1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuritapahtumat

Pieniä tapahtumia riittää pohjalaiskunnissa läpi kesän, mutta höllentyneet rajoitukset eivät ehtineet monen ison festarin avuksi – "Kyse ei ole läppäristä ja kotisohvasta"

Tänä vuonna tapahtumien suunnittelussa on pystytty huomioimaan myös se mahdollisuus, että tapahtumaa ei välttämättä pystytäkään järjestämään. Myös artistien hinnat ovat pysyneet melko samana koronavuosista huolimatta.

Provinssi on viime kesän tapaan peruttu myös tänä vuonna. Arkistokuva. Kuva: Juuli Aschan / Yle

Maailman tila koronaviruksen osalta alkaa olla pikku hiljaa siinä vaiheessa, että yleisötapahtumia ja livekeikkoja saa alkaa taas järjestää.

– Tässä nyt on yli vuosi menty tapahtuma-alalla niin, että ensin on suunniteltu ja sitten peruttu. Tämä kevät on ollut ihan samanlainen kuin viimeiset yksi ja puoli vuotta, toteaa vaasalainen tapahtumajärjestäjä Timo Tiilikka.

Näyttää siltä, että pieniä tapahtumia pohjalaiskunnissa riittää läpi kesän, mutta monia festareita joutuu odottamaan vielä ensi vuoteen. Peruutettujen listalla on muun muassa Kokkolan Mustakari Memories ja Provinssi.

Lue lisää: Kokkolan perinteinen kesätapahtuma Mustakari Memories siirtyy ensi vuoteen

– Onneksi Vaasan Butcher & Banker Festival ja Kokkolan Venetsialaiset saadaan järjestettyä, Tiilikka iloitsee.

Kesän loppuun ajoittuvista tapahtumista esimerkiksi Vaasa Festival ja Seinäjoen Vauhtiajot aiotaan järjestää.

Tapahtumien järjestämisessä edetään turvallisuus edellä. Butcher & Banker Festivalin kokoluokan toritapahtumassa väkimäärä on noin 2000–3000.

– Kuitenkin turvallisuus lähtee aika pitkälti katsojista itsestään. Järjestäjien puolesta on käsidesejä ja aitauksia, Tiilikka kertoo.

Tämän kokoisissa tapahtumissa pystytään Tiilikan mjukaan reagoimaan myös sen hetkiseen tilanteeseen paremmin ja nopeammin, kuin isommissa tapahtumissa, jossa väkimäärä nousee yli kymmeneen tuhanteen.

Provinssin tunnelmaan ei sovi hybridi

Perinteistä Provinssia ei järjestetä tänäkään vuonna Seinäjoella. Erilaisia järjestelyvaihtoehtoja on ollut matkan varrella kymmeniä ja niistä jokainen on käyty tarkasti läpi.

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpusen mukaan hybriditapahtuman mahdollisuus rajattiin kuitenkin pois melko aikaisessa vaiheessa.

– Provinssissa ei ole kyse omasta läppäristä ja kotisohvasta vaan kokemuksen jakamisesta tuhansien samanhenkisten ihmisten kanssa sekä ainutlaatuisesta tunnelmasta paikan päällä, Rumpunen kuvailee näkemystään.

Lue lisää: Provinssi, Ilosaarirock ja Tuska peruttiin – festivaalijohtajilla tiukat paikat pitää seuraavien vuosien juhlat turvattuina: "Peli oli pakko viheltää poikki"

Vallitseva koronatilanne on menossa kokoa ajan parempaan suuntaan. Peruttiinko festarit kuitenkin liian aikaisin?

– Vastaus on ei, koska varmistus sille, että tapahtuma on turvallista järjestää olisi pitänyt saada jo niin paljon aikaisemmin, Rumpunen vastaa.

Toisin kuin viime vuonna, tänä vuonna suunnittelussa pystyttiin ottamaaan huomioon myös se mahdollisuus, että tapahtumaa ei välttämättä pystytäkään järjestämään.

Tänä vuonna mikään ei ole päässyt yllättämään Provinssin festivaalijohtajaa Sami Rumpusta.

– Tämä ei tunnu liioitellusti sanottuna enää miltään, etenkin jos viime vuoden pettymykseen vertaa. Aika turtaa on tähän tilanteeseen ja katseet ovat kovasti jo ensi vuodessa, hän toteaa.

Hintojen kestopolkemista ei näköpiirissä

Artistien hinnat korona-aikana sovitaan lähtökohtaisesti normaaleilla hinnoilla. Hintojen kestopolkemista ei ole lapualaisen MP-viihteen Marko Palomäen mukaan näköpiirissä.

Artistien hinnat muodostuvat yleensä artistin suosion ja kysynnän mukaan.

– Korona on kuitenkin tasaannuttanut nimekkäiden artistien hintojen nousun näinä vuosina, Palomäki pohtii.

Kuitenkin niin kauan kuin koronarajoituksia on edes osittain niin tapahtumia ei voida toteuttaa normaalilla kapasiteetilla. Vaihtoehtona on, että koko tapahtumaa ei järjestetä, koska se ei ole kannattavaa edes täyteen myytynä rajoituksen piirissä.

– Toinen vaihtoehto on luoda budjetti uudelleen, joka tarkoittaa sitä, että tapahtuma puolittaa kapasiteettinsa ja tiputtaa artisteja pois, jolloin kuluja saadaan pienennettyä, Palomäki summaa toisen vaihtoehdon.

Lue seuraavaksi:

Tommi Mäki pitää kiinni kesän tapahtumistaan

Suomen tapahtumakesä alkaa – heinäkuun lopulle valmistellaan nyt kymmenientuhansien ihmisten festareita

Tangomarkkinatkin jää pitämättä tänä vuonna – toimitusjohtaja: "Aika järjestämiseen loppuu kesken"