Hyppää sisältöön

Uutinen kymmenikön synnyttäneestä naisesta sai aikaan sopan Etelä-Afrikassa: Äiti joutui psykologille, vauvoista ei tietoa, mediaa ryöpytetään

Eri puolilla maailmaa uutisoitiin naisesta, joka oli saanut kerralla kymmenen vauvaa. Jopa hänen miesystävänsä on epäillyt uutista.

Gosiame Thamara Sithole on Pretoria News -lehden mukaan joutunut vasten tahtoaan psykiatriselle osastolle arvioitavaksi. Kuva: Kuvakaappaus eteläafrikkalaisen Independent Online -verkkojulkaisun uutisesta.

Vielä muutama päivä sitten iloista vauvauutista – kymmenikön syntymää – ihmetelleet eteläafrikkalaiset saavat nyt seurata syytösten lentelyä, kun uutisen todenperäisyyttä on alettu epäillä.

Eteläafrikkalaiset tiedotusvälineet, etunenässä Pretoria News (siirryt toiseen palveluun), kertoivat puolitoista viikkoa sitten, että 37-vuotias Gosiame Thamara Sithole oli synnyttänyt kymmenen lasta 7. kesäkuuta sairaalassa Pretoriassa.

Uutinen ja kuva raskaana olevasta Sitholesta levisi eri puolille maailmaa.

Synnytys rikkoi Guinnessin ennätystenkirjan rekisteröimän maailmanennätyksen, jota piti hallussaan yhdeksän lasta toukokuussa synnyttänyt malilainen Halima Cissé, Pretoria News iloitsi.

Sitholen kumppani Teboho Tsotetsi kertoi tuolloin, että lääkärit olivat etukäteen arvioineet Sitholen saavan kahdeksan lasta.

Vauvojen, seitsemän pojan ja kolmen tytön, kerrottiin syntyneen keskosina 29. raskausviikolla. Mediatietojen mukaan viisi syntyi alateitse, viisi keisarinleikkauksella. Sitholen mukaan lapset saivat alkunsa ilman hedelmöityshoitoja.

Myymälänjohtajana työskentelevällä Sitholella on ennestään 6-vuotiaat kaksoset.

Viranomaiset: Vauvoista ei tietoa sairaaloissa

Epäilykset heräsivät, (siirryt toiseen palveluun)kun viranomaiset ilmoittivat, etteivät he löydä mistään Gautengin maakunnan sairaalasta tietoja vauvakymmenikön syntymästä.

Kohu kiihtyi tiistaina, kun Sitholen miesystävän Tsotetsin perhe sanoi, ettei usko vauvojen olemassaoloon, jollei toisin todisteta. Sithole oli sanonut, ettei isä pääse sairaalaan katsomaan vauvoja koronarajoitusten vuoksi.

Suurperheelle oli jo alettu kerätä yleisöltä lahjoituksia. Tsotetsi kuitenkin kehotti ihmisiä olemaan lahjoittamatta heille rahaa, koska Sithole ei ole paljastanut lasten olinpaikkaa, kertoo muun muassa Yahoo News (siirryt toiseen palveluun).

Tsotetsi sanoi nähneensä naisystävänsä 7. kesäkuuta juuri ennen kuin tämä vietiin kipujen takia Mediclinic Medforumin sairaalaan Pretoriassa. Sithole viestitti miesystävälleen, että hänet oli siirretty Steve Biko Academic Hospital -sairaalaan, eikä hänkään ollut nähnyt vauvojaan. Nämä olivat hänen mukaansa tehohoidossa.

Kummankin sairaalan edustajat kertoivat eteläafrikkalaiselle Sunday Times -lehdelle, (siirryt toiseen palveluun) ettei Sithole ole synnyttänyt heillä, eikä tätä ole myöskään hoidettu heidän sairaalassaan. Vauvoista ei ollut tietoa myöskään (siirryt toiseen palveluun) kolmannessa sairaalassa, jossa Sithole myöhemmin sanoi synnyttäneensä.

Hetken aikaa Sitholen itsensäkin luultiin kadonneen ja Tsotetsi sanoi tehneensä hänestä poliisille katoamisilmoituksen. Viranomaiset kuitenkin kiistivät tiedon.

Etelä-Afrikan tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa on levinnyt ennen synnytystä otettuja kuvia Sitholesta, joka näyttää olevan viimeisillään raskaana.

Äidin psyykkistä tilaa arvioidaan

Uusia mutkia tarinaan tuli, kun Pretoria News kertoi (siirryt toiseen palveluun) Sitholen joutuneen eilen torstaina ensin poliisiasemalle katoamisilmoituksen vuoksi ja sen jälkeen vastoin tahtoaan psykologiseen arviointiin ja psykiatriselle osastolle Tembisan sairaalaan Ekurhulenissa.

Sitholen asianajaja kertoi Pretoria Newsille, että he pyytävät tuomioistuinta määräämään, että sosiaaliviranomaiset päästävät Sitholen vapaaksi.

Asianajajan mukaan viranomaiset olivat hakeneet Sitholen tämän sukulaisen luota.

Tiedossa ei ole, missä vauvat ovat ja mikä heidän terveydentilansa on, lehti kertoo.

Syyttelyä puolin ja toisin

Etelä-Afrikassa ilo maailmanennätysvauvojen syntymästä on vaihtunut paitsi epäilyyn uutisen paikkansapitävyydestä myös keskusteluun median etiikasta.

Tiedonvälityksen vapautta ja median etiikkaa tarkkaileva päätoimittajayhdistys Sanef (siirryt toiseen palveluun) on syyttänyt Pretoria Newsia ja sen omistajakonsernia Independent Mediaa epäeettisestä journalismista Sitholen tapauksessa.

Sanefin mukaan (siirryt toiseen palveluun) jutuissa on luotettu kritiikittä ja sairaaloilta tarkistamatta pariskunnan kertomukseen sekä käynnistetty rahankeräys heidän hyväkseen. Kun viranomaiset alkoivat epäillä jutun todenperäisyyttä, Independent Media jatkoi linjallaan, Sanef moittii.

– Koko episodi on yksi pohjanoteerauksista Etelä-Afrikan journalismin historiassa, Sanef ryöpyttää. Sen mukaan perusfaktantarkastuksen jättäminen tekemättä on vahingoittanut koko ammattikuntaa.

Pretoria News ja Independent Media pitävät kuitenkin kiinni juttunsa todenperäisyydestä. Sen sijaan mediakonserni syyttää (siirryt toiseen palveluun) maakunnan terveysviranomaisia massiivisesta salailusta.

Sen mukaan viranomaiset ja sairaalat ovat antaneet ristiriitaisia lausuntoja. Itse konserni sanoo tarkastaneensa tietonsa useasta riippumattomasta lähteestä.

Lehden mukaan sen toimittaja tutustui Sitholeen ja tämän miesystävään jo kuukausia ennen synnytystä, mutta piti perheen pyynnöstä uutisen salassa vauvojen syntymään asti.

Konserni syyttää Steve Bikon sairaalaa valmistautumattomuudesta kymmenikön syntymään ja Sitholen huonosta kohtelusta. Se vaatii sairaalaa ja viranomaisia selvittämään asian perin pohjin.

Juttusarjaa arvostelleita tiedotusvälineitä Independent Media syyttää kritiikittömästä viranomaisten uskomisesta.

– Viranomaisten toiminta tässä tapauksessa on häpeäksi Etelä-Afrikalle, Independent Media kuittaa saamansa kritiikin.

.
.