Hyppää sisältöön

Kotiseutuyhdistykset rahapulassa vuokratulojen loputtua – Kontiolahti-seura pyytää tukea kuntalaisilta

Koronarajoitukset tyrehdyttivät viime vuonna monien pitäjäyhdistysten tärkeän tulonlähteen, tilojen vuokrauksen. Näin kävi myös Kontiolahdessa, jossa Kotiseutukeskukseen varatut tapahtumat peruuntuivat. Kulut kuitenkin pysyivät ennallaan.

Kontiolahden Kotiseutu-keskuksessa pidetään muun muassa konsertteja. Kuva kuluvalta kesäkuulta, kun koronarajoituksia on purettu ja tapahtumia voi jälleen järjestää. Kuva: Mari Kahila / Yle

Koronarajoitukset ovat kiristäneet kotiseutuyhdistysten rahatilannetta.

Yhdistyksillä on erilaisia kylä- ja seurantaloja, joita ne vuokraavat ulkopuolisille.

Koronan levitessä viime vuonna tapahtumat peruttiin kokoontumisrajoitusten vuoksi, jolloin yhdistykset jäivät ilman vuokratuloja. Kun rakennusten kiinteät kulut ovat säilyneet ennallaan, rahat alkavat loppua.

Esimerkiksi Kontiolahti-seuran Kotiseutukeskuksessa ei viime kesänä voitu järjestää häitä eikä muitakaan juhlia. Monet alkuvuodellekin varatut tapahtumat ovat peruuntuneet.

Lisäksi päärakennuksen kellarissa tapahtui loppuvuonna vesivahinko, jota vakuutus ei korvannut.

Kontiolahti-seura on juuri käynnistänyt syyskuulle kestävän tukikeräyksen, jolla se yrittää selviytyä kotiseutukeskuksen ylläpito- ja remonttikuluista.

Suomen Kotiseutuliiton mukaan vastaavia ongelmia on ympäri maan.

– Tämä näkyi viime vuonna ja sama tilanne on edelleen. Tuloja on menetetty melkein kokonaan tai dramaattisesti vuokraustoiminnan lakattua. Ylläpitokuluista on silti hyvin vaikea säästää, toteaa Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo.

Hän pitää Kontiolahden tukikeräysideaa kannatettavana ajatuksena, koska kyse on koko lähiseudun käytössä olevasta rakennuksesta.

– Erittäin hieno, rohkea avaus kääntyä ongelmatilanteessa yhteisön ja asukkaiden puoleen ja pyytää apua, Vanhatalo rohkaisee.

Toiminnanjohtaja muistuttaa, että opetus- ja kulttuuriministeriöstä voi hakea harkinnanvaraista korona-avustusta myös tänä vuonna.

Uusi tukihaku erilaisia seurantaloja omistaville yhdistyksille käynnistynee elokuussa. Ehtona on, että yhdistyksen omistamat tilat ovat vapaan kansalaistoiminnan käytössä, eivät yritystiloja.

.
.