1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Riihimäki

Kuiva Riihimäki hävisi kilpailun erämuseosta Vuoksen rannalla sijaitsevalle Imatralle – myös metsästysmuseo luultavasti menetetään

Pitkään pohdittu päätös erä- ja luontokulttuurimuseon sijainnista julkistettiin tänään. Museo sijoittuu Imatralle. Museota hamunnut Riihimäki jää nuolemaan näppejään ja luultavasti menettää kaupungissa pitkään olleen metsästysmuseon.

Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä käy vuosittain 12 000–20 000 ihmistä. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Uuden erä- ja luontokulttuurimuseon paikka ei ole Riihimäki. Kaupunginjohtaja Jere Penttilä on päätökseen pettynyt.

– Tottakai harmittaa, koska olemme tehneet paljon töitä hankkeen eteen ja valtuustossa asti sitoutuneet mittaviin investointeihin ja vuosikustannuksiin. Itse näimme Riihimäen erinomaisena sijaintina museolle.

Riihimäellä on vahvat eräverkostot sekä kansainväliset Erämessut, jotka olisivat hyötyneet uudesta museosta. Kaupunki oli valmis rakentamaan uudisrakennuksen, joka olisi yhdistänyt metsästysmuseon ja Suomen lasimuseon.

– Teimme viimeiseen asti töitä, jotta museo tulisi Riihimäelle. Erä- ja luontokulttuurimuseo olisi ollut hyvä lisä ennestään vahvaan museotarjontaan, kaupunginjohtaja sanoo tiedotteessa.

Kaupunginjohtaja Jere Penttilä kommentoi päätöstä tuoreeltaan. Kuvaus: Miki Wallenius / Yle, editointi: Dani Branthin / Yle

Museo sijoittuu lähivuosina Imatralle. Museo tulee entiseen kaupungintaloon, joka on kaupungin keskustassa, tulevan matkakeskuksen vieressä.

Imatran eduksi museotyöryhmä katsoi entisen kaupungintalon muuttamisen museoksi ja Saimaan ja Järvi-Suomen vahvan matkailukoneiston.

– Matkailu on tietysti iso tekijä ja matkailun potentiaali, ja museon edustamien aiheiden monipuolisuus. Metsästys, kalastus, retkeily ja kaikki luonnon virkistyskäyttö on sillä alueella hyvin monipuolista, kertoo hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko Hämeenlinnasta.

Imatran vahvuutena on myös vesistöjen läheisyys.

– Luonnonlohta voi kalastaa välittömässä läheisyydessä, on Vuoksen varsi ja Saimaa.

Suunnitelmissa on myös junayhteys Imatran ja Pietarin välille. Lappeenrannan lentokenttä puolestaan mahdollistaa yhteydet muualle Eurooppaan. Hanketyöryhmä näyttääkin arvioineen, että erämuseo hyötyisi enemmän Imatran ja Järvi-Suomen matkailuvirroista kuin Riihimäen etuna olleesta pääkaupunkiseudun läheisyydestä.

Imatralla on valmiina suuri rakennuskokonaisuus ja kulttuurikeskus sisältäen yli 500 hengen konserttisalin ja kirjaston. Matkailun markkinointiorganisaatio on aktiivinen.

– Tämä on Suomen mielenkiintoisin museo, kehui Kukko tiedotustilaisuudessa.

Projektipäällikkö Timo Kukko pitää erämuseota Suomen mielenkiintoisimpana museona. Kuva: Dani Branthin / Yle

Riihimäki menettänee metsästysmuseon

Riihimäelle museokisassa häviäminen merkitsee todennäköisesti myös Suomen metsästysmuseon lähtemistä kaupungista jollakin aikataululla. Metsästysmuseossa on käynyt ennen korona-aikaa noin 12 000–20 000 vierailijaa vuosittain.

– Nyt on tehty päätös vasta uuden museon sijaintipaikkakunnasta, huomautti Suomen metsästysmuseon johtaja Anne Uotila-Laine tiedotustilaisuudessa torstaina. Hän ei ottanut vielä kantaa metsästysmuseon kohtaloon.

Rakennus jäisi joka tapauksessa kaupungin omistukseen ja sille pitää keksiä uutta käyttöä.

Uutta erä- ja luontokulttuurimuseota varten perustetaan säätiö tänä syksynä. Se lähtee pohtimaan rahoitusta sekä toteutussuunnitelmaa. Entisen kaupungintalon muuttamista museokokonaisuudeksi Imatralla päästäneen tekemään 2023–2024.

Uusi museo tarvitsee Timo Kukon mukaan noin 20 miljoonan budjetin ja sen pyörittäminen vaatii vuosittain noin kaksi miljoonaa euroa.