Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalan maakuntaliitossa iloitaan Imatran voitosta erämuseokisassa: "Pystymme osoittamaan tällä, että teollisuus ja luontoarvot mahtuvat mainiosti samaan maakuntaan"

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Satu Sikanen uskoo, että Saimaan matkailuolosuhteet ja -potentiaali siivittivät Imatran voittajaksi, kun Suomen erä- ja luontokulttuurimuseolle etsittiin sopivinta paikkaa.

Imatran kaupungintalosta tulee Suomen erä- ja kulttuurimuseo. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Imatralle perustettavasta Suomen erä- ja luontokulttuurimuseosta odotetaan uutta vetonaulaa koko Etelä-Karjalan matkailulle.

Imatralaisten idea muuttaa kaupungintalo erä- ja luontokulttuurimuseoksi on maakuntajohtaja Satu Sikasesta suorastaan nerokas.

Satu Sikasta haastattelee Ulla Ylönen

Etelä-Karjalan liitto tuki Imatraa viemällä viestiä ministeriöihin ja muille vaikutusvaltaisille tahoille. Hankkeeseen saatiin taustatukea myös muualta Itä-Suomesta.

Maakuntajohtaja Satu Sikanen antaa kaiken kunnian tarjouskilpailun voitosta imatralaisille.

– Ja matkailuolosuhteet ja -potentiaali Saimaalla olivat varmasti se, mitkä puolsivat voittoa. Pystymme osoittamaan tällä, että teollisuus ja luontoarvot mahtuvat mainiosti samaan maakuntaan. Meillä on nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille, Sikanen sanoo.

Toiveissa elämyksellinen vierailukohde, joka ei rajoitu kaupungintalolle

Imatran kaupungin yhteysjohtaja Tea Laitimo näkee tulevan museon toiminnallisena ja kaiken ikäisille sopivana kohteena. Laitimo toivoo, että luonto tuodaan museossa lähelle lähiympäristön lisäksi myös uusinta teknologiaa hyödyntäen.

– Tarkoitus ei ole tulla vain katsomaan jotain, vaan kokemaan ja tekemään. Elämyksiä voi kokea museon lähipiirissä, mutta myös lähiympäristössä. Museo ei rajoitu seiniin.

Laitimo kertoo, että kaupungilla on halua luoda museosta elämyksellinen kokonaisuus, joka linkittyy myös paikalliseen kulttuuritarjontaan. Museon yhteyteen on jo mietitty tapahtumia ja tilaisuuksia.

Laitimon mukaan museon suunnittelutyöt aloitetaan välittömästi. Rahoitusneuvottelut aloitetaan valtion kanssa syksyllä. Laitimo arvelee, että neuvotteluista voi tulla vaikeat.

– Jo tarjouskilpailuvaiheessa kerrottiin, että valtiontuki museolle olisi 30-50 prosenttia. Lähdetään liikkeelle siitä, että saadaan se 50 prosenttia.

Laitimon mukaan erä- ja luontomuseon toiminta Imatralla alkaa realistisesti vuosien 2024-2025 välillä.

– Jos meiltä kysytään niin se on 2024 ja alkuvuosi.

Kaikkiaan 25 kuntaa kilpaili Suomen erä- ja kulttuurimuseon paikasta. Kolmen kärjessä olivat Imatran lisäksi Riihimäki ja Pyhtää.