Hyppää sisältöön

Tutkimus: Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö kannattaa käyttää itse tai myydä sähköverkkoon – akut maksavat vielä liikaa

Aurinkosähköä varastoivien akkujen hintojen tulisi pudota reilusti ennen kuin tavallisten pienvoimaloiden käyttäjien kannattaa hankkia niitä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ylimääräisen aurinkoenergian myynti sähköverkkoon on tavalliselle kuluttajalle kannattavampaa kuin akkujen hankkiminen. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on taloudellisesti hyödyllisintä kuluttaa itse. Harva aurinkosähkön tuottaja pystyy kuitenkaan käyttämään kaikkea tuotantoaan varsinkaan kesällä.

LUT-yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että yli jäänyt sähkö kannattaa ennemmin myydä sähköverkkoon kuin varastoida akkujen avulla.

Sähköjärjestelmien energiatehokkuuden professori Jero Ahola LUT-yliopistosta sanoo, että nykyisillä akkujen hinnoilla pientuottajan on harvoin kannattavaa hankkia niitä. Suomessa on jo yli 30 000 aurinkosähköä tuottavaa pienvoimalaa.

Harva aurinkosähkön tuottaja pystyy varsinkaan kesällä käyttämään kaikkea talteen saamaansa sähköä. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Vertailututkimus tarkasteli kolmea vaihtoehtoa

LUT-yliopistossa valmistunut tutkimus selvitti, mikä aurinkosähkön varastointivaihtoehto on taloudellisesti kannattavin. Vertaillut vaihtoehdot olivat sähkön varastointi kiinteistöön hankittaviin fyysisiin akkuihin, varastointi sähköyhtiöiden tarjoamiin niin kutsuttuihin virtuaalivarastoihin sekä myynti sähköverkkoon eli niin sanottu verkkovarastoinnin vaihtoehto.

Applied Energy -tiedelehdessä julkaistu tutkimus (siirryt toiseen palveluun) perustuu tietoihin, joita kerättiin kahdessa suomalaisessa aurinkosähköä tuottavassa pientalossa kolmen vuoden aikana sähkön myynnistä ja oston mittaustiedosta sekä saman ajanjakson todellisista sähkömarkkinoiden hintatiedoista.

Itse käytettynä sähköntuottaja säästää vastaavan ostosähkön energian hinnan, sähkön siirtohinnan, energiaveron sekä arvonlisäveron. Aurinkosähköä myydessä arvo tuottajalle muodostuu vain energian hinnasta.

– Tämä ero on omiaan ylläpitämään mielikuvaa myynnin kannattamattomuudesta. Tutkimuksemme perusteella myynti sähköverkkoon on kuitenkin kannattavin vaihtoehto, sanoo LUTin tutkija ja tiedeartikkelin ensimmäinen kirjoittaja Pietari Puranen.

Akkujen taloudellinen arvo myös laskee, kun niiden koko kasvaa. Suurimman taloudellisen hyödyn saa pienistä akuista.

Tutkijat tarkastelivat myös akkujen vaikutusta aurinkosähkön omavaraisuusasteeseen eli siihen kuinka suuren osan kiinteistön kokonaiskulutuksesta aurinkosähköjärjestelmällä voi kattaa.

– Isomman kokoluokan akuilla omavaraisuutta voi kasvattaa parhaimmillaan 20–30 prosenttia. Suurempien akkujen hinta kasvaa kuitenkin enemmän kuin omavaraisuuden aste, eli suhteellinen taloudellinen hyöty pienenee, sanoo Puranen.

Osa suomalaisistakin sähköyhtiöistä tarjoaa asiakkailleen varastointimahdollisuutta virtuaaliakkuihin. LUTin tutkijatohtori Antti Kosonen kertoo, että virtuaalivarastojen toiminta ei ole erityisen läpinäkyvää ja tavallisen kuluttaja-tuottajan on hankalaa selvittää sen vaihtoehdon hyötyjä suhteessa myyntiin ja takaisin ostamiseen.