosken kaupungissa sijaitsevan kartonkitehtaan sotkuiset vaiheet alkoivat kun parisataa ihmistä työllistänyt Stromsdal meni konkurssiin vuonna 2008. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Omistajan mukaan tuotannon käynnistymisen tiellä ovat olleet myös Suomen viranomaiset.

Ely-keskus teki jopa poliisille tutkintapyynnön, kun yhtiön kanssa ei päästy sopuun vuotavien kemikaalisäiliöiden siivoamisesta 2014–2015. Lopulta yhtiö taipui korjaamaan asian.

Aluehallintovirasto puolestaan perui tehtaan omistaman voimalan ympäristöluvan viime vuonna.

– Olemme valittaneet siitä Vaasan hallinto-oikeuteen, sanoo Skoblia.

Skoblian mukaan yhtiö aikoo hakea uutta ympäristölupaa tehtaalle jo tänä vuonna.

Tehtaan uutta tulemista on ehditty luvata jo vuosia.

.
.