Hyppää sisältöön

Etelä-Savolaisia marjoja pakataan kierrätysmuoviin – yrittäjä: "Omalla pienellä panoksella saa valtameriä vähän puhtaammiksi"

Kierrätysmuovi kerätään Indonesian rannikolta, puhdistetaan, sulatetaan ja painetaan rasioiksi Italiassa. Yrittäjä Kari Vauhkosen mukaan tätä ennen näitä kierrätysrasioita ei ole tuotu mihinkään Pohjoismaihin.

Kierrätysmuovista tehty marjarasia ei päällisin puolin eroa uusiomuovisesta. Mutta pakkaukseen sisällytetty QR-koodi kertoo tarinan rasian takaa. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Etelä-Savolaiset marjatilat pakkaavat tämän kesän marjat kierrätysmuovirasioihin.

Kolme paikallista yritystä tilasi yhteensä 300 000 muovirasiaa, jotka on valmistettu valtameren rannalta kerätystä muovista. Muovi on keräämisen jälkeen tietenkin kierrätetty desinfioitu, sulatettu ja lopulta painettu rasioiksi Italiassa.

– Paikalliset ihmiset keräävät muovia ja toimittavat sen lajittelupisteisiin. Ja he saavat siitä paikallisen tason mukaan hyvän korvauksen. Toisen roskasta tulee toisen ansio, kertoo haukivuorelaisen Taikapuu Hyvän mielen marjatarhan yrittäjä Kari Vauhkonen.

Haukivuorelainen Taikapuun tila on aiemminkin panostanut ilmastoystävälliseen ajatteluun, joten kierrättäminen sopii yrityksen filosofiaan oikein hyvin.

– Annamme kuluttajille mahdollisuuden marjaostosten kautta osallistua globaaliin kierrättämiseen. Omalla pienellä panoksella saa valtameriä vähän puhtaammiksi.

Kari Vauhkosen kanssa kierrätysmuovia ovat hankkineet Kulmalan tila Sulkavalta sekä Hovimäen tila Enonkoskelta. Vauhkosen mukaan kolmikko on tämän kierrätysajatuksen eturintamassa.

– Tietääkseni muihin Pohjoismaihin ei ole ainakaan tämän yrityksen kierrätysrasioita tuotu. Nämä asiat kehittyvät hitaasti.

.
.