Hyppää sisältöön

Kouvolan kaupunki aikoo puuttua vesiyhtiönsä toiminnassa ilmenneisiin epäkohtiin: "Katsomme raportin ja analysoimme, mitä siellä on"

Kouvolan Veden toiminnasta on löytynyt tarkastuksessa useita puutteita. Kouvolan kaupunki aikoo puuttua esille tulleisiin epäkohtiin ja täsmentää toimintamalleja, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Apulaiskaupunginjohtajan mukaan raportissa ei ilmennyt mitään kummallista.

Kouvolan apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsellin mielestä vesiyhtiön toiminnassa ei ollut mullistavia puutteita. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan kaupunki aikoo puuttua kaupungin vesiyhtiön toiminnassa ilmenneisiin puutteisiin.

Yle kertoi tänään, että Kouvolan Veden erityistilintarkastuksesta on löytynyt useita puutteita. Tarkastuksen mukaan niitä oli esimerkiksi hankintojen kilpailutuksessa, rahankäytössä ja työntekijöiden rekrytoinnissa.

Lue lisää: Vesiyhtiön ex-johtajien rahankäyttö paljastui Kouvolassa – 80 miljoonan euron hankinnat kirjaamatta

Kouvolan Vesi pyysi helmikuussa itselleen erityistilintarkastusta yhtiön ympärillä velloneen vyyhdin vuoksi. Sen seurauksena asiat kärjistyivät lopulta siihen pisteeseen, että toukokuussa koko yhtiön hallitus päätettiin vaihtaa.

Kouvolan Veden ympärillä jatkunut vyyhti sai alkunsa yhtiön edellisen toimitusjohtajan erottamisesta ja uuden toimitusjohtajan valintaprosessista.

Tilintarkastusyhtiö Talvea tarkasteli Kouvolan kaupungin ja Kouvolan Veden toimittamia hallituksen ja yhtiökokouksen pöytäkirjoja, sopimuksia, osto- ja myyntilaskuja sekä erityistarkastukseen liittyvää muuta materiaalia vuosilta 2015–2020.

"Ei mitään mullistavaa"

Kouvolan konsernipalveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell esittää kaupunginhallitukselle ensi maanantaina, että raportti lähetetään elinvoimajaostolle ja valmisteleville viranhaltijoille toimenpiteitä varten.

Forsell esittää, että kaupunginhallitus edellyttäisi, että raportissa esiin tulleisiin huomioihin ja epäkohtiin tulee reagoida ja toimintamalleja täsmentää tarvittavilta osin.

– Me katsomme raportin läpi ja analysoimme, mitä siellä on. Raportissa ei ylipäätään tullut mitään kovin kummallista esille, apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell sanoo.

Kouvolan vesiyhtiön toimintaa käytiin läpi erityistilintarkastuksessa. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle

Tuukka Forsellin mielestä raportissa nousi esiin pieniä seikkoja, joiden takia toimintatapoihin pitää tehdä tarkennuksia. Hänen mukaansa Kouvolan Veden pitää esimerkiksi päivittää omaa hankintaohjettaan kaiken kaikkiaan.

– Se oli päällimmäinen kysymys, joka itsellä tuli ensimmäisenä mieleen. Muuten asiat olivat aika pieniä. Pohdimme, ovatko suositukset ylipäänsä sellaisia, että meidän kannattaa niitä lähteä noudattamaan. Yleisesti ottaen mielestäni raportissa ei tullut mitään mullistavaa.

Salausohjeet puntariin

Tarkastaja suositteli raportissaan selvittämään, kuinka laajasti konsernissa on käytössä erilliset pykälöinnit salatuille päätöksille ja siirtymään salattujen päätösten osalta kuntalain 140 pykälän mukaiseen käsittelyyn, jossa kaikki päätökset käsitellään samalla pöytäkirjalla. Raportissa suositeltiin myös tarkistamaan konsernin ohjeistusta salaamisen perusteista.

Apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsellin mukaan tämä kohta pitää vielä käydä läpi, mitä tarkastaja on sillä tarkoittanut. Forsellin mukaan salattavat asiat on aina perusteltu lakien ja asetusten mukaisesti.

– Kaupunginlakimies tutkii joka kerta, pitääkö jokin asia salata. Mahdollisimman julkisesti yritämme asiat hoitaa, mutta jos siellä on sellaisia seikkoja esimerkiksi johonkin yksityiseen henkilöön liittyen, sellaiset asiat päätöksenteossa salataan.

Tarkastaja tulee esittelemään raporttia kaupunginhallitukselle ensi maanantaina. Tämän jälkeen virkamiehet analysoivat vielä tarkemmin, mitä raportti pitää sisällään ja mihin asioihin tarvitaan muutosta.

– En osaa yksityiskohtaisesti ottaa mitään yksittäistä huomiota esille. Katsomme asiat kohta kohdalta läpi ja arvioimme meidän prosessit, ovatko ne kunnossa.

Kun sait raportin, tuliko siinä esiin mitään yllättävää?

– No ei, Tuukka Forsell sanoo.

Voit keskustella aiheesta 19.6.2021 kello 23 asti.