1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Lukiopaikkaa haetaan yhä useammin kotikunnan ulkopuolelta, Bidenille kaavaillaan ehtoolliskieltoa, some siivittää toisinajattelijoita

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Teatteriharrastus sai porilaisen Wiivi Walleniuksen hakemaan Tampereen ilmaisutaidon lukioon, 130 kilometrin päähän kotoaan. Kuva: Veera Korhonen

Kehyskuntien lukiot voivat olla uudistuksen häviäjiä

Kilpailu lukio- ja amispaikoista voi mennä lähivuosina täysin uusiksi. Nuoret hakivat jo tänä vuonna aiempaa innokkaammin oman kotipaikkakunnan ulkopuolelle toisen asteen opintoihin.

Tulevaisuudessa tunku isojen kaupunkien suosittuihin lukioihin voi kasvaa. Syynä on oppivelvollisuuden uudistus, joka teki toisen asteen opinnoista – ja yli seitsemän kilometrin koulumatkoista maksuttomia. Kilpailun häviäjiä voivat olla kehyskuntien lukiot.

Jonot Tornion testauskonteilla lyhenevät, kiitos rokotustodistusten

Ruotsin rajalla testiin pääsee jopa alle minuutissa. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Vielä alkuviikosta näytteenottopaikat Ruotsin rajalla olivat pahoin ruuhkautuneita. Tilanne helpottui keskiviikkona, kun Lapin aluehallintovirasto muutti testimääräyksiä. Rajan yli pääsee ilman näytteenottoa, jos rokotustodistus on kunnossa.

Testiin pääsee jopa alle minuutissa, kun päivittäinen testausmäärä on pudonnut noin 1 100 näytteestä reiluun 500:een.

Sosiaalinen media kirittää toisinajattelijoiden mainetta

Työntekijä maalasi piiloon oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyistä tehtyä seinämaalausta huhtikuussa Pietarissa. Kuva: Olga Maltseva / AFP

Yksittäisten toisinajattelijoiden karut kohtalot ovat nousseet otsikoihin eri puolilla maailmaa viime aikoina. Vaikka tapauksia on ollut useita, kyseessä ei ole lainkaan uusi ilmiö.

Sosiaalinen media on antanut tilaa uusille äänille, mutta yksilöiden tarinat ovat kiinnostaneet aiemminkin. Samoin mediahuomio on ennenkin henkilöitynyt tunnettuihin toisinajattelijoihin.

Bidenille kaavaillaan ehtoolliskieltoa abortin puolustamisen vuoksi

Katolisen kirkon piispat suunnittelevat aborttia kannattaville poliitikoille ehtoolliskieltoa. Biden tunnettaan hartaana katolisena, mutta hän ei ole ajanut aborttioikeuden vastaista politiikkaa. Kuva: Samuel Corum / AFP

Yhdysvalloissa katolinen presidentti Joe Biden on joutunut kirkkonsa tähtäimeen aborttikantojensa vuoksi.

Yhdysvaltalaismedia kertoo piispainkokouksen päättäneen luonnostella asiakirjan, joka suosittelisi presidentille ja muille aborttioikeutta kannattaville poliitikoille porttikieltoa ehtoolliseen.

Hellelukemia etelään, sunnuntaina voi ukkostaa

Kuva: Yle

Lauantaina etelässä hätyytellään jo 30 asteen lämpötilaa. Säärintama katkaisee Suomen maan keskivaiheilta ja pohjoisessa on selvästi viileämpää. Rintaman yhteydessä tulee sade- ja ukkoskuuroja.

Sunnuntaiyön ja sunnuntain aikana säärintama sateineen liikkuu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yli koilliseen. Sen yhteydessä voi ukkostaa voimakkaastikin.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.