Hyppää sisältöön

Putositko kärryiltä, saako taas matkustaa? Nämä koronarajoitukset muuttuvat: Rokotettu saa liikkua vapaasti, testauksesta kieltäytyjälle rangaistus

Jos on sairastanut koronataudin puolen vuoden sisällä, pääsee Suomeen ilman testejä. Eurooppaan voi matkustaa erityistä varovaisutta noudattaen. Vaatimukset eivät koske alle 16-vuotiaita. Listasimme kymmenen asiaa, jotka muuttuvat.

Suomesta voi matkustaa ulkomaille, mutta ennen matkaa kannattaa tarkistaa, mitkä ovat kohdemaan koronarajoitukset. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Moni haaveilee jo ulkomaan matkasta tai ystävien kutsumisesta Suomeen. Säännöt ja suositukset ovat kuitenkin vaikeaselkoisia. Ne myös muuttuvat jatkuvasti, kun rokottaminen etenee ja epidemiatilanne paranee.

Suomi aloittaa matkustusrajoitusten höllentämisen jo maanantaina. Muutokset koskevat kaikkia Suomeen tulijoita, oli sitten kyse työ- tai vapaa-ajan matkoista. Kokosimme listan tärkeimmistä muutoksista.

1. Suomeen saa tulla EU- ja Schengen-maista vapaasti, jos on saanut molemmat rokotukset 14 vuorokautta aiemmin. Maahan voi tulla myös, jos on sairastanut koronataudin kuuden kuukauden sisällä.

2. Mikäli on saanut vain yhden rokotuksen, vaaditaan testi aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että sinä aikana vältettäisiin kontakteja.

3. Vaatimukset eivät koske 2005 ja sen jälkeen syntyneitä eli alle 16-vuotiaita. He saavat siis matkustaa vapaasti esimerkiksi muun perheen mukana.

4. Muiden Suomeen tulijoiden on varauduttava näyttämään negatiivinen koronatestitulos ja käytävä testissä 72 tuntia sen jälkeen.

5. Eurooppaan voi matkustaa, mutta ulkoministeriö suosittelee matkalla "erityistä varovaisuutta". EU:n ulkopuolelle suositellaan matkustamaan vain välttämättömistä syistä.

6. Jos haluaa matkustaa ulkomaille, kannattaa erikseen tarkistaa, mitkä ovat vaatimukset matkakohteessa. Vaatimukset testeistä, rokotuksista ja karanteeneista voivat muuttua myös sen jälkeen, kun matka on varattu. Yllätyksiä voi tulla myös matkan aikana.

Britanniassa puhkesi kesäkuun alussa lomaraivo, kun Portugalissa lomailevat saivat tietää, että maa oli palautettu kiellettyjen maiden listalle. Kotiin palaajia odotti kymmenen päivän karanteeni.

7. Suomi ottaa ensi viikolla käyttöön EU:n rokotetodistuksen. Sillä voi todistaa, että on saanut kaksi rokotusta. Jokainen maa päättää kuitenkin itse, ottaako se rokotetodistuksen käyttöön. Todistuksen voi tulostaa netin omakanta-palvelusta.

8. Kun epidemiatilanne paranee ja rokotettujen määrä lisääntyy, Suomeen voi päästä, vaikka olisi saanut vain yhden rokotuksen. Tämä muutos voisi tapahtua lokakuussa.

9. Matkailijan pitää pystyä todistamaan rokotuksensa ja testitituloksensa. Todistukset on varattava matkalle mukaan.

10. Jos testeistä kieltäytyy, siitä voi seurata rangaistus.

Päivittyvä koronaseuranta