Hyppää sisältöön

Ammattigolfari Leena Makkonen elää kädestä suuhun pyrkiessään kovimpiin turnauksiin: "Talvella tein opetushommia, kesällä annan golftunteja"

Eurooppalaisia haastajaturnauksia kiertävä Leena Makkonen sanoo, että suomalainen golf on hyvässä nosteessa, mistä esimerkkinä on Matilda Castrenin osakilpailuvoitto naisten ammattigolfin LPGA-kiertueella. Myös Makkosen tavoite on kärkikiertueilla.

Ammattigolfari Leena Makkonen golfkentällä.

Mikkeliläisen Leena Makkosen ammatinharjoittamiseen on tullut pitkä tauko. Golfin ammatilaisten kausi alkoi pari viikkoa sitten, edelliset pelit pelattiin syyskuussa.

– En muista, milloin olisin ollut näin pitkän aikaa yhtä soittoa Suomessa, Makkonen sanoo.

Talvikausi meni treenatessa. Kolopallo paukkui pressuun lukemattomia kertoja ja fysiikkatreenit pyörivät.

Harjoitus on tuottanut tulosta. Makkonen lähti Euroopan haastajakiertueelle herkässä kunnossa. Ensimmäisessä kisassa Tšekissä hän oli ammattilaisista kahdeksantena.

– Kuvaisin sitä lähinnä päteväksi peruspelaamiseksi, ei mitään kummallista.

Seuraava kisa Ranskassa lähti varsin hyvin, ja kahden kierroksen jälkeen Makkonen oli neljäntenä tuloksessa -2.

– Se olikin uusi tilanne, en ole ennen ammattilaisurallani niin kärjessä ollut, Makkonen naurahtaa.

Viimeisen kierroksen Makkonen pelasi kärkinaisten mukana hiostavassa +37 asteen lämpötilassa täydessä auringonpaisteessa.

– Kenttä ei sinällään ole vaikea, mutta minulle tuli pientä lipsumista matkan varrella. Ei sinällään mitään suurta, mutta tuloksessa se näkyi. Putit eivät uponneet samalla tavalla kuin kahdella ensimmäisellä kierroksella, enkä sitten pysynyt samalla tavalla kärjen mukana kuin kahdella ensimmäisellä kierroksella.

Tähtäin isoilla ammattilaiskiertueilla

Makkonen pelasi kauden avausta tasolla, joka alkaisi olla riittävä hänen tavoitteeseensa pelata naisten eurooppalaisilla pääkiertueilla.

– Minulla ovat jo pitkään olleet pitkä lyönti ja rautalyönti tasolla, joka riittää mihin tahansa. Nyt on kyse siitä, että saa kokonaisuuden ja keskittymisen pysymään kasassa monipäiväisen kisan ajan, kun joka päivä pelataan 4–5 tuntia.

Motivaatiota pitää yllä nouseva kehityskäyrä.

– Pitkän työn tuloksena pikkuhiljaa alkaa näyttä siltä, että on keskittynyt oikeisiin asioihin. Välimatka huipulle ei ole pitkä, mutta esimerkiksi lähipeliä pitää kehittää. 50 metrin sisältä lipusta täytyy pystyä pääsemään tarkemmin sinne, minne haluaa, annan siinä ihan liikaa etumatkaa.

Ammattilaisgolfaaja Leena Makkonen on käyttänyt koronavuoden harjoitteluun ja tulokset näkyvät nyt Euroopan golfkentillä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Kauden alkuun Makkonen on kuitenkin erittäin tyytyväinen.

– Yleensä tässä vaiheessa kautta on purtu hammasta, kun pallo ei mene sinne minne haluaa. Nyt se menee.

Isoilla kiertuiella myös palkkiot ovat suurempia, vaikka naisten turnausrahat ovatkin kaukana siitä, mitä miesgolfaajat tienaavat.

– Kädestä suuhun, sitä se tällä hetkellä on. Viime talvenkin olin koronatuen kautta opetushommissa Mikkelin lyseolla. Se tosin oli hyvä paketti töitä ja treeniä. Kesällä annan golftunteja, että pienistä puroista ne tulot koostetaan, Makkonen sanoo.

Valmennus paljolti keskustelua

Makkosella on taustallaan mentaalivalmentaja ja lajivalmentaja.

– Mentaalivalmentajaa tarvitsen lähinnä silloin, kun minun pitää purkaa asioita jollekin. Hän on minulle kuin neutraali peili omille mielenliikkeilleni.

Lajivalmentajankin kanssa Makkonen keskustelee tekniikan lisäksi paljon siitä, miten parhaiten pysyä pelin sisällä kisoissa.

– Ehkä tärkeintä lajivalmentajan kanssa on kuitenkin ollut pelistrategia, se, että osaan tehdä kentällä oikeita päätöksiä esimerkiksi mailavalinnoissa. Koen, että reagoinnin ja päätöksenteon kykyni on tässä vuoden sisällä kehittynyt.

Golfissa muuttujien määrä jokaista lyöntiä kohden on valtava. Lyönnin lisäksi esimerkiksi maila, tuuli ja maaston muodot vaikuttavat ratkaisevasti siihen, minne pallo päätyy.

– Tietyllä väylällä yhtenä päivänä pitää lyödä rautanelosella tai -vitosella, toisena päivänä seiskalla tai kasilla. Siinä on oltava hereillä koko ajan.

Suomigolf nousee

Suomalaisgolfarit eivät ole aivan lajin huipulla, mutta lähemmäksi on noustu koko ajan.

Muutama päivä sitten Matilda Castren teki historiaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisena osakilpailun naisten golfin eliitin LPGA-kiertueella.

– Aivan huikea voitto, joka antaa todella paljon uskoa omiinkin mahdollisuuksiin. Se on voitto meille kaikille. Koosteistakin näkyy, kuinka rauhallisesti hän pelasi, ja sai lyötyä hienoja lyöntejä. Siinä on meille kaikille mallia siitä, kuinka suurissa kisoissa ollaan.

Sanna Nuutinen taas on keikkunut kymmenen kärjessä kiertueiden tuloslistoilla, ja on myös lunastanut paikan Tokion olympialaisiin.

– Hänen kanssaan olemme reissanneet paljon, ja nyt kun hän pärjää, tiedän, millaisella työllä sinne on noustu. Omaa työtä tekemällä ja siihen keskittymällä huipulle voi päästä.