Hyppää sisältöön

Rannat täyttyvät viikonloppuna helteiden saapuessa Suomeen – katso videolta, miten Helsingin Hietarannassa polskuteltiin jo perjantaina

Isoon osaan maata on odotettavissa kuumia kesähelteitä loppuviikolle. Helsingin ympäristöpalvelut suosittelee välttämään uimista osalla rannoista, sillä niiden uimavesinäytteissä on ajoittain havaittu kohonneita bakteeripitoisuuksia.

yleiskuva
Yle / Matti Myller

Viikonlopulle povataan Helsingissä ja suuresa osassa muuta maata hellelukemia.

Ilmatieteen laitos on antanut hellevaroituksia (siirryt toiseen palveluun) useille alueille perjantaista alkaen. Ilmatieteen laitos varoittaa myös metsäpaloista sekä rajuista ukonilmoista etenkin maan keskiosissa.

Helsingin uimarantojen, kuten Hietarannan uimarannan eli Hietsun odotetaan täyttyvän auringonpalvojista.

Rantapelastaja Alisa Saarikangas havainnoi, että perjantaiaamuna puoli yhdentoista aikaan Hietsussa oli enemmän kävijöitä kuin minään muuna aamuna tällä viikolla. Kokonaisuudessaan rannalla oli kuitenkin rauhallista, mutta tämä muuttunee viikonloppuna.

– Ehkä pitää etsimällä etsiä omalle rantapyyhkeelleen paikkaa, hän arvioi.

Rantapelastaja Alisa Saarikangas havainnoi, että perjantaiaamuna puoli yhdentoista aikaan Hietsussa oli enemmän kävijöitä kuin minään muuna aamuna tällä viikolla. Kuva: Matti Myller / Yle

Saarikangas kertoo, että koronatilanteen vuoksi rantapelastajat muistuttavat turvaväleistä kuulutuksin.

– Jos isompaa kokoontumista näkyy, voimme käydä huomauttamassa, mutta lähtökohtaisesti turvavälit ovat jokaisen omassa harkinnassa.

Katso tästä Ylen aamupäivän striimitallenne Hietsun rannalta:

Människor på Sandudds badstrand i Helsingfors .
Helsingin uimarantojen, kuten Hietarannan uimarannan eli Hietsun odotetaan alkavana helleviikonloppuna täyttyvän auringonpalvojista.

Osaa Helsingin rannoista tulee välttää

Helsingin kaupungin terveysinsinööri Satu Wahlman kertoo, että yleisesti Helsingin uimavesien laatu on hyvä.

Helsingin ympäristöpalvelut suosittelee kuitenkin välttämään uimista Marjaniemen, Pikkukosken, Pakilan ja Tapaninvainion uimarannoilla. Suositus on voimassa tämän kesän ajan.

Rannoilta aiempina vuosina otetuissa uimavesinäytteissä on ajoittain havaittu kohonneita suolistoperäisten bakteerien pitoisuuksia. Helsingin ympäristöpalvelut tekee kesän aikana uimarannoille tarkastuksia ja selvittää, mistä bakteerit voisivat olla peräisin.

Helsinign kaupungin terveysinsinööri Satu Wahlman ei näe koronan leviämistä ulkoilmassa kovin suurena riskinä, vaikka rannoille saapuisikin paljon väkeä. Kuva: Matti Myller / Yle

– Vantaanjoen varrella on arvioitu, että sadeveden mukana maan pinnalta valuu eläinten ulosteita veteen. Lisäksi Vantaanjoen varrella on useita saastelähteitä.

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla.

– Jos uimaan menee, vaikka uinnin välttämissuositus on voimassa, niin riskinä on saada vatsatauti.

Toinen terveystekijä rannoilla liittyy koronatilanteeseen.

– On oltava huolellinen käsien pesussa ja desinfioinnissa. Kannattaa myös pitää välimätkaa viereiseen seurueeseen, Wahlman sanoo.

Hän ei näe koronan leviämistä ulkoilmassa kovin suurena riskinä, vaikka rannoille saapuisikin paljon väkeä. Hän muistuttaa, että yhtenä riskinä voi kuitenkin olla vatsatautien leiväminen uimarilta toiselle vedessä.

Lue seuraavaksi:

Mitä oikeastaan tarkoittaa "tukala" tai "erittäin tukala" helle? Venäjä imaisee sellaisen Suomen ylle, ja kuumalta näyttää juhannukseen saakka