Kokkolan Suntin virtausta kasvatetaan kaupunginsalmen omalla vedellä – hanke odottaa budjettirahaa ensi vuodelle

Kokkolan keskustaa halkovan kaupunginsalmi Suntin vesi on kesällä matalalla, eikä vesi juuri liiku. Jatkossa tilanne paranee hiukan, sillä Suntin omaa vettä aiotaan käyttää virtauksen nostoon. Työt on aloitettu talvella.

Suntin vesityshankkeeseen liityvät putket ovat houkutelleet lintuja ja keränneet levää pintaansa. Putket vedetään maan alle kesä-heinäkuussa. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Kaupunginsalmi Suntin virtauksen nostaminen nykyisestä ottaa askelia eteenpäin Kokkolassa.

Vähävetisen Suntin virtausta on tarkoitus kasvattaa kaupunginsalmen oman veden avulla erityisesti kaupunkikeskustan kohdalla.

Suntin omaa vettä kuljetetaan putkistoa pitkin alajuoksulta, Suntin pohjapadon korkeudelta, yläjuoksulle ja päästetään se virtaamaan takaisin kaupunginsalmeen Rautatienkadun kohdilta.

– Kun vettä otetaan alajuoksulta ja viedään se putkea pitkin Rautatienkadun kohdille, sitä voisi kutsua hullun kierroksi, luonnehtii kaupungin infrapäällikkö Visa Wennström.

Suntin virtaama on nykyisin pienimmillään 10 litraa sekunnissa. Virtausta voidaan lisävedellä kasvattaa noin 800 litraan sekunnissa.

Työt on aloitettu jo talvella, mutta ne valmistunevat ensi vuonna, jos hankkeeseen liittyvälle pumppaamolle saadaan budjettirahaa. Pumppaamo on tarkoitus rakentaa pohjapadon lähettyville.

Tänä vuonna maahan vedetään putkea, jossa vettä kuljetetaan alajuoksulta yläjuoksulle. Putket ovat odotelleet rannalla ja Suntissa suunnitelmien valmistumista.

Lisää vettä merestä tai joesta?

Suntissa virtaavan veden määrän kasvattamista on mietitty vuosikausia.

Keinoina on väläytelty myös meriveden tai Perhonjoen veden tuomista kaupunginsalmeen. Kummassakin aikeessa on omat ongelmansa, toteaa Wennström. Kirkas merivesi muuttaisi Suntin väriä ja voisi lisätä kasvullisuutta siinä. Perhonjoen vesi taas on liian ravinteikasta.

Suntin kunnostukseen on tälle vuodelle varattu 200 000 euroa.

Ensi vuodeksi toivotaan rahaa pumppaamoon. Senkin jälkeen riittää rahareikiä. Esimerkiksi Suntin reunakivetykset olisi syytä korjata, toteaa infrapäällikkö. Yksityinen tontinomistaja on korjannut osan keskustan kohdalla Suntiin romahtaneista kivistä, mutta tekemistä olisi kaupunginkin mailla.