1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Kuumuutta ja trooppisia öitä tarjolla ainakin juhannukseen saakka – Ilmatieteen laitos antoi varoituksen kovasta helteestä ja kuivuudesta

Pitkän ja kuuman sääjakson helteet painottuvat ensin etelään, sitten myös maan keskiosaan ja ensi viikolla jo pohjoisemmaksikin. Kesäkuussa on ollut selvästi tavanomaista lämpimämpää ja hellepäiviäkin keskimääräistä enemmän.

Touko-kesäkuun hellepäivien ennätys vuodelta 2013 saattaa mennä rikki, jos helteet jatkuvat juhannuksen yli. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Suomeen saapuu tänään erittäin lämmintä ilmamassaa etelästä ja helteinen sää jatkuu maan etelä- ja keskiosassa todennäköisesti ainakin juhannukseen saakka.

Myös yölämpötilat ovat erittäin korkeita. Niin kutsuttuja trooppisia öitä, jolloin lämpötila ei laske alle 20 asteen, on odotettavissa ensi viikolla useana yönä varsinkin kaupungeissa ja järvien läheisyydessä.

Helteiden myötä maasto kuivuu ja metsäpalovaroitukset laajenevat vähitellen. Erityisesti maan etelä- ja itäosassa merkittävien metsäpalojen riski kasvaa juhannusta kohden.

Ilmatieteen laitos antoi kuumasta säästä ja kuivuudesta varoituksen perjantaina (siirryt toiseen palveluun).

Etelässä trooppisia öitä, Lapissa ehkä hallaa

Helleraja menee rikki viikonlopun aikana hyvin laajalti. Etelässä mitataan paikoin jopa 30 asteen lukemia jo huomenna lauantaina.

Lapin yli puolestaan menee perjantain aikana matalapaine sateineen, joten siellä on tällä hetkellä viileämpää, Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo.

– Aika iso lämpötilaero on etelän ja pohjoisen välillä. Lapissa on vähän yli 10 astetta ja etelässä nyt 26 astetta.

Samaan aikaan, kun etelässä vietetään trooppisia öitä, Lapissa saattaa paikoin esiintyä jopa hallaa viikonlopun aikana.

Hyvin lämmintä ilmaa leviää etelä- ja keskiosaan Suomea. Kuva: Yle Sää/Matti Huutonen

Sunnuntaista alkaen päivän ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa sekä Kainuussa 30 asteen molemmin puolin. Kuumimmat lämpötilat, paikoin jopa 32–34 astetta, mitataan etelä- ja itäosassa maata.

– Samaan aikaan Vaasa-Kuusamo-linjan pohjoispuolella lämpötilat jäävät alle 20 asteeseen ja säärintaman yhteydessä voi olla myös sade- ja ukkoskuuroja, Huutonen sanoo.

Mahdolliset sade- ja ukkoskuurot laskevat päivän ylimpiä lämpötiloja, mutta kosteuden lisääntyminen saa sään tuntumaan entistäkin tukalammalta, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen varoituksessa.

Sunnuntain jälkeen lämmin ilma nousee myös pohjoiseen. Alkuviikko voi tosin vielä olla epävakainen, sillä maanantain ja tiistain aikana liikkuu sadealueita Lapin yli koilliseen.

– Lämmin ilma puskee kohti pohjoista eli aika laajalti hellelukemia tullaan mittaamaan Lappia myöten tiistaista ja keskiviikosta eteenpäin, Huutonen sanoo.

Touko-kesäkuun hellepäiväennätys voi rikkoutua

Kesäkuun aikana Suomessa on mitattu hellelukemia jo 13 päivänä. Toukokuussakin hellepäiviä oli viisi.

Touko-kesäkuun hellepäivien ennätys, 26 hellepäivää, oli vuonna 2013. Huutosen mukaan tuo ennätys saattaa nyt olla menossa rikki.

– Nyt touko-kesäkuussa on jo ollut 18 hellepäivää. Ennätykseen on matkaa enää 8 päivää. Eli jos juhannuksen yli mennään niin, että joka päivä jossain päin Suomea mitataan hellelukemia, voi ennätys touko-kesäkuun osalta mennä rikki.

Hellepäivien vaihteluvälit eri vuosina ovat suuria. Vuonna 2015 touko-kesäkuussa oli vain yksi hellepäivä. Keskimäärin vastaavana ajanjaksona on 10–15 hellepäivää, Huutonen kertoo.

– Hellepäiviä on nyt ollut selvästi keskimääräistä enemmän, kun kesäkuussakin on ollut liki joka päivä hellettä. Eihän se ihan tyypillistä ole, Huutonen toteaa.

Kesäkuussa on ollut muutenkin kolmesta kuuteen astetta tavanomaista lämpimämpää.

Helteet jatkuvat todennäköisesti myös juhannuspyhinä, mutta juhannusta kohden ennusteen epävarmuus kasvaa.