Hyppää sisältöön

Säilörehusadosta näyttää tulevan pohjalaismaakunnissa jopa erinomainen – sadonkorjuu on nyt kiivaimmillaan

Satonäkymät ovat nurmen osalta tällä hetkellä erittäin hyvät: kasvu on ollut jopa räjähdysmäistä.

Säilörehun korjuuta. Arkistokuva. Kuva: Raila Paavola / Yle

Pohjalaismaakuntien pelloilla käy nyt kova tohina, kun säilörehun ensimmäistä satoa korjataan parhaillaan. Erityisasiantuntija Sari Vallinhovi ProAgria Etelä-Pohjanmaasta kertoo, että osa viljelijöistä on jo saanut sadon tehtyä.

– Nyt on paras hetki tehdä rehua, kun sääennusteissa on luvattu poutaa, Vallinhovi sanoo.

Hän arvioi, että Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla parhaimmilla tiloilla ensimmäinen säilörehusato on jopa kolmanneksen tavanomaista suurempi.

– Nurmen kasvu on ollut valtavaa, useita senttejä päivässä – parhaimmillaan jopa yhdeksän senttiä. Se tekee kuiva-aineessa noin 300 grammaa päivää kohden. Laatu on pysynyt kuitenkin kohtuullisen hyvänä.

Asiantuntija Taneli Rahja ProAgria Keski-Pohjanmaasta on puolestaan vielä varovainen satoarviossaan.

– Vielä sadon laatua ei vielä pystytä maakunnan tasolla arvioimaan, Rahja sanoo.

Alkukeväästä tilanne näytti huomattavasti huonommalta: sää oli kylmä ja märkä, ja kylvöt olivat myöhässä. Nurmen viljelyssä päälajikkeena käytetty matalajuurinen timotei ei kuitenkaan ota helposti kosteudesta nokkiinsa vaan nurmikasvustot päinvastoin hyötyivät kosteudesta.

– Ei haittaa yhtään, vaikka satoa nyt tuleekin, kun kahtena edellisenä vuonna monella tilalla on kamppailtu niukkuuden kanssa rehun osalta. Kaikki varmuusvarastotkin on ennätetty syödä. Jospa nyt tänä vuonna saataisiin satoa sen verran, että ensi vuosi pärjättäisiin hyvin, toivoo Vallinhovi.

Hyvää kasvua on edesauttanut myös se, että kulunut talvi oli Vallinhovin mukana nurmikasvustoille hyvä, eikä pahoja talvehtimisvaurioita tullut. Jos toinenkin sato onnistuu yhtä hyvin, kolmatta ei välttämättä enää tarvitse tehdä.

– Moni tila kuitenkin tekee kolmannenkin sadon, koska lajikkeet ovat sellaisia, että ne on tarkoitettu kolmeen niittoon. Kasvu on syksylläkin runsasta, ja nurmi on silloin korjattava tai murskattava peltoon.

Tavoittena on, että tänä kesänä korjattava nurmirehu riittää eläimille tulevan kesän yli.

Seuraavan kerran pelloille lähdetään nurmirehun tekoon todennäköisesti heinäkuun puolivälin paikkeilla. Toinen säilörehusato korjataan Vallinhovin mukaan yleensä 4-5 viikkoa ensimmäisestä korjuusta.

Lue myös: Jos aurinko paistaa, kylvöt saadaan tehtyä valmiiksi pohjalaispelloilla – märkien peltojen kuivumista odotellaan silti paikoin