1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raitioliikenne

Lastenvaunujen kanssa matkustavan pitää sittenkin maksaa matkansa Tampereen ratikassa – kaupunki on pyörtämässä aiemman päätöksensä

Uutta linjausta perustellaan yhdenvertaisuudella. Joukkoliikennelautakunta käsittelee asiaa ensi viikolla.

Tampereen ratikalla pääsee jo ajelemaan. Kaupallinen koeliikenne on käynnissä elokuuhun, jolloin liikennöinti alkaa virallisesti. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Lastenvaunujen kanssa matkustavan pitää sittenkin maksaa matkansa Tampereen ratikassa. Joukkoliikennelautakunta on muuttamassa aiempaa maksuttomia matkoja koskevaa päätöstä yhdenvertaisuuden nojalla.

Tulevaisuudessa sekä lastenvaunujen, rollaattorien että pyörätuolien kanssa kulkevien pitää maksaa matka kaikissa niissä liikennevälineissä, joissa on lippulaite keskiovien luona.

Aiemmin perusteena lastenvaunujen ja –rattaiden kanssa kulkevien maksuttomuuteen on ollut lapsen turvallisuus, eli lasta ei tarvitse jättää yksin maksamisen ajaksi.

Päätöksen yhteydessä ei arvioitu käytännön yhdenvertaisuutta kaikkien matkustajien suhteen. Lastenvaunujen ja -rattaiden maksuttomuutta keskiovirahastuksella varustetuissa liikennevälineissä ei voida perustella lapsen turvallisuudella.

Ratikan lisäksi matka pitää jatkossa maksaa myös palveluliikenteessä ja joillakin bussilinjoilla, joissa lippulaite on keskiovella.

Muutokset maksukäytännöissä on tarkoitus ottaa käyttöön talviliikennekauden alkaessa 9. elokuuta.

Maksuttomiin matkoihin ovat edelleen oikeutettuja alle 7-vuotiaat maksavan matkustajan mukana, sotiemme veteraanit ja vammaisen henkilön saattaja. Saatettavalla pitää olla mukanaan EU:n A-merkitty vammaiskortti.

Joukkoliikennelautakunnan kokous on ensi viikon keskiviikkona.

Parhaillaan Tampereen ratikalla on käynnissä kaupallinen koeliikenne. Varsinainen aikataulujen mukainen liikenne alkaa elokuussa.

Lue myös:

Moni pitäisi lastenvaunujen kanssa matkustamisen ilmaisena, vaikka etu saa kritiikkiäkin: "Yli 5-vuotiaita rattaissa" – HSL pohtii kahta vaihtoehtoa

Turun seudun busseihin ei suunnitella maksuja lastenvaunuille

Osaavatko tamperelaiset väistää autoja ja ratikkaa ylityspaikoilla? Katso, miltä keskustan liikenne näytti aamulla

Ratikassa ja busseissa voi maksaa pian lähimaksulla

Ratikkaan pääsee nyt kuka vain – vaunuissa ei ollut tungosta maanantaina

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.