1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pormestarit

Vasemmistoliitto rynnimässä ensimmäistä kertaa pormestaristoon Helsingissä – Veronika Honkasalo: "Kyllä meille apulaispormestarin paikka kuuluu"

Neuvottelut pormestarin ja apulaispormestarien valinnasta käynnistyivät vaalit voittaneen kokoomuksen pormestariehdokkaan Juhana Vartiaisen johdolla Helsingissä.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtajan Veronika Honkasalon mukaan puolueen menestys vaaleissa tulee näkymään Helsingin politiikassa. Kuva: Tero Valtanen / Yle

Kuumat viikot Helsingin politiikassa jatkuvat. Neuvottelut pormestarin ja apulaispormestarien valinnasta käynnistyivät vaalit voittaneen kokoomuksen pormestariehdokkaan Juhana Vartiaisen johdolla perjantaina iltapäivällä Helsingissä.

Perinteisesti kaupungin pormestariksi on valittu kaupunginvaltuuston suurimman ryhmän pormestariehdokas.

Helsingin pormestariksi on vaalien perusteella nousemassa kuntavaalit voittaneen kokoomuksen Juhana Vartiainen.

Apulaispormestarien osalta neuvottelut etenevät siten, että kokoomuksen jälkeen toiseksi suurin puolue vihreät voi niin kutsutusti huutaa itselleen apulaispormestarin paikan.

Vihreät voisivat siis näillä näkymin halutessaan pitää kiinni kaupunkiympäristöstä vastaavan pormestarin pestistä, jota Anni Sinnemäki on hoitanut jo edellisellä valtuustokaudella.

Vasemmistoliiton Honkasalo: "Tämä tulee näkymään kaupungin politiikassa"

Miten kaupunkiympäristöstä, sosiaali- ja terveystoimesta, kasvatuksesta ja koulutuksesta sekä kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaavien apulaispormestarien paikat lopulta jakautuvat puolueiden kesken päätetään tänään alkaneissa neuvotteluissa.

Neuvottelut ovat tällä kertaa erityisen mielenkiintoiset, koska vaalituloksen perusteella vasemmistoliitto on ensimmäistä kertaa nousemassa kaupungin pormestaristoon. Viime vaalien jälkeen vasemmistoliitto jäi salkkujaon ulkopuolelle.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Veronika Honkasalo riemuitsee puolueen menestyksestä.

– Kyllä meille apulaispormestarin paikka vaalituloksen perusteella kuuluu ja tämä tulee näkymään kaupungin politiikassa, Honkasalo sanoo.

Hänen mukaansa apulaispormestarin paikan saaminen on puolueelle tärkeää.

– Joitakin asioita on varmastikin linjattu pormestariston kesken ja tämä on vaikeuttanut meidän työskentelyä, Honkasalo sanoo.

Hänen mukaansa vaalimenestys ja apulaispormestarin paikka nostavat puolueen painoarvoa selvästi.

Honkasalo toteaa, että apulaispormestarien paikat ovat varsin vaikutusvaltaisia, koska apulaispormestarit toimivat myös oman toimialansa lautakuntien puheenjohtajina.

Lue myös:

Helsingin tuleva pormestari Juhana Vartiainen: "Vihaan julkisten varojen tuhlausta" – Lue, miten talousosaaja aikoo johtaa pääkaupunkia

Hjallis Harkimo lähtee maakuntakierrokselle, yllättyi Liike Nytin tuloksesta: "En olisi ikinä uskonut, että saadaan noin paljon valtuutettuja"

Kadottivatko vihreät kaupunkilaisten luottamuksen? Sinnemäki hävityistä paikoista: "Jotain jäi uupumaan"

Kokoomus selvästi voittoon Helsingissä – Pormestariksi nousemassa oleva Juhana Vartiainen: "Se on varmasti elämäni vaativin johtamistehtävä"