Hyppää sisältöön

Entinen upseeri tuomittiin vakoilusta Australiassa – kilpailu öljy- ja kaasuvaroista johti Itä-Timorin ja Australian väliseen vakoiluskandaaliin

Ehdollinen vankeusrangaistus oli voitto syytetyn puolustukselle, sillä Australia tiukensi äskettäin vakoilusta annettavia tuomioita. Pitkän vankeusrangaistuksen sijaan tietoja Itä-Timorille antanut australialainen ex-upseeri sai kolme kuukautta ehdollista vankeutta.

Todistaja K:n vapauttamista syytteistä ovat vaatineet lukuisat kansalaisaktivstit. K:n kannattajia protestoimassa Australian parlamentin edessä Canberrassa. Kuva: Mick Tsikas / EPA

Australian oikeus tuomitsi tänään perjantaina Australian tiedustelupalvelun (ASIS) entisen upseerin vakoilusta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Todistaja K:na tunnettu ex-upseeri ja hänen asianajaja Bernard Collaery olivat epäiltynä salaliitosta vieraan valtion kanssa ja salaisen tiedon paljastamisesta Itä-Timorin hallitukselle.

K myönsi syyllisyytensä torstaina.

Naapuririita puhkesi öljy- ja kaasuneuvotteluista

Australian ja 1,5 miljoonan hengen saarivaltion Itä-Timorin välinen vakoiluskandaali sai alkunsa vuonna 2004.

Tuolloin ASIS asensi kuuntelulaitteita Itä-Timorin pääministerin kansliaan viereiseen huoneeseen saadakseen tietoja ja varmistaakseen, että Australia oli etusijalla Itä-Timorin kanssa käytävissä neuvotteluissa merialueen öljy- ja kaasukentistä.

Vuoden 2004 neuvottelut menivät pahasti pieleen. Vaikka Itä-Timorin hallitus ei tuolloin tiennyt Australian toteuttamasta vakoiluoperaatiosta, Itä-Timorin ensimmäinen pääministeri Mari Alkatiri syytti Australian Winston Howardin hallitusta öljyn ja kaasun ryöstämisestä Timorin merellä.

Vuonna 2013 ASIS:in vanhempi tiedustelupäällikkö paljasti Itä-Timorin hallitukselle luottamuksellisesti, että Australian hallitus oli hankkinut tietoja vuonna 2004 ja hyödyntänyt niitä Itä-Timorin sopimusta koskevissa neuvotteluissa.

Vuonna 2013 Itä-Timor aikoi haastaa Australia Haagin tuomioistuimeen. Brittiläisen The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan K:n oli määrä todistaa Haagin tuomioistuimessa vuonna 2014, mutta Australia perui hänen kansalaisuutensa.

Australia tiukensi vakoilusta annettavia tuomioita

Australia asetti entisen upseerin ja tämän asianajajan syytteeseen salaliitosta toisen valtion kassa vuonna 2018. Samana vuonna Australia ja Itä-Timor sopivat uudesta merirajasopimuksesta.

Itä-Timorin entinen presidentti ja pääministeri Jose Ramos-Horta vetosi Australiaan epäillyn vakoojan vapauttamiseksi.

K tuomittiin perjantaina kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja noin 1000 Australian dollarin (600 euron) sakkoihin. Ehdollinen vankeus oli suuri voitto K:n puolustukselle, sillä vakoilusta voi Australiassa saada jopa kymmenen vuotta vankeutta.

Australia tiukseni lainsäädäntöä vakoilun osalta äskettäin. Viime vuonna turvallisuus- ja tiedustelupalvelun ASIO:n johtaja Michael Burgess sanoi, että vakoilun määrä on ylittänyt Australiassa jo kylmän sodan aikaisen tason.

Useissa viimeaikaisissa vakoilutapauksissa syyttävä sormi on kääntynyt Kiinaan.

Lue lisää:

.
.