1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Diagnostiikkayrityksille lisävauhtia pandemiasta, SAK varoittaa liian suurista palkankorotuksista, Iranissa konservatiivisen sisäpiirin valta vahvistuu

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Arcdian toimitusjohtaja Vesa Kemppainen testauttaa itsensä koronan varalta ennen vieraiden tuloa yrityksen omalla pikadiagnostiikkalaitteella. Bioanalyytikko Laura Kalliomäki ottaa näytteen. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Suomalaisyritykset hyötyneet pandemiasta kehittämillään koronatesteillä

Suurin osa Suomen laboratoriotestejä eli lääketieteellistä diagnostiikkaa valmistavista yrityksistä toimii Turussa. Pandemian aikaan ne ovat keskittyneet valmistamaan koronatestejä, joista valtaosa myydään ulkomaille. Yritykset ovat kasvattaneet liikevaihtoaan ja palkanneet lisää henkilökuntaa.

Yrityksissä uskotaan, että nyt luoduista kauppasuhteista on hyötyä myös koronapandemian jälkeisessä ajassa ja yritysten muutkin tuotteet menevät kaupaksi nykyistä paremmin.

SAK: Talouden vakaus tärkeämpi kuin isot palkankorotukset

SAK.n pääekonomistin Ilkka Kaukorannan mukaan hintojen nousuun ei pidä reagoida palkankorotuksilla. Kuva: Toni Määttä / Yle

Hinnat ovat nousseet kevään ajan, ja inflaatiovauhti on jo kovempaa kuin moniin vuosiin. Syksyn palkkaneuvotteluissa ei pidä lähteä kuitenkaan juoksemaan hintojen nousua kiinni, varoittaa SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta. Hänen mukaansa isoja korotuksia tärkeämpää on talouden vakaa kehitys.

Iranin presidentinvaalien kärkinimestä povataan myös seuraavaa ajatollahia – kansaa vaalit eivät kiinnosta

Iranin oikeuslaitoksen johtaja Ebrahim Raisi on todennäköisin valinta uudeksi presidentiksi. Kuva: Morteza Fakhri Nezhad / EPA

Iran äänestää tänään maalle uutta presidenttiä. Valta maassa on keskittymässä yhä tiukemmin konservatiiviselle sisäpiirille, kun presidentinvaalien kärkiehdokas on uskonnollisen johtajan Ali Khamenein suosikki Ebrahim Raisi.

Koska ehdokasasettelu rajaa uudistusmieliset syrjään, äänestäminen kiinnostaa kansaa vaali vaaleilta vähemmän. Hiipuva äänestäjoukko valinnee Raisin jo ensimmäisellä kierroksella.

Hellettä piisaa Oulun korkeudelle asti

Perjantaina on hyvin helteistä aina Oulun korkeudelle saakka Kuva: Anniina Valtonen / Yle

Suomeen virtaa lounaasta hyvin lämmintä ilmaa. Hyvin helteistä ilmamassaa virtaa tänään aina Oulun korkeudelle saakka. Pohjoisessa on viileämpää, ja lännestä leviää päivän aikana sadealue Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Lämpötila nousee etelässä 28 asteen vaiheille, mutta lounaistuuli on puuskaista.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.