1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Vaaliuurnat sulkeutuivat Iranissa, äärikonservatiivi jo etukäteen lähes varma voittaja

Äänestysaikaa pidennettiin kahdella tunnilla.

Ihmisiä vaaliuurnilla Teheranissa sijaitsevalla äänetyspaikalla. Kuva: Abedin Taherkenareh/ EPA

Iranissa äänestys presidentinvaaleissa on päättynyt aamuyöllä, kertoo valtiollinen uutistoimisto Irna. Äänestyksen oli määrä päättyä jo puoliltaöin paikallista aikaa, mutta äänestysaikaa pidennettiin kahdella tunnilla.

Iranin uskonnollinen johtaja ajatollah Ali Khamenei kehotti perjantaina äänestäessään maan 60 miljoonaa äänioikeutettua käymään vaaliuurnilla. Iranissa tärkein vallankäyttäjä ei ole presidentti vaan maan uskonnollinen johtaja.

– Mitä aiemmin suoritatte tehtävänne ja velvollisuutenne sen parempi, Khamenei sanoi.

Kun äänestystä oli kestänyt hieman yli 12 tuntia, valtakunnallisesti uurnilla oli käynyt 27 prosenttia äänioikeutetuista, kertoo uutistoimisto Fars. Äänioikeutetut pystyivät antamaan äänensä myös ulkomailla.

Äänestäminen vaaleissa kesti noin 19 tuntia.

Iranin oikeuslaitoksen johtaja, äärikonservatiivi Ebrahim Raisi oli jo etukäteen lähes varma voittaja, sillä kaikki vartaanotettavat vastustajat oli suljettu pois vaaleista. Iranin presidentinvaaleissa on kuitenkin usein nähty yllätyksiä.

Ensimmäisiä tuloksia on arvioiden mukaan luvassa lauantaina aamupäivällä Suomen aikaa. Jos vaaleissa ei jostain syystä löytyisi selvää voittajaa, maassa äänestetään uudestaan ensi viikolla.

Lue myös:

Iranin presidentinvaalien kärkinimestä povataan myös seuraavaa ajatollahia – kansaa vaalit kiinnostavat yhä vähemmän