Säteilyturvakeskus on joutunut tekemään Fennovoimalle useita selvityspyyntöjä yhtiön toimittamista materiaaleista.
Esimerkiksi Fennovoiman syksyllä jättämästä alustavan turvallisuusselosteen luvusta tehtiin selvityspyyntö, koska STUK:n mukaan aineiston kypsyysaste ei ollut riittävällä tasolla, eikä suomalaisia turvallisuusvaatimuksia voitu vielä täysin todentaa.
Puutteita on ollut myös muissa alustavan turvallisuusselosteen materiaaleissa, joista on jo tehty tai tehdään selvityspyyntö, kertoo Säteilyturvakeskuksen projektipäällikkö Janne Nevalainen.
– Jokaisesta loppuvuoden ja alkuvuoden toimituserästä on annettu selvityspyyntö Fennovoimalle.
STUK:n toimittaman tammi-huhtikuun valvontaraportin mukaan ongelmia on ollut muun muassa radioaktiivisten jätteiden käsittelyä koskevassa turvallisuusselosteen luvussa. Varavoimajärjestelmiä koskevasta aineistosta puolestaan tehdään selvityspyyntö, koska sille ei vielä ole hyväksymisedellytyksiä.
Säteilyturvakeskus toteaa myös, että suunnitteluvaiheen laadunhallinta ei ole pysynyt suunnittelun vauhdissa mukana.
Isoissa ja vaativissa ydinlupa- ja valvontahankkeissa selvityspyyntöjen jättäminen on normaali etenemistapa, näin myös Fennovoiman Hanhikivi-hankkeessa. Projektipäällikkö Nevalainen myöntää kuitenkin, että jos kaikki olisi kerralla kunnossa selvityspyyntöjä ei tarvitsisi tehdä.
– Näinhän se on, mutta kyseessä on ainutkertainen lupaprosessi. Meillä on esimerkiksi noin 2500 ydinturvallisuusohjevaatimusta, ja jos ne eivät täyty niin se johtaa automaattisesti selvityspyyntöön. Tämä on normaali tapa, jolla prosessoimme tällaista lupahakemusta.
Fennovoiman tavoitteena on saada rakentamislupa Pyhäjoen ydinvoimalalleen ensi kesään mennessä.
Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.