1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matkustusrajoitukset

Yhä harvempi joutuu testauskonttiin Torniossa – Koronatestin voi välttää rajalla näyttämällä rokotustodistusta kännykältä

Lapin aluehallintovirasto muutti rajanylittäjen testimääräyksiä. Nyt rajalla tehtävästä koronatestistä voi vapautua rokotuksilla. Ruuhkat testauspisteillä helpottuivat, ja testiin voi päästä nyt jopa minuutissa.

Koronatestistä vapautuminen rokotustodistuksella vähensi ruuhkaa Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevilla testauspaikoilla
Koronatestistä vapautuminen rokotustodistuksella vähensi ruuhkaa Tornion ja Haaparannan rajalla sijaitsevilla testauspaikoilla

Vielä kesäkuun alussa Torniossa otettiin keskimäärin 1100 testiä päivässä. Lisäksi Pellon rajanylityspaikalla testattiin keskimäärin sata ihmistä vuorokaudessa.

Nyt testaustarve on jopa puolittunut edellä mainituista luvuista tällä viikolla voimaan tulleen muutoksen jälkeen, kertoo Tornion testauspaikalla neuvonnasta huolehtiva terveydenhoitaja Sirpa Kesti Tornion kaupungilta.

– Työtahti on nyt leppoisa aikaisempaan verrattuna.

Terveydenhoitaja Sirpa Kestin työtaakka on helpottunut avin uuden määräyksen vuoksi. Se on voimassa 31. heinäkuuta saakka. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Lapin aluehallintovirasto muutti tällä viikolla testimääräyksiä. Keskiviikosta lähtien Suomeen tulevan rajanylittäjien ei ole tarvinnut käydä koronatestissä, jos he ovat saaneet kaksi rokotusta ja jälkimmäisestä annoksesta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.

Testiin ei tarvitse mennä myöskään sellaisten henkilöiden, joilla on luotettava todistus alle kuusi kuukautta ja vähintään 14 vuorokautta sitten sairastetusta koronataudista.

Testiltä välttyvät myös yhden rokotuksen saaneet, jos rokotuksesta on aikaa vähintään kaksi viikkoa. Heille kuitenkin suositellaan testiä kolmen päivän sisällä.

– Ne, joilla on yksi rokotus, pitää hakeutua 72 tunnin sisällä omalla kotipaikkakunnalla testiin. Sillä korvataan kahden viikon omaehtoinen karanteeni, Kesti täsmentää.

Lue myös: Tässä hallituksen matkustusmalli: Täysin rokotetut ja koronan sairastaneet voivat tulla vapaasti Suomeen, testien välillä vältettävä kontakteja, mutta ei ole karanteenia

Kuun alussa ihmisiä tuli vyörymällä testeihin

Ennen testimääräyksen muuttumista testipaikalla oli ajoittain jonoja. Ruuhka alkoi, kun Ruotsi lopetti helmikuussa alkaneen maahan tulevien rajavalvonnan kesäkuun alussa. Lapin aluehallintovirasto määräsi pakolliset terveystarkastukset, koska ilman pakkoa testissä kävi vain kolmasosa maahantulijoista.

– Sen jälkeen, kun Ruotsin poliisit lähtivät rajalta pois, meille alkoi tulla ihan vyörymällä ihmisiä tänne näytteenottoon, koska he halusivat Haaparannalle ostoksille, Kesti sanoo.

Kaikki saatiin kuitenkin testattua.

Aikaisemmin testiltä välttyivät ne Ruotsista tulevat ihmiset, joilla oli korkeintaan 72 tuntia vanha testitodistus. Työmatkaliikenteessä aikaraja oli yksi viikko.

Koordinaattori Päivi Koivupalo Pohjoiskalotin rajaneuvonnasta sanoo, että nyt mennään kohti vapaampia aikoja. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Todistus kätevästi kännykkää näyttämällä

Terveyskeskusavustaja Matias Rahkonen ottaa vastaan Ruotsista tulevia Tornion ja Haaparannan rajalla. Hän tarkistaa rokotustodistuksen suoraan kännykän ruuduilta.

– Hyväksyimme alkuvaiheessa myös sen pienen pahvisen lapun, jonka saa kun käy ottamassa rokotuksen, Rahkonen kertoo.

Rahkonen kertoo, että paikalliset ovat hyvin selvillä muutoksista, mutta ulkopaikkakuntalaiset eivät tunne kaikkia määräyksiä.

Ville Kortelainen ja Peppi Parikka asuvat Rovaniemellä. He ovat tyytyväisiä siihen, että nyt testiin pääsee jopa vain minuutin jonottamisella.

– Kävin Kemissä töissä. Haimme samalla elintarvikkeita Haaparannalta, Kortelainen kertoo.

Kortelainen saa rokotuksen lähiaikoina, Parikka on sen jo saanut.

– Sain sen pari päivää sitten. Eli siitä on liian vähän aikaa, jotta välttyisin testiltä.

Maahantulo helpottunee myös muualla kuin Ruotsin rajalla heinäkuussa, jos eduskunta hyväksyy perjantaina esitellyn uuden matkustusmallin. Sen mukaan jatkossa Suomeen voi tulla ilman negatiivista ennakkotestiä tai Suomessa otettavaa toista testiä, jos on saanut täydet rokoteannokset.

Lue myös: Oletko matkustamassa ulkomaille? Yle selvitti suosittujen lomakohteiden korona­vaatimuksia suomalaisille

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 20.6. kello 23 saakka.