1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesäteatterit

Osa kesäteattereista pitää jälleen koronataukoa – Kälviällä tarjotaan yleisölle naurua ja kyyneliä

Korona peruu jo toisena vuonna peräkkäin kesäteatteriesityksiä, mutta teatterinnälkäiselle löytyy alueella silti paljon katsottavaa varsinkin heinäkuussa. Varsinainen näytelmäsampo on Kalajoki, mutta esityksiä löytyy etelämpääkin.

Teresa Myllymäki, Anni-Veera Aitolehti ja Marko Kivelä Iloisesta Kyläteatterista iloitsevat yleisön antamasta palautteesta. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kesäteattereiden hankala aika alkoi jo viime keväänä, kun koronatilanne vaikeutui Suomessa. Vaikka maaliskuussa 2020 ei kesän tautitilanteesta tiedetty, koronarajoitukset estivät teatteriharjoitukset.

Esimerkiksi Kälviällä ei nähty viime kesänä kesäteatteriesitystä. Tänä vuonna Iloinen Kyläteatteri piti ensi-iltansa jo 15.6. Yleisön eteen tuodaan musiikkinäytelmä Rakastatko tätä villasukkaa, joka viime vuodelta peruuntui.

Korona vaikeutti kuitenkin valmistautumista, kertoo ohjaaja Anni-Veera Aitolehti.

– Kun Soiten alueella siirryttiin koronan leviämisvaiheeseen, niin haasteita riitti. Oli usean viikon tauko harjoituksissa ja vielä nyttelijät vaihtuivat. Se oli kuormittavaa koko ryhmälle.

Iloisen Kesäteatterin esittämässä näytelmässä musiikit on tehty pääosin itse, niistä vastaa Maria Häkkinen työryhmän kanssa. Tarinan käsikirjoitus on omasta kynästä eli siitä vastaavat Anni-Veera Aitolehti, Janina Jylhä, Katri Tuukkanen, Teresa Myllymäki, Marko Kivelä ja Päivi Hietanen.

Pitkittyi mutta ei mutkistunut

Villasukka-näytelmä oli ensin tarkoitus esittää viime vuonna. Kun se vasta nyt tuotiin näyttämölle, aikaa muutosten tekemiseen riitti. Ja niitä sitten tehtiinkin, hymähtävät näyttelijät Marko Kivelä ja Teresa Myllymäki.

– Lisäaika toi paljon muutoksia ja voi sanoa, että uusien ideoiden myötä tarina meni eteenpäin ja se kehittyi. Vaikka aikaa oli enemmän, lopuksi tuli kuitenkin kiire, sanoo Teresa Myllymäki.

Korona on perunut monen esittävän taiteilijan työtilaisuudet. Myös kesäteatterilainen on kaivannut mahdollisuutta päästä yleisön eteen.

– Kun yleisöltä tulee siinä suoraa palautetta ja itse on loppulaulun soidessa pala kurkussa, niin on se niin mahtavaa, analysoi Marko Kivelä.

Rakastatko tätä villasukkaa nähdään vielä 18.6., 20.6. ja 21.6.

Osassa teattereita tyhjät näyttämöt

Kaikkialla ei tänäkään vuonna nähdä kesäteatteria.

Toholammin Häkkilän kesäteatteri ja Kaustisen Salonkylän Nuorisoseura eivät kumpikaan järjestä esityksiä tänä vuonna. Myös viime vuonna esitykset peruttiin.

Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella teatteriesityksiä on tänä kesänä tarjolla Kalajoella ja Kaustisen Pauanteella, Kannuksen Eskolassa ja Kokkolan Ykspihlajassa.

Kannuksen Eskolassa korona perui viime vuoden esityksen, mutta nyt näyttämölle tuodaan heinä-elokuussa paikallisen kirjailijan Arto Ojakankaan näytelmä Unohdettuja asioita.

Ykspihlajan kesäteatterin ensi-ilta on heinäkuun alussa, lavalla nähdään komedia Yxpila- Lost Vegas.

Kaustisella nähdään Pauanne elää! - teatteritapahtuman esityksiä Pauanteella heinäkuussa festivaaliviikolla 13.-17.7.

Kalajoen Merisärkillä alkavat Badding-musikaalin esitykset 6.7. Lisäksi Merisärkillä nähdään 23.7. eteenpäin Raparperitaivas-musikaali.

Kalajoella Kesäteatteri Willi Lakeudessa nähtiin jo tällä viikolla kiertue-esitys Pyhän Päärynän legenda. Heinäkuussa 17.7. alkaen esitetään Maria Jotunin Miehen kylkiluuta. Ismo Leikolan Kesäkiertue 2021 (Jos nyt ihan rehellisiä ollaan) pysähtyy Kalajoella 5.8.