1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hyvin sanottu

Leimaavatko lahtelaisia itsetunto-ongelmat, häpeä vai outo huumori? – Katso keskustelu kaupunkilaisten identiteetistä

Lahti toipuu yhä sota-aikojen traumoistaan ja menneisyydestään kieltojen kaupunkina. Kuva Helsingin varjoon jääneestä huumekeskuksesta vaivaa, vaikka muut näkevät Lahdessa paljon hyvää. Mikä lahtelaisia hävettää, ja mistä kaupungissa ollaan ylpeitä?

Hyvin sanottu -keskustelu Lahdessa 19.6.2021
Samuli Aaltosen juontamassa keskustelussa ovat mukana rap-artisti Kari "Brädi" Härkönen, Brand & Content Strategist Eeva Ristkari, luovuuden asiamies Mato Valtonen sekä tapahtuma- ja ravintola-alan yrittäjä Martin Mustonen.

Lahden identiteettiin liittyy jos jonkinlaista itsetunto-ongelmaa eräänlaisena pääkaupunkiseudun lähiönä, Helsingin pikkuveljenä, huumepääkaupunkina, Suomen Chicagona ja nykyään Suomen tositv-pääkaupunkina.

Kaupungilla on kuitenkin oma vankka kulttuurinsa hämäläisenä pitäjänä ja toisaalta karjalaisten kaupunkina evakkotaustastaan johtuen. Näyttää siltä, että lahtelaiset alkavat olla ylpeitä omasta kaupungistaan.

Millainen on lahtelainen sielunmaisema?

Lahtelaisuuteen usein liitetään rosoisuus. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Maine Suomen Chicagonakaan ei ole välttämättä syntynyt katujen väkivallasta vaan siitä, että kaupungissa oli amerikkalaisen esimerkin tapaan paljon teurastamoja.

– Halutaanko me pitää itse yllä sitä, että me olemme vaarallisia, toimittajataustainen brändi- ja sisältöstrategisti Eeva Ristkari pohtii.

– Olen asunut Helsingissä muutamia vuosia. Kun mainitsen, että olen Lahesta, musta tuntuu, että kunnioitus nousee. Lahtelainen on vähän pelottava, jatkaa tapahtuma- ja ravintola-alan yrittäjä Martin Mustonen.

Sleepy Sleepers ja Leningrad Cowboys -yhtyeistä tuttu luovuuden asiamies Mato Valtosen mielestä lahtelaisuuteen kuuluu vaatimattomuus. Keikkamatkoillaan hän huomasi, kuinka esimerkiksi pohjanmaalaiset, kuopiolaiset ja tamperelaiset olivat ylpeitä kotikaupungistaan. Lahdesta tulleet eivät koskaan korostaneet kotikaupunkiaan.

Valtosen asenne on kuitenkin muuttunut. Hänelle silmiä avaavaa oli kuulla rap-artisti Kari “Brädi” Härkösen puhuvan lahtelaisuudesta.

– Me omaksuimme silloin amerikkalaisen hiphop-kulttuurin niin hyvin kuin pystyimme. Siihen keskeisenä osana kuului se, mistä tulee, omat kulmat. En tiedä mitään muuta artistia, kenet kuulutetaan sisään kotikaupungillaan “Lahesta Brädi”.

Ehkä rap-kaupungin ylpeys onkin kasvanut viime vuosikymmeninä. Valtonen pitää sitä erittäin kannattavana, sillä hyvä maine nostaa hänestä myös paikkakunnan yritysten ja asuntojen arvoa.

Onko Lahti kieltojen kaupunki? Entä miten Salppurin kisat pitäisi brändätä uudelleen? Koko keskustelun pääset katsomaan tästä alta:

Lahden satama
Ylen Hyvin sanottu -keskustelussa ovat mukana rap-artisti Kari "Brädi" Härkönen, Brand & Content Strategist Eeva Ristkari, luovuuden asiamies Mato Valtonen sekä tapahtuma- ja ravintola-alan yrittäjä Martin Mustonen.

Hyvin sanottu -hanke on yhteiskunnallisia toimijoita yhteen kokoava viisivuotishanke (2021–2026), jolla pyritään vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä.