1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukio

Millaisilla keskiarvoilla Kainuun lukioihin pääsi tänä vuonna? Kajaanin lukioon hakenut Sara Komulainen: "Kouluun piti keskittyä hurjana ettei mikään aine laske"

Suomen eri lukioiden välillä on varsin suuria eroja keskiarvorajoissa. Esimerkiksi Kajaanin lukioon pääsemiseksi vaadittiin 7,0 keskiarvo, Puolangan 6,5 ja Sotkamoon 7,17. Rajat ja niiden muutokset tuottavat nuorille työtä ja huolta.

Liikuntatieteellisestä haaveileva kajaanilainen Sara Komulainen on yksi monista, jotka jännittävät, pääsevätkö haluamaansa lukioon. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Lukioon pyrkineiden todistuksen keskiarvo määrittelee, minne lukioon nuori pääsee sisään, ja rajat vaihtelevat paljon. Hakijat laitetaan järjestykseen todistuksen keskiarvon perusteella, ja raja määräytyy sen mukaan sille kohdalle, minkä verran lukiolla on mahdollisuus ottaa opiskelijoita.

Kajaanilainen Juho Juntunen päätti hakea kotikaupunkinsa lukioon.

– Opo teki sen selväksi, että sinne on raja. Sen rajan yli on päästävä, jos sinne haluaa.

Haussa on mahdollista laittaa yhteensä viisi vaihtoehtoa, jotta opiskelupaikka irtoaisi silloinkin, jos ensimmäisen kohdalla kävisi heikosti.

– Ei mua ole ikinä pelottanut, että en pääsisi sisään, sanoo Juntunen.

Lukioiden keskiarvoraja on Juntusen mukaan hyvä asia. Muuten lukioon voi mennä kuka tahansa, joka ei siellä välttämättä pärjäisi. Hän tietää oppilaita, jotka ovat joutuneet tekemään paljon töitä, jotta pääsivät haluamaansa lukioon.

Opiskelupaikkaa lukioihin ja ammatillisiin opintoihin haki yhteishaussa lähes 60 000 perusopetuksensa päättävää. Kajaanilainen Sara Komulainen myöntää, että lukioon haku aiheutti paineita.

– Kun haku piti tehdä, kouluun piti keskittyä hurjana ettei mikään aine laske, jotta riittää. Jos käykin niin, että on paljon hakijoita, joilla on hyvä keskiarvo.

Oman kuntasi lukion pisterajan voit katsoa Ylen nettisivuilta. Yhteishaun tulokset julkaistiin torstaina.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.