Hyppää sisältöön

Venäjältä tulee nyt koronatartuntoja Suomeen – EM-kisojen aikana rajalla on todettu yli 20 tartuntaa

Rajanylittäjiltä on parin viime viikon aikana löytynyt Vaalimaalla selvästi enemmän tartuntoja kuin Kymenlaakson muussa testauksessa. Sairastuneiden rajanylittäjien kotikunnat ovat pääosin maakunnan ulkopuolella.

Arkistokuva Vaalimaan rajanylityspaikalta. Kuva: Antro Valo / Yle

Kaakkois-Suomessa koronavirustartuntoja löytyy nyt Venäjän rajalta.

– Rajanäytteissä Venäjältä Vaalimaan kautta rajan ylittävillä on viimeiset pari viikkoa selvästi enemmän löytynyt tartuntoja kuin tästä omasta maakunnasta, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

Mäntymaan mukaan viime viikolta alkaen henkilöliikenteen rajanylittäjiä Venäjältä on ollut keskimäärin 200–250 päivässä. Tässä luvussa ei ole mukana kuljetusammattilaisia. Sunnuntai on vilkkain päivä, jolloin rajanylityksiä voi olla henkilöliikenteessä yli 300.

Henkilöliikenteen rajanylittäjistä on viime viikkojen aikana Mäntymaan mukaan testattu noin 70 prosenttia. Päivittäin on tehty keskimäärin 150–200 testiä.

Ajanjaksolla 10.–16.6. rajanäytteistä tai Vaalimaan rajanylityksen jälkeisistä näytteistä löytyi 19 positiivista näytettä. Määrä on huomattavasti suurempi kuin muualta Kymenlaaksosta löytyneiden positiivisten määrä.

EM-kisoista palaavilta otettiin ensimmäiset koronatestit Vaalimaalla keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

– Vaalimaalla on eilenkin otettu positiivisia näytteitä, mutta tiedoista ei ole mahdollista päätellä, onko kyseessä jalkapallotuliainen vai muu asiointi, sanoo Mäntymaa.

Mäntymaan mukaan lopullinen EM-kisamatkailuun liittyvä koronatartuntojen määrä tulee esille vasta silloin, kun Pietarin kävijät ovat käyneet toisessa koronavirusnäytteessä. Tämä näyte otetaan aikaisintaan 72 tuntia kotimaahan paluun jälkeen.

Venäjälle päin matkustaessa koronatestejä ei oteta Suomen puolella.

Mäntymaan mukaan valtaosalla Vaalimaan koronapositiivisten näytteiden antajista on kotikunta Kymenlaakson ulkopuolella.

Etelä-Karjalassakin uusilla tartunnoilla yhteys rajaliikenteeseen

Eksoten eli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tartuntatautien ylilääkärin Sami Raasakan mukaan tilanne on Etelä-Karjalassa sama: viimeisen viikon tartunnoilla on kaikilla yhteys rajaliikenteeseen. Noin puolet positiivisen tuloksen saaneista ovat jatkaneet muualle Suomeen.

Eksoten tilastojen mukaan Nuijamaan rajanylityspaikalla on tehty 11.–17.6. yhteensä 206 koronavirustestiä. Ajalla 11.–16.6. valmistuneista testeistä positiivinen tulos oli kuudessa. Tuloksen valmistumisessa kuluu vuorokausi, joten torstain testien tulokset eivät ole vielä valmistuneet.

Viimeisen viikon kuluessa Nuijamaan rajanylityspaikalla on testattu kaikista saapuvista matkustajista päivittäin 60–70 prosenttia. Heistä noin neljäsosa esittää todistuksen, jonka vuoksi koronatestiä ei tarvita rajalla. Raasakan mukaan Pietarissa on paljon testauspaikkoja, joissa kisaturistit voivat käydä testeissä ennen kotimatkaa.

Testaamatta jäävät myös lapset, joita ei ikänsä puolesta testata.

Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikat ovat avoinna henkilöliikenteelle tavallisesti kello 7.00–21.30, mutta 21.6.–22.6. myös yöllä jalkapallon EM-kilpailuliikenteen vuoksi.

.
.