Hyppää sisältöön

Orjuuden muistopäivästä tuli kansallinen lomapäivä Yhdysvalloissa – Biden: ”Suuret kansakunnat eivät sivuuta menneisyyttään”

Juneteenth on ensimmäinen uusi liittovaltiotason vapaapäivä Yhdysvalloissa lähes 40 vuoteen. Päivää on vietetty orjuudesta luopumisen muistoksi.

Yhdysvaltoihin uusi lomapäivä muistamaan orjuuden loppua
Yhdysvaltoihin uusi lomapäivä muistamaan orjuuden loppua

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut lakiesityksen, joka tekee kesäkuun 19. päivästä kansallisen juhlapäivän.

Tuota päivää kutsutaan nimellä Juneteenth. Sitä on vietetty Yhdysvalloissa orjuudesta luopumisen muistoksi.

Nimi on väännös englannin kielen sanoista June (suomeksi: kesäkuu) ja nineteenth (suomeksi: yhdeksästoista).

Se ei ole ollut tätä ennen kansallinen juhlapäivä, mutta siitä on monin paikoin tehty alueellinen juhlapäivä. Nyt päivästä tuli järjestyksessään 12. liittovaltion lomapäivä, ensimmäinen uusi lomapäivä 38:aan vuoteen.

– Suuret kansakunnat eivät jätä huomioimatta tuskallisimpia hetkiään, eivätkä sivuuta menneisyyttään. Suuret kansakunnat eivät käännä selkäänsä. Opimme hyväksymään tekemämme virheet, presidentti Biden sanoi lain allekirjoitustilaisuudessa.

Tilaisuudessa oli läsnä myös edustajainhuoneen edustajia, paikallisjohtajia sekä aktivisteja, kuten 94-vuotias Opal Lee.

Lee on kampanjoinut kansallisen lomapäivän eteen vuosia.

Vuonna 2016 silloin 89-vuotias Lee käveli Texasista Washingtoniin (siirryt toiseen palveluun), sillä hän halusi kannustaa lainsäätäjiä asian edistämiseen. Texasissa Juneteenth on ollut lomapäivä vuodesta 1980.

Lee käveli noin neljä kilometriä joka päivä. Nämä päivät edustivat kahta ja puolta vuotta, joka Texasissa orjuutetuilta kesti, että he saivat tietää vapautumisestaan.

Texasissa vapautettiin 19. kesäkuuta 1865 neljännesmiljoona orjaa (siirryt toiseen palveluun). Presidentti Abraham Lincoln oli jo kaksi vuotta aiemmin, Yhdysvaltain sisällissodan aikana, antanut julistuksen orjien vapauttamisesta.

– Olemme kokoontuneet tänne orjuutettujen ihmisten rakentamaan taloon. Olemme muutaman askeleen päässä sieltä, mistä presidentti Abraham Lincoln allekirjoitti vapautusjulistuksen, sanoi varapresidentti Kamala Harris The Guardia (siirryt toiseen palveluun)n -lehden mukaan.

Hän muisteli myös mustien lainsäätäjien ahkeraa työtä lain edistämiseksi.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden puhui Opal Leelle Valkoisessa talossa. Presidentti oli hetkeä aiemmin allekirjoittanut lain, joka määräsi orjuuden muistopäivästä kansallisen lomapäivän. Lee on tullut tunnetuksi asian pitkäjänteisenä edistäjänä. Kuva: EPA

Aktivisti: merkittävää, mutta lisätyötä tarvitaan edelleen

Juneteenth sai viime vuonna rasisminvastaisen liikkeen ja poliisiväkivaltaa vastustavien mielenosoitusten ansiosta laajemman yleisön huomion.

Juhlapäivä otettiin vastaan suurella riemulla, mutta syvälle juurtuneen rasismin kitkemiseksi tarvitaan aktivistien mukaan vielä lisätyötä.

– Se on merkittävää ja hienoa, mutta se ei vielä riitä, sanoo mustien etujärjestön Urban Leaguen Kansasin osaston puheenjohtaja Gwen Grant uutistoimisto AP:n mukaan.

Grant kertoi olevansa ilahtunut lain nopeasta läpimenosta, mutta korosti, että työtä asian eteen on tehty jo kauan.

– Tarvitsemme kongressia äänioikeuksien suojelemiseksi, jotta emme taannu enempää. Se on tärkein asia, mihin kongressi voi tällä hetkellä puuttua, Grant sanoi.

Uudistus herätti myös vastarintaa

Mustan väestön äänestysoikeudet ovat puhuttaneet viime aikoina Yhdysvalloissa.

Useiden osavaltioiden republikaanipäättäjät ovat ajaneet läpi lakipaketteja, jotka rajoittavat äänestysmahdollisuuksia erityisesti vähävaraisille. Näiden toimien katsotaan rajoittavan erityisesti mustan väestön äänioikeuksia.

Juneteenth-päivää on kutsuttu myös Yhdysvaltain toiseksi itsenäisyyspäiväksi. Kun lakiehdotus hyväksyttiin keskiviikkona Yhdysvaltain edustajainhuoneessa ylivoimaisella äänten enemmistöllä, 14 republikaania äänesti sitä vastaan.

Texasilainen Chip Roy kannatti Juneteenthin muistamista, mutta vastusti itsenäisyys-sanan käyttöä loman yhteydessä.

– Erillinen itsenäisyyspäivä, joka perustuu ihon väriin, jakaa tarpeettomasti kansakuntaamme asiassa, jonka pitäisi yhdistää meitä, Roy sanoi lausunnossaan uutistoimisto AP:n mukaan.

Lue myös:

Yhdysvalloissa muistetaan sata vuotta sitten tehtyä Tulsan joukkomurhaa, jossa tuhottiin "Mustien Wall Street" ja surmattiin satoja

Joe Biden haluaa Harriet Tubmanin 20 dollarin seteliin – Orjuuteen syntynyt Tubman pääsi pakoon, mutta palasi aina uudestaan auttamaan muitakin vapauteen